Reguli de combinare corectă a alimentelor pentru digestie și energie maximă – dr. Robert Morse

Principiile de combinare a alimentelor la masă provin din medicina Ayruveda. Doctorul Robert Morse susține această teorie și are propriile sale recomandări.

Acesta susține că enzimele digestive acide nu trebuie niciodată combinate cu enzimele digestive alcaline. Reacția va fi una de neutralizare reciprocă, fapt care va duce la îngreunarea digestiei.

Reguli de combinare corecta a alimentelor pentru digestie si energie maxima – dr. Robert Morse

Reguli de combinare corecta a alimentelor pentru digestie si energie maxima – dr. Robert Morse: Freepik.com

Combinarea incorectă a alimentelor la masă

Combinațiile alimentare nepotrive sunt cauza principală a apariției fermentației și putrefacției la nivelul intestinului.

Balonarea și senzația de plenitudine după masă se datorează, de pildă, combinației nefericite dintre alimentele amidonoase și alimentele proteice.

Să nu uităm că fiecare grupă de alimente are un anumit timp de digerare. De exemplu, fructele și pepenii se digeră cel mai rapid. Dacă le asociem cu alimente care se digeră lent, zaharurile lor vor rămâne blocate în stomac.

Fermentarea acestora va duce la producția de alcool.

FRUCTELE

Fructele sunt cea mai valoroasă sursă de antioxidanți și vitamine pentru corp, în concepția doctorului Morse.

Ele mai au un rol important, ajută la curățarea organismului. Acesta este unul din motivele pentru care dr. Morse recomandă mese doar din fructe.

Când intenționați să serviți fructe, nu le combinați cu nimic altceva. Nu se asociază bine nici cu legume, nici cu amidonoase, nici cu proteine. Dr. Morse împarte fructele în trei categorii:

ACIDE: citrice, căpșuni, ananas, fructele acre.
SEMI-ACIDE: mere, struguri, cireșe, mango.
DULCI: banane, stafide, curmale, smochine.

Acestea din urmă pot fi asociate uneori cu nucă de cocos.

PEPENII

O altă categorie de alimente care nu trebuie combinate deloc este cea a pepenilor.

Pepenele verde, pepenele galben și papaia nu trebuie consumate împreună cu niciun alt aliment, nici măcar cu alte fructe.

Aceste fructe speciale au un rol purificator important și ar fi păcat să nu beneficiem de el. Dr. Morse spune că dacă nu puteți să mâncați doar pepeni la o masă, mai bine renunțați.

LEGUMELE

Legumele furnizează la rândul lor multe substanțe nutritive pentru corp. Importanța lor în dietă este deosebit de mare, deoarece ajută la alcalinizarea corpului.

Dr. Morse menționează de asemenea efectele lor benefice în regenerarea organismului slăbit sau epuizat. Legumele ajută la reconstrucția mușchilor și oaselor.

Vestea bună este că legumele pot fi puse alături de alte alimente în farfurie. Le puteți combina atât cu alimente care conțin amidon, cât și cu alimente care conțin proteine.

AMIDONOASE

Din categoria amidonoaselor fac parte atât cerealele, cât și unele legume:

  • pâinea, cerealele, porumbul, cartofii albi sau roz, dovleacul.

Amidonoasele pot fi combinate la masă cu legume, cele menționate mai sus.

Amidonul nu este deloc sănătos pentru organism. Acesta crește producția de mucus în corp și din aceste rațiuni îngreunează digestia. Amidonul este ca un lipici care se prinde de intestine.

Dr. Morse consideră că alimentele care au amidon trebuie consumate doar ocazional, sau doar în sezonul de iarnă.

Acesta merge chiar mai departe și spune că pâinea și cerealele sunt inadecvate pentru organismul uman.

PROTEINE

Alimentele bogate în proteine sunt concentrate, de aceea trebuie consumate cu moderație.

Sursele principale de proteine sunt:

  • produsele lactate, brânzeturile, neprocesate, carnea, nucile și semințele.

Asemenea cerealelor, doctorul Morse consideră carnea și produsele lactate nepotrivite pentru dieta omului.

Mesele trebuie să fie cât mai simple și ușoare

O idee simplă pe care trebuie să o reținem este că mesele noastre trebuie să fie cât mai simple și cât mai ușoare.

Nu este bine să amestecăm alimentele alcaline cu cele acide, sau proteine cu carbohidrați.

Dacă vrem să avem o digestie bună și o energie pe măsură, nu trebuie să încărcăm stomacul cu multe alimente.

Ideal ar fi să consumăm la micul-dejun și la cină doar fructe, iar la prânz o salată de legume sau o ciorbă/supă.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Alimente incompatibile și combinații nepotrivite la o masă – Ayurveda
Combinații alimentare periculoase pentru digestie
Cele mai puternice combinații alimentare pentru sănătate

Sursă articol: Dr. Robert Morse, Două secrete importante legate de combinarea alimentelor, Să trăim sănătos, fără toxine, Editura Paralela 45, 2015, pp. 214-216

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.