Postul intermitent poate duce diabetul de tip 2 în remisie totală
Bolile metabolice fac ravagii în țările dezvoltate. Diabetul de tip 2 și obezitatea au atins deja un nivel pandemic.
Alimentația și stilul de viață sunt esențiale pentru prevenirea sau redresarea acestor probleme de sănătate.
Cuprins
Epidemia de diabet
Nu doar țările bogate sunt marcate de flagelul diabetului. Această boală a început să apară și în țări mai puțin industrializate, precum Africa, Asia și America Latină.
Se preconizează că până în anul 2045, numărul diabeticilor va ajunge la 642 de milioane în întreaga lume.
Cercetările recente sugerează că postul intermitent are beneficii importante în diabetul de tip 2.
Potrivit unui studiu apărut în „AAA Journal of Endocrinology and Metabolism”, diabetul a fost remis complet la peste 50% dintre participanți.
Ce este postul intermitent?
Postul intermitent nu este o dietă, ci un mod de alimentație. Acesta presupune alternarea orelor de mâncat cu ore de pauză.
Cei care țin post intermitent pot mânca doar într-o anumită perioadă de timp, cuprinsă de regulă între 8 și 10 ore. În celelalte ore nu se consumă nimic, decât apă și lichide care nu au calorii.
Citește și – Cum se ține postul intermitent și ce beneficii majore are
Postul intermitent seamănă cu modelul de alimentație practicat în mod firesc de oamenii din vechime. Aceștia nu aveau acces la o abundență de alimente, așa cum se întâmplă azi. Dimpotrivă, trebuiau să vâneze sau să muncească din greu pentru a-și procura hrana zilnică.
În unele zile nu mâncau nimic pentru că nu aveau. Alteori aveau doar 1-2 mese pe zi.
Postul intermitent are numeroase beneficii. Pauza lungă dintre mese oferă corpului răgazul să își desfășoare procesele de curățare a celulelor uzate și de reparare a celulelor bolnave (autofagie).
Citește și – Postul de 17 ore stimulează repararea celulelor și vindecarea organismului
Postul intermitent dă rezultate bune în diabet
Diabeticii sunt reticenți la postul intermitent deoarece se tem să nu ajungă într-o stare nedorită de hipoglicemie.
În studiul menționat mai sus, pacienții care au ținut post intermitent timp de 3 luni au avut parte de îmbunătățiri dramatice ale bolii.
Reduce doza de medicamente
Postul intermitent i-a ajutat pe cei mai mulți dintre ei (90%) să reducă dozele de medicamente pentru scăderea glicemiei, inclusiv insulina.
La 55% dintre participanți, diabetul a intrat în remisie totală și a rămas așa timp de un an după întreruperea medicației.
Starea de remisie a diabetului apare atunci când nivelul hemoglobinei glicate (HbA1c) scade sub 6,5. Acest indicator măsoară controlul zahărului din sângeg în timp.
Autorul principal al studiului, dr. Dongbo Liu, crede că aceste rezultate i-ar putea ajuta pe diabeticii din toată lumea să facă o schimbare în viața și sănătatea lor. Diabetul de tip 2 nu trebuie privit ca pe o boală permanentă, spune cercetătorul.
Ce beneficii are postul intermitent pentru diabetici
Urmând o fereastră scurtă de hrănire în timpul zilei, starea de sănătate a participanților s-a îmbunătățit prin alinierea ritmurilor circadiene ale mai multor organe și obținierea unui control mai bun al bolilor.
Perturbarea drastică a ritmului circadian afectează funcția sistemului imunitar și apar o serie de efecte adverse care cresc riscul de boli metabolice cronice, precum creștere în greutate, depunerea de grăsime în ficat și intoleranță la glucoză.
Acest studiu adaugă noi dovezi la studiile precedente care au arătat că postul intermitent combate obezitatea și bolile de inimă.
Alte beneficii asociate postului intermitent sunt:
- scăderea în greutate
- arderea grăsimii corporale
- scăderea stresului oxidativ
- reducerea apetitului excesiv
- scăderea inflamației
- creșterea sensibilității la glucoză
- reducerea rezistenței la insulină
- scăderea tensiunii arteriale
- scăderea colesterolului crescut
- modificarea expresiei genelor
- reducerea riscului de boli cronice
Riscurile postului intermitent în diabet
Chiar dacă postul intermitent dă rezultate bune în diabetul de tip 2, există unele riscuri care trebuie punctate.
Persoanele sub tratament care încep să mănânce dintr-o dată mai puțin pot ajunge la hipoglicemie. Există și posibilitatea ca diabeticii să ajungă la hiperglicemie, din cauză că foamea excesivă îi împinge să mănânce prea mult în fereastra de alimentare.
În perioada de hrănire trebuie consumate alimente sănătoase, hrănitoare. Poate fi nevoie de suplimente cu vitamine și minerale.
Rețete pentru diabetici
Pe site-ul nostru puteți găsi diverse rețete pentru diabetici. Intrați pe această pagină pentru a vedea rețetele.
Este esențial să beți multă apă pentru a preveni deshidratarea corpului.
Înainte de a începe un post intermitent, consultați un specialist în domeniu, pentru a ține situația sub control.
Reacții adverse
Postul intermitent poate cauza constipație sau diaree, crampe, dureri de cap, amețeală. Depinde cât de intoxicat este organismul.
Surse articol:
1. Zoey Sky, Study: intermittent fasting is key to addressing diabetes pandemic, Remedies.News: https://www.remedies.news/2023-02-27-intermittent-fasting-key-to-addressing-diabetes-pandemic.html
2. Zoey Sky, Study: Consistent intermittent fasting can cause remission in over 50% patients with type 2 diabetes, Remedies.News: https://www.remedies.news/2023-03-15-consistent-intermittent-fasting-remission-patients-with-diabetes.html