Ca să nu vă îngrășați la masă, mestecați mai mult alimentele (studiu)

Bazat pe studii științifice

Nu doar cantitatea, calitatea și frecvența meselor sunt importante pentru sănătate și siluetă, ci și durata lor.

Cu cât mestecăm mai mult alimentele, cu atât ne îngrășăm mai puțin, arată un studiu recent.

Cu cat mestecăm mai mult alimentele, cu atat ne ingrasam mai putin

Ca sa nu va ingrasati la masa, mestecati mai mult alimentele : Freepik – www.freepik.com

Cei mai mulți dintre nou mâncăm pe fugă. Fie din picioare, fie pe drum, fie cu gândul la activitățile pe care le avem de făcut.

De multe ori înghițim alimentele fără să le mestecăm cum trebuie.

Oamenii de știință ne dau un motiv în plus să zăbovim mai mult asupra acestui aspect.

Mestecarea completă a alimentelor înainte de a le înghiți este o strategie simplă de prevenire a obezității.

Cu cât mestecăm mai bine alimentele, cu atât evităm creșterea în greutate.

Digestia începe în gură

Simplul act al mestecării corecte a alimentelor produce efecte importante asupra metabolismului.

Procesele digestive încep în gură. Când mărunțim alimentele cu dinții, acestea sunt descompuse în particule mici, ceea ce reduce stresul de pe esofag.

Corpul eliberează enzime digestive în stomac care ușurează digestia.

Astfel alimentele sunt transformate mai ușor în energie.

De câte ori ar trebui să mestecăm o gură de mâncare?

Experții recomandă mestecarea de 32 de ori a unei îmbucături. Pentru mâncărurile mai tari, precum friptura sau nucile, numărul de mestecări poate ajunge până la 40.

Fructele zemoase necesită 10-15 mestecări.

Mestecarea îndelungată ne poate feri de indigestie, balonare, arsuri stomacale, constipație, aciditate, dureri de cap și oboseală.

Mâncatul lent suprimă apetitul și previne îngrășarea

Un studiu publicat în 2021 în jurnalul „Scientific Reports” a arătat că mâncatul într-un ritm lent este o strategie eficientă de prevenire a îngrășării.

Cercetările anterioare au arătat că mestecarea lentă ajută la controlul apetitului și inducerea sațietății.

Autorii studiului de mai sus au investigat efectele mestecării lente a alimentelor pe 11 bărbați sănătoși cu o greutate corporală normală.

Citește și – Pâinea care nu îngrașă – nutriționistul Anca Alungulesei

Mestecatul complet crește consumul de energie după masă

Rezultatele au arătat că durata de gustare sau mestecare a alimentelor în gură a crescut termogeneza după masă.

Cu alte cuvinte, mestecarea lentă a gurilor de mâncare mărește consumul de energie după masă. Acest proces se numește termogeneză indusă de dietă.

Cu cât mai mult stă mâncarea în gură în timpul mesei, cu atât mai mare este rata de ardere a calorilor. Indiferent de cantitatea de mâncare consumată.

Aceste studiu arată că stimulii orali influențează rata metabolică.

Citește și – Pentru a nu vă îngrășa la menopauză, reduceți mesele la 2 pe zi – dr. Mihaela Bilic 

Mâncați mai lent și veți mânca mai puțin

Un alt studiu, pe 30 de femei, a arătat că ritmul mesei afectează cantitatea de alimente ingerate.

Participantele care au mâncat mai încet au mâncat mai puțin. Totodată, au ajuns la sațietate mai repede decât cele care au mâncat repede.

Într-un alt studiu, mestecarea îndelungată în timpul mesei a redus numărul de gustări sau bomboane pe parcursul zilei.

Citește și – 80% se îngrașă din ciuguleli, nu din ciorbă sau tocăniță – dr. Mihaela Bilic

Cu cât mestecăm mai mult mâncarea, cu atât asimilăm mai mulți nutrienți

Pe lângă faptul că ajută la controlul greutății corporale, mestecarea optimă crește cantitatea de nutrienți extrasă din alimente.

De exemplu, migdalele mestecate de 25-40 de ori au diminuat senzația de foame. Totodată, capacitate de a absorbție a substanțelor nutritive din ele a crescut.

La modul ideal, ar trebui să luăm câte o gură mică de mâncare și să o mestecăm bine înainte de a o înghiți.

Surse articol:

1. Sarah Middleton, Chewing food well can help you avoid weight gain, study suggests, Natural Health 365, https://www.naturalhealth365.com/chewing-food-well-dodge-weight-gain-3556.html
2. Hamada, Y., Hayashi, N. Chewing increases postprandial diet-induced thermogenesis. Sci Rep 11, 23714 (2021). https://doi.org/10.1038/s41598-021-03109-x:
3. Erica Cirino, Alana Biggers, Chewing your food: Is 32 really the magic number? Healthline: https://www.healthline.com/health/how-many-times-should-you-chew-your-food#benefits
4. Doctor NDTV, This simple habit can have a huge impact on your health: https://www.ndtv.com/health/health-expert-luke-coutinho-tells-us-to-chew-food-slowly-know-why-is-it-important-for-your-health-1935480

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.