Cura cu ceai de cicoare pentru scăderea glicemiei și colesterolului din sânge

Persoanele care au probleme cu glicemia ar putea folosi cafeaua de cicoare în locul cafelei normale deoarece nu crește zahărul din sânge.

Mai mult decât atât, poate întârzia apariția diabetului și chiar reduce glucoza sangvină la pacienții cu diabet zaharat.

Cura cu ceai de cicoare pentru scaderea glicemiei si colesterolului din sange

Cura cu ceai de cicoare pentru scaderea glicemiei si colesterolului din sange

Cafeaua de cicoarea – efecte bune în prediabet și diabet

Rădăcina de cicoare conține inulină în proporție de 40%. Această fibră are un indice glicemic zero. Inulina este o oligozaharidă care are efect de prebiotic și diuretic. Ajută în constipații, reduce colesterolul.

Studiile recente au arătat că inulina fermentată poate fi benefică și în prediabet. Aceasta îmbunătățește eliberarea insulinei după masă și ajută la scăderea în greutate.

Un studiu apărut în 2014 în „Daru Journal of Pharmaceutical Sciences” a arătat că cicoarea are efecte bune pe termen scurt (2 ore) și pe termen lung (1 lună) asupra diabetului.

Previne diabetul și complicațiile acestei boli

Consumul plantei poate încetini progresia diabetului și apariția complicațiilor asociate cu această boală. Conține terpenoizi și compuși fenolici. Aceștia ajută la controlul și reducerea complicațiilor bolilor cronice, inclusiv a diabetului zaharat.

Ceai de cicoare

Ceai de cicoare

În studiile pe animale, extractele etanolice din cicoare au redus glucoza serică și activitatea unei enzime care metabolizează glucoza, anume „glucoza 6-fosfatază hepatică”. Aceasta are un rol în metabolizarea Preparatele din cicoare au ameliorat nivelul glicemiei la șobolani.

Cicoarea conține acid cicoric – un compus care crește secreția de insulină a celulelor beta-pancreatice și utilizarea glucozei de către celulele musculare.

Băuturile pe bază de cicoare au fost studiate și pe pacienți diabetici. Acestea au produs o scădere de 30% a zahărului din sânge în decurs de o oră de la administrare.

Reduce oboseala, protejează ficatul

Cicoarea a ameliorat rapid starea de oboseală și letargie a pacienților care luau Metformim și insulină. Cicoarea protejează ficatul de stresul oxidativ și toxicitate.

Un articol mai recent, apărut în 2021 în „The International Journal of Clinical Practice” prezintă reultatele mai multor cercetări pe cicoare și diabet. Revizia a inclus 23 de studii, dintre care 20 pe animale și doar 3 pe oameni.

Cicoare

Cumpara cafea de cicoare

15 din 19 studii au concluzionat că cicoarea îmbunătățește indicele glucozei sangvine. Acest efect a fost observat doar într-unul din studiile umane.

10 din 13 studii au arătat că cicoarea ameliorează dislipidemia (scade colesterolul). Toate cercetările au demonstrat că planta reduce considerabil stresul oxidativ și inflamația.

Concluzia autorilor acestei recenzei a fost că cicoarea ar putea ameliora statusul glicemic, dislipidemia, stresul oxidativ și inflamația.

Întârzie apariția diabetului

Un studiu pe oameni, publicat în 2015 în „Journal of Traditional and Complementary Medicine” a arătat că extractul din rădăcină de cicoare poate preveni sau întârzia apariția diabetului zaharat.

Cercetătorul român Eugen Giurgiu recomandă diabeticilor să facă o cură cu ceai de cicoare. Aceasta susține că planta scade cantitatea de zahăr din sânge, dar și trigliceridele și colesterolul.

Totodată, diminuează producția de glucoză din ficat și ajută celulele pancreasului să secrete insulină.

Cura cu cicoare pentru diabet

Ceaiul se face dintr-o linguriță de rădăcină mărunțită și 250 ml de apă. Se fierbe 10 minute, apoi se filtrează. Se consumă câte 3 căni de ceai pe zi.

Ceaiul de cicoare reduce inclusiv senzația de sete specifică în diabet.

Articole similare

Vă recomand și alte articole utile despre cicoare:

Cura cu cicoare pentru diabet (ajută la stabilizarea glicemiei)
Cicoarea atenuează consecințele unei dietei grase în boala ficatului gras
Extractul de cicoare scade pofta de dulce și senzația de foame
Cafeaua de cicoare de stimulează funcția cerebrală, crește concentrarea, înlătură oboseala fizică și nervoasă

Surse articol:

1. Ghamarian A, Abdollahi M, Su X, Amiri A, Ahadi A, Nowrouzi A. Effect of chicory seed extract on glucose tolerance test (GTT) and metabolic profile in early and late stage diabetic rats. Daru. 2012 Oct 15;20(1):56. doi: 10.1186/2008-2231-20-56. PMID: 23352214; PMCID: PMC3556018.
2. Michael Crane, Chicory root fiber improves insulin response in prediabetes, study suggests, Nutritional Outlook: https://www.nutritionaloutlook.com/view/chicory-root-fiber-improves-insulin-response-prediabetes-study-suggests
3. Andrew Weil, Is chicory good for you? https://www.drweil.com/diet-nutrition/food-safety/is-chicory-good-for-you/
4. Ramin Nasimi Doost Azgomi, Arash Karimi, Helda Tutunchi, Arezoo Moini Jazani, A comprehensive mechanistic and therapeutic insight into the effect of chicory (Cichorium intybus) supplementation in diabetes mellitus: A systematic review of literature, The International Journal of Clinical Practice, Volume75, Issue12: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijcp.14945
5. Mie Nishimura, Tatsuya Ohkawara, Toshiyuki Kanayama, Kazuya Kitagawa, Hiroyuki Nishimura, Jun Nishihira, Effects of the extract from roasted chicory (Cichorium intybus L.) root containing inulin-type fructans on blood glucose, lipid metabolism, and fecal properties, Journal of Traditional and Complementary Medicine, Volume 5, Issue 3, 2015, Pages 161-167, ISSN 2225-4110, https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2014.11.016. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411014000303)
6. Eugen Giurgiu, Cicoarea, Cele Mai Folosite 17 Plante Pentru Vindecare, Editura Meteor Press, 2019, p. 57

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.