Cura cu ceai de măceșe – deosebit de utilă în perioada rece

Măceșul mai este cunoscut și sub numele de „trandafir sălbatic” sau „rujă”.

În scop medicinal se folosesc fructele, care au efecte vitaminizante și tonice.

Cura cu ceai de macese – deosebit de utila in perioada rece

Cura cu ceai de macese utila in perioada rece:  Lil Shepherd

Compoziția chimică a măceșelor

Fructele de măceș conțin cantități importante de vitamina C, vitamina A, vitamine B, vitamina D, vitamina E și vitamina K.

Sunt o sursă bună de magneziu, sulf, potasiu, fosfor, zinc, fier, cupru, calciu, seleniu, fructoză, pectină, siliciu, taninuri, acid folic, mangan, acid malic, acizi grași, bioflavonoide, flavonoide, carotenoide, acizi aromatici și beta-sitosterol.

Ce proprietăți au

Măceșele sunt antioxidante, antiinflamatoare, laxative, diuretice, colagoge, coleretice și antidiabetice.

Datorită concentrației mari de vitamina C (500-1000 mg%), stimulează producția de celulele albe de sânge și sistemul imunitar.

Măceșele combat gripa, astmul și răceala.

Vitamina C este esențială de asemenea pentru piele și oase, deoarece ajută producția de colagen.

Această vitamină susține buna funcționare a glandelor endocrine și a organelor principale din corp.

Fierul pe care îl conține ajută la producerea de globule roșii, reducând astfel riscul de anemie.

Prin faptul că reglează glucoza și insulina, au efecte bune în diabet.

Prin proprietățile lor diuretice și depurative curăță organismul de toxine.

Ajută la eliminarea excesului de sare, lichide și grăsimi din corp.

Previn apariția pietrelor la rinichi. Pot fi folosite pe termen lung, deoarece nu produc iritații la nivelul căilor urinare.

Vitamina PP tonifică vasele de sânge mici și reglează circulația sangvină.

Măceșele au de asemenea proprietăți vasodilatatoare.

În ce boli sunt indicate

Potrivit „Herbpathy”, măceșele au o eficiență ridicată în gripă, diabet, infecții alte tractilui urinar, diaree și tulburări digestive.

Farmaciștii români Dumitru Răducanu și Ștefan Mocanu le recomandă în avitaminoze, enterocolite, pietre la rinichi, circulație periferică defectuoasă și viermi intestinali.

Măceșele pot fi folosite în diverse afecțiuni, precum:

  • congestie pectorală
  • edeme
  • colesterol crescut
  • obezitate
  • rozacee
  • scorbut
  • artrită
  • osteoartrită
  • artrită reumatoidă
  • gută
  • degenerescență maculară
  • boli de rinichi
  • boli vezicale
  • catar gastric
  • insuficiență cardiacă
  • acnee
  • crampe musculare

Citește șiCu ceai de măceșe îți păstrezi imunitatea, sănătatea vaselor de sânge și a oaselor

Cura cu măceșe

Măceșele pot fi folosite sub formă de ceai, sirop, pudră sau ulei.

O cură cu ceai de măceșe în sezonul rece poate întări imunitatea la răceli, gripă și alte infecții virale.

Fortifică organismul, combate stările de anemie, îmbunătățește circulația, protejează împotriva bolilor cronice datorită efectelor antioxidante.

Măceșele dau rezultate bune și în durerile articulare sau reumatice. Reduc inflamația și îmbunătățesc mobilitatea.

Protejează oasele de osteoartrită, artrită reumatoidă și osteoporoză.

Citește șiMăceșele scad inflamația și durerea articulară

Totodată, contribuie la scăderea presiunii arteriale și a colesterolului.

Împiedică formarea plăcilor de aterom.

Ceai de măceșe

Se pun o jumătate de litru de apă la fiert. Când clocotește, se adaugă 2 linguri de măceșe zdrobite.

Se fierb 10 minute la foc, apoi se lasă la infuzat până se răcorește.

În ceaiul strecurat se adaugă miere. Se administrează în două rații pe parcursul zilei.

Ajută în avitaminoză, enterocolită, pietre renale, probleme de circulație.

La convalescenți, copii, vârstnici și persoanele lipsite de energie se recomandă infuzia (sau fiertura de 5 minute) din 2 lingurițe de fructe și 500 ml de apă. Tot ceaiul se bea în decursul unei zile.

Citește șiMăceșele reduc severitatea răcelilor

Sirop de măceșe

În sezonul măceșelor, se poate prepara o băutură tonică și vitaminizantă.

Se pun 100 g de măceșe zdrobite la macerat într-un litru de apă rece.

După 12 ore, se strecoară prin tifon. În maceratul obținut se adaugă 100 g de zahăr sau miere și se completează cu apă până la un litru.

Siropul rezultat se ține într-o sticlă în frigider.

În sezonul rece se poate folosi și pulberea de măceșe. Aceasta se găsește la magazinele cu produse naturiste.

Se amestecă într-un borcan cu miere de albine. Se pot consuma câte 1-3 lingurițe pe zi din pasta obținută.

Este indicată în convalescență, lipsă de vitamine, viermi intestinali, imunitate scăzută.

Se poate adăuga și pulbere de cătină în această combinație.

Tinctură de măceșe

Dacă se urmărește efectul sedativ al măceșelor, se recomandă tinctura. Se pun 500 g de pulpă de măceșe la macerat cu 500 g de zahăr.

După 5-6 zile, se strecoară sucul și se combină cu 500 ml de spirt de 70 de grade Celsius. Se lasă la macerat în 2-3 zile, apoi se strecoară.

Se consumă câteva picături seara, înainte de culcare.

Precauții și contraindicații

Se recomandă consultul medicului înainte de a utiliza măceșele la persoanele cu diabet sau boli ale sângelui.

De asemenea, femeile gravide și care alăptează trebuie să consulte medicul înainte să consume măceșe.

Unele persoane pot fi alergice la măceșe. Reacțiile adverse se pot manifesta sub formă de greață, vărsături, dureri de cap, arsuri stomacale sau tulburări de somn.

Citește șiCel mai simplu remediu din măceșe pentru creșterea imunității în sezonul rece

Surse articol:

1. Ștefan Răducanu, Dumitru Mocanu, Măceșul, Plantele Medicinale – Tezaur în Terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 100-101
2. Herbpathy, Rose Hip Herb Uses, Benefits, Cures, Side Effects, Nutrients: https://herbpathy.com/Uses-and-Benefits-of-Rose-Hips-Cid3226
3. Dr. Constantin Pârvu, Măceș, Universul Plantelor – Mică Enciclopedie, Editura Enciclopedică, București, 2000, p. 361

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.