Cum să faci sirop de măceșe cu miere – cea mai simplă rețetă

Măceșele fac parte din gama de fructe sălbatice care ajută la fortificarea organismului în sezonul de toamnă-iarnă.

Acestea pot fi culese direct din natură, sau pot fi cumpărate din piețe. Se păstrează în congelator, sau se usucă pentru ceai.

Sirop de macese cu miere – cea mai simpla reteta

Sirop de macese cu miere – cea mai simpla reteta: Beck

Gospodinele folosesc măceșele proaspete la prepararea de gemuri, paste, siropuri sau chiar ketchup. 

În acest articol vă prezentăm o rețetă simplă de sirop de măceșe cu miere. Este o alternativă mai sănătoasă la varianta cu zahăr.

Sirop de măceșe cu miere – rețetă

Ingrediente

  • 2 căni de măceșe
  • 4 căni de apă
  • cca. 1 cană de miere

Mod de preparare

Măsurați cantitățile cu aceeași cană. Puneți cele 2 căni de măceșe într-o sită și spălați-le/clătiți-le sub jet de apă.

Luați fiecare măceașă și tăiați capătul negru și tare. Trasați câte o tăietură în fiecare fruct, pentru a fierbe mai repede.

Puneți măceșele într-o cratiță. Adăugați cele 4 căni de apă. Așezați vasul pe foc și aduceți la punctul de fierbere. Când a început să clocotească, dați focul la mic.

După ce măceșele au fiert 5 minute, zdrobiți-le bine cu zdrobitorul de piure sau cu blenderul vertical. Lăsați pasta să fiarbă 20 de minute. Apa trebuie să scadă complet.

Dați cratița deoparte și lăsați pasta de măceșe la răcit o oră. Treceți-o apoi printr-o sită sau printr-o bucată de tifon des/pânză. Trebuie să separați pulpa de coji și semințe.

Dacă folosiți un tifon, stoarceți-l bine pentru a extrage toată pulpa. Aceasta va arăta ca un nectar.

Măsurați cantitatea de pulpă. Aceasta trebuie amestecată apoi cu o cantitate egală de miere. Dacă aveți o cană de pulpă de măceșe, va trebui să adăugați o cană de miere.

Turnați pulpa de măceșe într-un borcan și adăugați mierea. Puteți folosi un borcan mai mare sau două borcane mici.

Amestecați bine cu o lingură de lemn. Înfiletați capacul și păstrați siropul de măceșe în frigider.

Se pot lua câte 1-3 linguri pe zi de către adulți, sau 1-3 lingurițe pe zi de către copiii mărișori.

Beneficiile siropului de măceșe

Măceșele au de 8 ori mai multă vitamina C decât portocalele. Conțin și alte vitamine antioxidante, precum vitamina A și vitamina E, dar și flavonoizi, antocianini, taninuri, compuși fenolici, carotenoizi benefici pentru ochi și piele, acizi grași și acizi organici.

Măceșele au efecte nutritivem antioxidante, antiinflamatorii, analgezice, anti-obezitate, hepatoprotectoare, neuroprotectoare.

Stimulează funcția sistemului imunitar. Protejează inima, stomacul și rinichii. Reduc durerile cauzate de artrită.

Măceșele au de asemenea proprietăți anti-îmbătrânire și anticancerigene.

Toate aceste beneficii, cuplate cu cele oferite de mierea de albine sunt motive temeinice să preparați acest sirop de măceșe.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu măceșe:

Pastă de măceșe cu miere și ghimbir – protecție sporită împotriva bolilor de sezon
Pulbere de măceșe cu miere – un tonic fabulos pentru cei bolnăvicioși
Tinctură de măceșe proaspete sau uscate – rețete valoroase pentru sănătate
Cura cu ceai de măceșe – deosebit de utilă în perioada rece

Surse articol:

1. Home Is Where Our Heart Is, How to turn rosehips into honey: https://www.youtube.com/watch?v=sprtp-Sr85c&ab_channel=HomeIsWhereOurHeartIs
2. Home Is Where Our Heart Is, Everything you need to know about rosehips: https://www.youtube.com/watch?v=g4_hXOcL6IA&ab_channel=HomeIsWhereOurHeartIs
3. Ayati Z, Amiri MS, Ramezani M, Delshad E, Sahebkar A, Emami SA. Phytochemistry, Traditional Uses and Pharmacological Profile of Rose Hip: A Review. Curr Pharm Des. 2018;24(35):4101-4124. doi: 10.2174/1381612824666181010151849. PMID: 30317989.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.