Tinctură de măceșe proaspete sau uscate – rețete valoroase pentru sănătate

Una din cele mai eficiente forme de administrare a plantelor în general este tinctura. Acest lucru este valabil și în cazul fructelor, precum măceșele.

Spre deosebire de ceai, tinctura păstrează integral conținutul de vitamina C din fructe. Alcoolul absoarbe principiile active din plante și le conservă foarte bine.

Tinctura de macese proaspete sau uscate - retete valoroase pentru sanatate

Tinctura de macese proaspete sau uscate – retete valoroase pentru sanatate: Marco Verch Professional Photographer

Așadar, dacă aveți măceșe – proaspete sau uscate – puneți-le la macerat în alcool. Veți obține o tinctură foarte utilă împotriva afecțiunilor din sezonul rece.

 Tinctură de măceșe proaspete – rețetă 

Ingrediente

• 250 g de măceșe crude
• 250 ml de alcool (peste 60%)

Mod de preparare

Spălați bine măceșele. Zvântați-le și ștergeți-le de apă cu un prosop. Puneți-le într-un borcan de 500 ml.

Adăugați alcoolul. Completați dacă este nevoie. Fructele trebuie să fie complet acoperite cu alcool.

Înfiletați strâns capacul și lăsați măceșele la macerat pe o perioadă de 45 de zile. Poziționați borcanul într-un loc întunecos și răcoros. Agitați conținutul zilnic.

După ce a trecut perioada de macerare, strecurați alcoolul printr-un tifon. Mutați tinctura rezultată în frigider pentru câteva zile, pentru a se limpezi.

Filtrați din nou. Transferați tinctura de măceșe în sticle brune, prevăzute cu dop picurător. Păstrați-le în frigider sau în alt loc ferit de lumină și umiditate.

Tinctura de măceșe făcută după această rețetă are o durată de valabilitate de 2 ani. Etichetați sticluțele cu numele și data preparării.

Mod de administrare

Se consumă câte 30 de picături, de 3 ori pe zi. Fiecare doză se pune în 100 ml de apă fiartă și răcită sau ceaiuri.

Administrarea se face pe stomacul gol, adică la o distanță de minim 30 de minute de masă.

Puteți face cure de câte 14 zile cu tinctură de măceșe. După 14 zile de pauză, tratamentul poate fi reluat.

 Tinctură de măceșe uscate – rețetă 

Ingrediente

• 80 g de măceșe uscate
• 200 ml de țuică naturală, pălincă sau alcool de minim 50%

Mod de preparare

Dați măceșele prin râșnița electrică de cafea. Cerenți-le apoi printr-o sită pentru a îndepărta semințele.

Puneți măceșele pulverizate într-un borcan de sticlă. Turnați alcoolul și închideți recipientul ermetic. Alcoolul trebuie să acopere complet materialul vegetal.

Lăsați măceșele uscate la macerat în alcool timp de 4 săptămâni. Agitați borcanul de 3 ori pe zi.

După cele 4 săptămâni, strecrați alcoolul printr-un tifon sau printr-o sită deasă.

Trebuie lăsat la decantat câteva zile la frigider, apoi se filtrează din nou. Se păstrează doar partea limpede, care se transferă în sticluțe de tinctură, închise la culoare.

Modul de administrare este similar celui descris mai sus, la prima rețetă.

 Rețete similare 

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu măceșe:

Pastă de măceșe cu miere și ghimbir – protecție sporită împotriva bolilor de sezon
Pastă de măceșe fără zahăr – cea mai simplă rețetă + beneficii
Cum să faci pulbere de măceșe – o bombă de vitamine
Cum să consumi măceșe în fiecare zi, pentru o sănătate de fier! (rețetă simplă)

 Ce conțin măceșele

Măceșele ne oferă multe motive să le includem în arsenalul de remedii naturiste.

Potențialul terapeutic măceșelor se datorează efectelor antioxidante și conținutului bogat în compuși fitochimici.

Cei mai importanți sunt vitamina C, vitamina E, vitamina A, vitaminele din grupul B, carotenoidele, flavonoidele, compușii fenolici și acizii grași (acid oleic, acid linoleic, stearic și pamitic). Toți aceștia acționează în sinergie.

În compoziția măceșelor se găsesc de asemenea pectide, catechine, taninuri, vitamina K, acid folic, fier, mangan, calciu, potasiu, fosfor, cupru, magneziu și zinc.

Ce benficii au măceșele 

Antioxidanții protejează organismul împotriva bolilor cronice și reduc riscul de mortalitate.

Măceșul este folosit atât în scop alimentar, cât și în scopuri terapeutice. Au proprietăți antioxidante, antimicrobiene, antiinflamatoare, antidiabetice și anticancerigene.

 În ce boli ajută 

Potrivit unei recenzii din 2017, publicate în „International Journal of Molecular Sciences”, fructele de măceș au aplicații în tratamentul multor afecțiuni, precum:

→ leziuni hepatice
→ ulcer peptic
→ diaree
→ imunitate scăzută
→ boli de piele
→ tulburări renale
→ diabet
→ hiperlipidemie
→ obezitate
→ boli inflamatorii
→ osteoporoză
→ artrită reumatoidă
→ cancer
→ boli neurodegenerative (Alzheimer, epilepsie)
→ depresie
→ infecții bacteriene (E. coli, Helicobacyer pylori, Stafilococul auriu, P. aeruginosa, K. pneumoniae, B. subtilis, S. epidermis, S. mirabilis)
→ infecții virale
→ infestații micotice (C. albicanis)
→ infecții renale

Măceșele sunt bune și pentru sistemul cardiovascular. Au efecte tonifiante asupra mușchiului cardiac și a vaselor sangvine.

Îmbunătățesc circulația sângelui. Ajută în varice, flebită, hemoroizi și fragilitate capilară.

Consumate în sezonul rece, măceșele măresc rezistența organismului la viroze, răceli, guturai și infecții virale respiratorii.

Sunt utile în laringită, faringite, rinolaringită, traheită, amigdalită, bronșite, astm, rinite și sinzuite.

 Precauții și contraindicații 

Tinctura de măceșe nu trebuie consumată de persoanele cu boli circulatorii grave, boli de ficat grave, insuficiență renală, hipertensiune arterială sau alcoolism

Surse articol:

1. Leacuri Vechi, Tinctură de măceșe proaspete în alcool: https://leacurivechi.ro/remedii/tinctura-de-macese-proaspete-in-alcool–262
2. Leacuri Vechi, Tinctură de măceșe uscate în alcool: https://leacurivechi.ro/remedii/tinctura-de-macese-uscate-in-alcool–227
3. Mármol I, Sánchez-de-Diego C, Jiménez-Moreno N, Ancín-Azpilicueta C, Rodríguez-Yoldi MJ. Therapeutic Applications of Rose Hips from Different Rosa Species. Int J Mol Sci. 2017 May 25;18(6):1137. doi: 10.3390/ijms18061137. PMID: 28587101; PMCID: PMC5485961.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.