Mestecați mâncarea până devine lichidă – 5 beneficii uimitoare

Mănânci pe fugă? Nu ai timp să stai la masă și să servești mâncarea în tihnă?

Probabil că un procent mare din populație se regăsește în această categorie.

Mestecati bine mancarea pana devine lichida - 5 beneficii uimitoare

Mestecati bine mancarea pana devine lichida – 5 beneficii uimitoare: Freepik.com

Mâncatul pe fugă înseamnă să înfuleci repede mâncarea și să o înghiți nemestecată bine. Acest subiect, al mestecării corecte, este foarte important și totuși destul de neglijat.

Facem multe greșeli când vine vorba despre procesul de hrănire. Nu doar tipul și cantitatea alimentelor pe care le consumăm contează, ci și modul în care le mestecăm.

Pentru a fi sănătoși și normali din punct de vedere ponderal este esențial să avem o masticație optimă. Primul pas este să înțelegem cum se desfășoară acest proces.

Mestecați fiecare gură de 20-50 de ori

A mesteca corect mâncarea înseamnă să mesteci fiecare gură până se transformă într-un terci. Când înghiți mâncarea din gură aceasta trebuie să fie aproape lichidă.

Dacă este o gură mai mare, aceasta trebuie mestecată de circa 30-50 de ori. Dacă este o gură mai mică, poate fi nevoie doar de 20 de mestecări.

Descompunerea alimentelor în particule mici

Când mestecăm bine, mâncarea se descompune în particule mici. Fiind de dimensiuni mici, ele pot ajunge mai ușor în fluxul sangvin prin intestinul subțire, și de acolo în mușchi, organe, unde trebuie în corp.

Dacă ratăm această primă fază, nu vom obține maximul de nutrienți din alimentele ingerate.

Absorbția nutrienților din alimente

Alimentele au pereți celulari care se descompun prin mestecare. Dacă nu mestecăm bine mâncarea, nu vom trece dincolo de pereții celulari, unde se află nutrienții de care avem nevoie.

Ușurarea digestiei

Mai mult decât atât, mestecarea optimă a mâncării înseamnă o digeste mai bună. Eliberarea enzimelor digestive are loc tot în timpul mestecării.

Dacă mestecăm bine alimentele, acestea vor ajunge în intestin deja descompuse și compușii nutritivi din ele vor fi disponibili pentru absorbție.

Mulți își construiesc o dietă sănătoasă și sunt atenți să mănânce alimente cât mai hrănitoare.

Nu este suficient. Dacă nu mestecăm bine acele alimente sănătoase, nu vom beneficia de compușii lor nutritivi. Digestia începe în gură și nu trebuie să ratăm acest start. Dacă nu mesteci bine mâncarea, aceasta nu va fi suficient de mică încât să ajungă în sânge.

Asimilarea nutrienților din alimente 

Intestinul subțire este ca un tub cilindric sau ca o țeavă. Când mâncarea intră în intestin, pe straturile acestuia se formează niște proeminențe care măresc suprafața, creând astfel mai mult spațiu pentru a absorbi mai mulți nutrienți.

În prima fază, suprafața se mărește de 3 ori. În faza doi, suprafața se mărește de 30 de ori. Iar în ultima fază, suprafața se mărește de 600 de ori.

Hrana se absoarbe prin acele straturi microscopice. Fiind niște structuri minuscule, bucățile de mâncare trebuie să fie foarte mici.

Degeaba mâncăm produse sănătoase dacă nu le digerăm și nu le absorbim optim. Este esențial să creeăm condițiile necesare pentru ca organismul să le asimileze.

Mestecarea optimă a alimentelor – 5 beneficii majore

Încercați de azi, de la următoarea masă, să mestecați foarte bine mâncarea. Dacă veți face asta, veți vedea în scurt timp rezultatele.

Este foarte posibil să mâncați mai puțin, deoarece prin mestecarea îndelungată a alimentelor senzația de sațietate se transmite mai repede de către creier.

S-ar putea să reduceți de 2-3 ori cantitatea de mâncare consumată. Acest lucru duce la al doilea beneficiu, anume pierderea în greutate.

În al treilea rând, digestia va funcționa mai bine. În al patrulea rând, veți avea mai multă energie, datorită digestiei îmbunătățite.

În al cincilea rând, veți avea o stare de sănătate mai bună, datorită nutrienților absorbiți din alimente.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Postul intermitent, leac împotriva lăcomiei pântecelui – Cezar Elisei
Ca să nu vă îngrășați la masă, mestecați mai mult alimentele (studiu)
Reguli de combinare corectă a alimentelor pentru digestie și energie maximă – dr. Robert Morse

Sursă articol: Christopher Hope, Why chewing your food is so important? https://www.youtube.com/watch?v=iVYK1GcRmJY&ab_channel=ChristopherHole

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.