Ce beneficii are cafeaua de cicoare și de ce ar trebui să o bei zilnic!
Există o băutură care îți poate face diminețile mai bune! Descoperă în acest articol ce beneficii are cafeaua de cicoare și de ce ar trebui să o bei zilnic.
Cafeaua de cicoare este obținută din rădăcini de cicoare prăjite. Are aspect și aromă asemănătoarea cafelei adevărate, doar că nu conține cofeină.
Cuprins
Ce beneficii are cafeaua de cicoare
Pe lângă rolul de înlocuitor al cafelei cu cofeină, cafeaua de cicoare are numeroase beneficii de care vă puteți bucura.
Studiile au arătat că rădăcina de cicoare este înzestrată cu proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, hipoglicemiante, hipocolesterolemiante, anticancerigene, antimicrobiene și prebiotice.
Scade colesterolul și zahărul din sânge
Cicoarea conține inulină, o fibră care ajută corpul să metabolizeze mai bine carbohidrații. Acest lucru îmbunătățește controlul zahărului din sânge.
Cicoarea combate inflamația sistemică, reduce scade zahărul și grăsimile din sânge (colesterolul, trigliceridele).
Reglează apetitul, stimulează tranzitul intestinal, ajută la slăbit
Un alt avantaj important al cafelei de cicoare, mai ales pentru femei, este că reglează apetitul. Cafeaua de cicoare poate fi utilă în curele de slăbire. Combate oboseala fizică și mentală.
Unii au observat că aceasta are și efect laxativ. Stimulează tranzitul intestinal și ajută la golirea intestinului.
Susține microbiomul intestinal și imunitatea
Rădăcina de cicoare are activitate prebiotică. Aceasta se datorează conținutului mare de fibre (33%).
Cicoarea conține o fibră specială, care se numește inulină. Face parte din categoria fibrelor solubile cu prebiotic (fructani), care hrănesc bacteriile bune din intestin.
Prin faptul că îmbogățește flora intestinală, inulina reduce numărul de bacterii intestinale cu potențial patogen și contribuie la îmbunătățirea sistemului imunitar.
Cicoarea este de asemenea un antimicrobian natural.
Cicoarea este bogată în vitamine și minerale
Rădăcina de ciocoare conține de asemenea proteine, vitamine (A, B3, B6, B7, B9, C) și minerale (calciu, magneziu, fosfor, mangan, potasiu, sulf).
În compoziția acestei plante se găsesc și alți compuși cu potențial farmacologic, precum cumarine, taninuri, flavonoizi, acizi fenolici și lactone sesquiterenice.
Poate ameliora artrita
Lactonele sesquiterenice sunt substanțe amare din cicoare care au un efect analgezic și ușor sedativ.
Datorită fenolilor cu rol antioxidant și antiinflamator, cicoarea poate fi benefică pentru persoanele cu dureri articulare. Poate induce apoptoza, adică moartea programată a celulelor canceroase.
Cum se prepară cafeaua de cicoare
Se folosesc de regulă 1-2 lingurițe de cicoare la 150 ml de apă sau lapte fierbinte. Nu necesită fierbere. Se amestecă și se poate bea imediat.
Cafeaua de ciocoare poate fi servită caldă, rece, cu gheață sau cu înghețată (gen frappe).
Este foarte reușită la gust. Unii o aseamănă cu ness-ul. Are o aromă amăruie și lemnoasă. Este delicioasă atunci când este preparată cu lapte în loc de apă.
Dacă vi se pare prea amăruie, o puteți îndulci cu stevia, green sugar sau eritritol. Acești îndulcitori naturali nu cresc glicemia.
Se pot adăuga și anumite mirodenii, precum scorțișoară, cardamom, ghimbir, nucșoară sau anason.
Pulberea de cafea de cicoare se poate utiliza și ca înlocuitor al cafelei în rețetele de creme sau deserturi (ex. tiramisu).
Precauții
Cafeaua de cicoare nu are contraindicații majore. Întrucât nu conține cofeină, nu creează adicție, nici nu provoacă simptome de exitație psihică precum cafeaua adevărată.
Nu este indicat să o serviți în cantități mari, din cauza conținutului bogat în fibre, care oate cauza tulburări gastrointestinale.
Se consumă cu prudență în perioada menstruală, sarcină, intestin iritabil.
Persoanele care au alergie la plantele din familia Asteraceae, precum margarete, gălbenele, floarea-soarelui, păpădie – ar putea avea reacții alergice și la cicoare.
Citește și:
Beți ceai de cicoare dimineața și seara pentru digestie și slăbit
Cura cu ceai de cicoare pentru scăderea glicemiei și colesterolului din sânge
Cafea din cicoare și turmeric pentru tiroidă și slăbit
7 motive să bei cafea de cicoare
Sursă articol: Pouille CL, Ouaza S, Roels E, Behra J, Tourret M, Molinié R, Fontaine JX, Mathiron D, Gagneul D, Taminiau B, Daube G, Ravallec R, Rambaud C, Hilbert JL, Cudennec B, Lucau-Danila A. Chicory: Understanding the Effects and Effectors of This Functional Food. Nutrients. 2022 Feb 23;14(5):957. doi: 10.3390/nu14050957. PMID: 35267932; PMCID: PMC8912540.