Pastă de măceșe fără zahăr – cea mai simplă rețetă + beneficii

Aveți o recoltă bună de măceșe și vreți să le conservați într-un mod cât mai sănătos pentru iarnă? Faceți o pastă de măceșe fără zahăr.

Rețeta este mai simplă decât v-ați putea aștepta.

Pasta de macese fara zahar - cea mai simpla reteta

Imagine sugestiva – pasta de macese fara zahar: Marco Verch Professional Photographer

Gemul de măceșe sau dulceața de măceșe sunt pretențioase și greu de făcut în casă.

Nu și pasta de măceșe fără zahăr prezentată în rândurile de mai jos! Nu are zahăr, dar nici miere, ceea ce înseamnă că și diabeticii o pot consuma fără probleme.

Măceșele – tonic imunitar și cardiovascular

Măceșele sunt un tonic excelent pentru organismul nostru în sezonul rece.

Până în prezent au fost identificați și izolați circa 129 de compuși chimici.

Cei mai importanți sunt compușii fenolici, antocianinii, flavonoidele, tainurile, acizii grași și acizii organici.

Vitaminele A, C și E și bioflavonoidele se adaugă la lista de antioxidanți prezenți în măceșe.

O lingură de pulpă de măceșe furnizează mai multă vitamina C decât necesarul zilnic de vitamina C pentru un adult.

Măceșele conțin calciu, magneziu, seleniu, fier, bioflavonoide, pectină, mangan, potasiu, sulf, siliciu și vitamine din complexul B.

Citește și – Măceșele cresc rezistența la atacul patogenilor și previn multiple boli

Studiile au arătat că măceșele au diverse activități farmacologice:

→ antioxidante
→ antiinflamatoare
→ hepatoprotectoare
→ anti-obezitate
→ cardioprotectoare
→ nefroprotectoare
→ anticancerigene
→ anti-îmbătrânire
→ neuroprotectoare
→ antinociceptive

Cum se usucă măceșele

Această rețetă de pastă de măceșe fără zahăr se face din fructe uscate.

Este indicat să purtați mănuși când manevrați măceșele. Acestea au perișori care pot cauza mâncărimi.

O metodă rapidă este să uscați măceșele în cuptor.

Se pun într-o tavă și se dau în cuptor la 80 C. Opriți imediat focul și lăsați fructele să se usuce.

Trebuie să mai știți că metalul afectează conținutul de vitamina C. Așadar, evitați vasele și alte ustensile din metal când prelucrați măceșele.

Este important să știți că pe internet puteți găsi măceșe uscate fără perișori și semințe din care puteți face gem, dulceață, pastă, sirop sau ceaiuri.

Pastă de măceșe fără zahăr – rețetă

Ingrediente

• 1 cană de măceșe uscate
• 1 ½ căni de suc de mere nefiltrat
• 1 linguriță de coajă de portocală rasă

Mod de preparare

Măceșele trebuie să fie uscate și fără semințe.

Acestea se pun într-o cratiță. Se adaugă sucul de mere.

Se pune vasul pe foc și se aduce la punctul de fierbere.

Când sucul începe să fiarbă, reduceți temperatura și fierbeți fructele timp de 4-5 minute.

Luați cratița de pe foc, acoperiți-o cu un capac și dați-o în frigider pentru noapte.

A doua zi, scoateți vasul și adăugați coaja de portocală. Introduceți blenderul manual și pasați fructele până se transformă într-un piure fin.

Pasta de măceșe fără zahăr este gata. O puteți servi pe pâine, pe biscuiți sau ca atare. Gemul de măceșe preparat după această rețetă se poate folosi la clătite sau gogoși.

Citește și – Gem de măceșe fără zahăr, bun și pentru diabetici – rețetă și beneficii

Luați câte 1-3 lingurițe pe zi pentru a beneficia de calitățile lor.

Ce beneficii au măceșele

Măceșele cresc imunitatea la viroze, gripă și răceli. Reduc inflamațiile și durerile articulare în osteoartrită și artrită.

Combat infecțiile cu Helicobacter pylori.

Acționează ca un tonic cardiac și vascular.

Previn daunele celulare asociate cu îmbolnăvirea și îmbătrânirea corpului.

Regenerează celulele pielii.

Întrucât ajută la scăderea zahărului din sânge, pasta de măceșe fără zahăr poate fi consumată și de diabetici.

Citește și – Cura cu ceai de măceșe – deosebit de utilă în perioada rece

Surse articol:

1. Katja Heino, Immune-boosting rosehip jam, Savory Lotus: https://savorylotus.com/immune-boosting-rosehip-jam/
2. Ayati Z, Amiri MS, Ramezani M, Delshad E, Sahebkar A, Emami SA. Phytochemistry, Traditional Uses and Pharmacological Profile of Rose Hip: A Review. Curr Pharm Des. 2018;24(35):4101-4124. doi: 10.2174/1381612824666181010151849. PMID: 30317989.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.