Postul intermitent, leac împotriva lăcomiei pântecelui – Cezar Elisei

Cezar Elisei, fondatorul „Asociației Postului Terapeutic” consideră postul negru o metodă eficientă de a scăpa de poftele alimentare necontrolate.

Fostul jurnalist, care în prezent organizează tabere de post la Dorna Arini (Suceava) promovează postul cu apă ca o metodă de tratament. Acesta s-a dovedit util în tratarea multor afecțiuni.

Postul intermitent - leac pentru lacomia pantecelui

Postul intermitent – leac pentru lacomia pantecelui: Cezar Elisei – Postul Terapeutic cu Apă

Cezar a acumulat o experiență solidă în acest domeniu și recomandă postul inclusiv celor care se confruntă cu un apetit alimentar excesiv.

Lăcomia pântecelui 

Mâncatul exagerat poate fi considerat un viciu. În limbajul duhovnicesc, acesta poartă un nume mai dur, anume „lăcomia pântecelui”.

Sfinții părinți pun acest păcat între păcatele de căpătâi ale oamenilor. Cine nu reușește să se vindece de lăcomia pântecelui nu va putea spori în alte virtuți.

Înainte de a începe postul cu apă, Cezar îi întreabă pe participanți cum stau cu poftele alimentare. Dacă simt dorința de a mânca numaidecât carne, dulciuri sau produse de patiserie.

Din punct de vedere creștin-ortodox, poftele noastre sunt similare sau reprezintă anumiți demoni”.

Aceste duhuri necurate ne îndeamnă spre mâncare. Ei ne „dictează” practic acțiunile și ne subjugă voința.

La fel ca în cazul fumatului sau al băutului excesiv, dependența de mâncare sau de anumite produse este la fel de rea și greu de depășit.

„Dacă ai poftă, trebuie să faci abstinență”

Din experiența sa, Cezar spune că pentru a scăpa de poftele care ne înrobesc, trebuie să lucrăm virtutea opusă.

Citind scrierilor Sfințiilor Părinți, găsim acolo că lăcomia pântecelui se biruiește prin înfrânare.

Dacă avem pofte, putem să ne împotrivim lor doar în momentul în care facem abstinență”.

În lupta cu poftele și cu alte patimi nu se poate negocia. Este nevoie de o atitudine foarte tranșantă, riguroasă.

De pildă, dacă ești dependent de țigări, nu vei putea să te lași treptat. Nu poți abandona fumatul prin rărirea numărului de țigări pe zi, deoarece viciul rămâne. Trebuie să le tai complet.

Trebuie să pui limite

Cezar subliniază faptul că postul impune un program strict care ajută la disciplinarea gândurilor și a corpului.

Începeți să vă corijați comportamentul alimentar doar din această ținere în frâu a poftelor. Astăzi nu, poate mâine da!

Este ca și cum postul ne pune într-o rânduială bună, firească. Poftele înseamnă o ieșire din fire.

Asta va duce la o responsabilizare alimentară, va duce la un program strict și ușor-ușor va fugări această patimă de la dvs. care este aceasta a poftei”.

Când ne impunem o disciplină, o rutină și ne ținem de ea, putem ajunge la rezultate bune. Nimic nu se face fără voință și fără reguli.

„Patimile în general și poftele se nasc doar pe un fundament sărăcit în voință. Doar atunci când facem ceea ce poftim oricând, facem ceea ce poftim oricând”.

Și dacă voința noastră este foarte slăbită și această putere a sufletului nu mai funcționează cum trebuie, putem cere ajutorul lui Dumnezeu, a sfinților și a Maicii Domnului.

Sfinții Părinți au o vorbă: „dai voință, iei putere”. Dacă noi mișcăm puțin înspre ceea ce dorim să facem, Dumnezeu completează cu harul Său și ne este mai ușor.

Atunci când încercăm să punem o limită – până aici se poate face – atunci deja lucrurile încep să fie mai logice și să le putem să le ținem în frâu. Limitele acestea sunt foarte bune, au un succes garantat”.

Treptat, mintea și corpul se adaptează la aceste schimbări și „apucăturile” rele încep să dispară.

Trebuie să ai o motivație puternică

Pentru a pune început bun și a ne apuca de aceste metode, trebuie să avem o motivație puternică. Aceasta poate fi una de natură fiziologică, psihologică sau spirituală.

Unii vor să-și schimbe stilul alimentar și chiar stilul de viață din cauza unei probleme de sănătate – vor să remedieze o boală. Alții vor să slăbească și să scape de kilogramele acumulate în plus.

Alții au în vedere un obiectiv duhovnicesc – vor să se apropie mai mult de Dumnezeu și să se vindece de patimi.

Tipuri de post pentru a birui lăcomia pântecelui

Există mai multe forme de abstinență. Una din ele este postul intermitent. O altă formă este postul alternativ, în care o zi mâncăm, o zi nu mâncăm.

Cezar Elisei recomandă abținerea de la mâncăruri trei zile pe săptămână – care corespund zilelor de post rânduite de Biserică. Este vorba despre luni, miercuri și vineri.

Dacă reușim să ținem postul luni, miercuri și vineri, senzația de poftă nu se mai manifesta decât în zilele de marți, joi, sâmbătă și duminică”.

Cine nu poate ține post doar cu apă, poate mânca o supă sau poate bea ceai. Nimic altceva în rest.

Se pot face zile de post doar cu apă și pâine, sau doar cu sucuri/supe/ciorbe. Nu mai mult de 500-600 de calorii pe zi spune Cezar. Iar în ziua următoare putem mânca normal.

Veți vedea că din această responsabilizare pe termen lung se va naște o putere deosebită pe care o veți avea. Și de la o zi de post veți putea face două zile de post”.

Despre postul cu apă și taberele de post organizate de Cezar Elisei puteți găsi pe site-ul asociatiapostului.ro.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Ce spun poftele alimentare despre nevoile reale ale organismului nostru (lipsa de minerale)
După 2 săptămâni fără pâine – scapi de balonare, grăsime abdominală, oboseală, pofte alimentare
Singurul mod de a scăpa de adicția de zahăr și produse gustoase

Sursă articol: Cezar Elisei – Postul Terapeutic cu Apă, Cum să ne domolim poftele alimentare (metodă practică): https://www.youtube.com/watch?v=KNh09iqtp80&t=220s&ab_channel=CezarElisei-PostulTerapeuticcuap%C4%83

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.