Rădăcini de cicoare tocate cu ulei de măsline – leac mănăstiresc pentru normalizarea glicemiei la diabetici

Cicoarea este o plantă care stimulează digestia și secreția biliară, curăță ficatul și sângele, mărește diureza și scade zahărul din sânge.

Civilizațiile străvechi o întrebuințau în afecțiunile hepatice și renale. Popoarele mai aproape de zilele noastre au exploatat calitățile ei nutriționale și medicinale consumând-o sub formă de cafea.

Radacina de cicoare cu ulei de masline -  tratament pentru diabet

Radacina de cicoare cu ulei de masline – tratament pentru diabet: xB100

Decoctul din rădăcină măcinată de cicoare a început să fie folosit ca băutură energizantă din anul 1920.

Atât rădăcina, cât și părțile aeriene au beneficii terapeutice. Florile și frunzele se culeg vara (iulie-august), iar rădăcina se dezgroapă primăvara (martie-aprilie) sau toamna (septembrie-octombrie).

Rădăcina de cicoare are proprietăți hipoglicemiante și antidiabetice

Rădăcina de cicoare conține minerale, vitamine, principii amare, inulină și acid cicoric. Stimulează pancreasul, are efecte hipoglicemiante și antidiabetice. Previne dezvoltarea cancerului și a tumorilor.

Persoanele care suferă de diabet pot face anual cure cu cafea de cicoare, decoct de cicoare sau cu rădăcini proaspete.

Un studiu publicat în jurnalul „Molecular Nutrition & Food Research” a demonstrat că inulina din cicoare poate fi un supliment benefic pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

Inulina este o fibră care produce un efect modulator asupra metabolismului și a microbiomului intestinal.

Cercetările mai vechi au asociat consumul de fibre cu un risc mai mic de boli metabolice, precum diabet și obezitate.

Rădăcina de cicoare conține fibre în proporție de 85%! Inulina se găsește în pereții celulari ai fibrelor (pectină, celuloză, hemiceluloză).

În cartea „Leacuri și Rețete Mănăstirești”, autoarea – Mariana Borloveanu, a dezvăluit un tratament cu rădăcini proaspete de cicoare și ulei de măsline pe care îl pot urma diabeticii.

Rețeta este preluată din mediile monahale. Cine are posibilitatea să culeagă cicoarea direct din natură, își va face un mare bine sănătății să încerce această cură.

Cum se recoltează rădăcinile de cicoare

Așa cum am menționat mai sus, rizomii de cicoare se pot recolta de două ori pe an. Se scot din pământ cu o cazma, se spală bine și apoi se răzuiesc/decojesc cu un cuțit.

Rădăcinile se pot usca și depozita în pungi de hârtie pentru a le utiliza la nevoie în decursul anului. Acestea se pot rumeni și măcina prin râșnița electrică de cafea pentru a obține o pulbere asemănătoare cafelei.

Sau se pot folosi la prepararea de ceaiuri și tincturi. Însă pentru tratamentul menționat mai sus, rădăcinile se folosesc în stare proaspătă.

Tratament cu rădăcini de cicoare și ulei de măsline – rețetă

Ingrediente

  • 250 g de rădăcini proaspete de cicoare
  • 500 ml de apă
  • 2 linguri de ulei de măsline

Mod de preparare și administrare

Rădăcinile curățate și spălate se pun într-o cratiță încăpătoare. Se adaugă apa și se așează vasul pe foc. După ce a început să clocotească, se fierbe la foc potrivit timp de 10 minute.

Rădăcinile se scot apoi pe o farfurie. Se toacă măunt și se pun într-un borcănel. Se adaugă uleiul de măsline și amestecă.

Preparatul obținut se consumă pe parcursul acelei zile.

Acest tratament este indicat diabeticilor pe o perioadă îndelungată. Se ține până când glicemia ajunge la normal, după care se întrerupe.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre cicoare:

Beți ceai de cicoare dimineața și seara pentru digestie și slăbit
Cafeaua din cicoare – băutura care scade colesterolul, glicemia și greutatea corporală, curăță ficatul și sângele
Cafea din cicoare și turmeric pentru tiroidă și slăbit
Cicoarea atenuează consecințele unei dietei grase în boala ficatului gras

Surse articol:

1. Mariana Borloveanu, Fiertură din rădăcini proaspete pentru diabet, Leacuri Mănăstirești, Vol. 1, Editura Lumea Credinței, București, 2014, pp. 141-144
2. Ning C, Wang X, Gao S, Mu J, Wang Y, Liu S, Zhu J, Meng X. Chicory inulin ameliorates type 2 diabetes mellitus and suppresses JNK and MAPK pathways in vivo and in vitro. Mol Nutr Food Res. 2017 Aug;61(8). doi: 10.1002/mnfr.201600673. Epub 2017 Apr 21. PMID: 28105758.
3. Puhlmann, M., Jokela, R., Van Dongen, K., Bui, T., Hangelbroek, R., Smidt, H., . . . Feskens, E. (2022). Dried chicory root improves bowel function, benefits intestinal microbial trophic chains and increases faecal and circulating short chain fatty acids in subjects at risk for type 2 diabetes. Gut Microbiome,3, E4. doi:10.1017/gmb.2022.4

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.