Ceaiul de CICOARE – excelent pentru purificarea FICATULUI și a SPLINEI

Utilizările cicorii în domeniul culinar și medical datează de pe vremea antichității. Cele mai multe părți ale plantei conțin nutrienți importanți: proteine, vitamine, minerale, fibre solubile, compuși fenolici bioactivi, responsabili pentru calitățile sale nutritive, profilactice și terapeutice.

Dintre fitocompușii majori regăsiți în planta de cicoare, cei mai importanți sunt: inulina, arginina, colina, acidul cicoric, cumarinele, taninurile, flavonoidele monomerice, substanțele amare și lactonele sescviterpenice.

Cicoare

Proprietățile medicinale atribuite cicorii sunt:

– antiinflamatoare
– antivirale
– antibacteriene
– antifungice
– antihelmintice
– imunostimulatoare
– anti-hepatotoxice
– antioxidante
– anticancerigene
– antimutagenice

Cicoarea – beneficii

Cicoarea are efecte eupeptice amare și colagoge. Academicianul Ovidiu Bojor scrie în cartea sa „Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z” că ceaiul de rădăcină de cicoare constituie o băutură excelentă pentru purificarea ficatului și a splinei.

Este totodată un remediu util pentru tratarea icterului. În aceste afecțiuni se poate face o cură cu câte 2 căni de infuzie sau decoct de rădăcină de cicoare pe zi.

Studiile recente au dezvăluit și alte beneficii ale cicorii, îndeosebi cel de scădere a colesterolului sangvin.

1-2 căni de fiertură de rădăcină de cicoare poate ajuta la protejarea arterelor în cadrul unei diete bogate în prăjeli și grăsimi.

Oamenii de știință din Egipt au obținut rezultate bune cu rădăcina uscată de cicoare în tratarea tahicardiei.


  

Pentru combaterea acestei afecțiuni, se poate consuma zilnic o cană de ceai de rădăcină de cicoare.

Un alt efect benefic al preparatelor care conțin rădăcină de cicoare este neutralizarea acidității gastrice. Date recente arată acțiunea pozitivă a cicorii și a andivelor în litiază biliară (pietre la bilă).

Cicoarea conține ulei esențial și rezine cu efecte diuretice, laxative, antitiroidiene și hipoglicemiante.

Mod de utilizare

Decoctul (fiertura) de cicoare se prepară din 1-2 lingurițe de rădăcină de cicoare uscată și mărunțită și 1 cană cu apă. Planta se fierbe timp de 10 minute.

Se administrează câte 2-3 căni de ceai pe zi.

Infuzia de cicoare se poate prepara atât din rădăcini, cât mai ales din părțile aeriene: 2 lingurițe la 1 cană cu apă. Se beau 2 căni pe zi.

Surse:

1. Ifeoma Chinyelu Nwafor, Karabo Shale, and Matthew Chilaka Achilonu. Chemical Composition and Nutritive Benefits of Chicory (Cichorium intybus) as an Ideal Complementary and/or Alternative Livestock Feed Supplement. Scientific World Journal. 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5745685/

2. Ovidiu Bojor, Cicoarea, Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z, Editura Fiat Lux, pp. 90-92

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.