Nectar de măceșe fără fierbere – rețetă bogată în vitamina C

Măceșele pe care vrem să le folosim la prepararea de siropuri, gemuri sau paste trebuie să fie coapte bine. Nu vă grăbiți să le culegeți dacă încă nu au devenit vișinii.

Pentru a le putea pasa și a extrage pulpa, măceșele trebuie să fie cărnoase și ajunse la maturitate. Mergeți la cules spre sfârșitul toamnei sau chiar după ce dă prima brumă.

Nectar de măceșe fără fierbere – rețetă bogată în vitamina C

Nectar de măceșe fără fierbere – rețetă bogată în vitamina C: Montypeter

Factori care afectează conținutul de vitamina C din alimente

Măceșele sunt una din cele mai bogate surse de vitamina C din natură. Această vitamină este pe cât de prețioasă pe atât de ușor de pierdut. Fiind hidrosolubilă (solubilă în apă), fierberea fructelor duce la distrugerea ei.

Așadar, dacă vreți să beneficiați de vitamina C și alți nutrienți din măceșe, evitați gătirea lor. Optați pentru prepararea la rece. 

De asemenea, manevrarea fructelor cu ustensile metalice duce la oxidarea vitaminei C. Folosiți vase din lut sau ceramică. Și plasticul este bun, însă nu prea sănătos.

Cum se face nectarul de măceșe fără fierbere

Fructele culese se aleg de impurități și se spală bine. Se îndepărtează apoi cu cuțitul porțiunea aceea neagră din vârful fructului. Dacă au codițe, eliminați-le și pe acelea.

Măceșele astfel pregătite se pun în vasul blenderului / robotului și se mixează câteva secunde la viteză mare. Dacă aparatul nu merge, adăugați puțină apă. Blenduiți fructele până se mărunțesc. Contactul cu lamele din metal este destul de scurt ca să oxideze vitamina C.

Următorul pas este să treceți măceșele mixate printr-o sită deasă. Turnați compoziția în sita așezată deasupra unui bol/lighean.

Presați apoi cu o paletă sau cu dosul unei linguri pentru a extrage pulpa fructelor. În sită trebuie să rămână cojile, semințele și perișorii. Dacă acestea sunt încă zemoase, se storc cu mâna sau cu ajutorul unui tifon, pentru a colecta tot sucul din ele.

Pulpa de măceșe obținută se cântărește. Se adaugă apoi în ea o cantitate egală de miere. Se amestecă bine și se toarnă în borcane sau sticle. Se înfiletează bine capacele și se păstrează în frigider sau într-un loc răcoros și întunecos.

Sugestii de consum

Acest nectar de măceșe se poate consuma ca atare, cu lingurița, în prima parte a zilei. Sau se pot pune 1-2 lingurițe într-un pahar cu apă caldă sau ceai cald (nu clocotit).

Poate fi considerat un supliment natural de vitamina C, minerale și antioxidanți. Vă va ajuta la întărirea imunității și creșterea rezistenței în fața patogenilor infecțioși care circulă în sezonul rece.

Alte fructe, aceeași rețetă

Metoda folosită la mai sus poate fi aplicată și în cazul altor fructe. Puteți prepara un nectar similar cu miere și din cătină, afine, coacăze, zmeură, mure, piersici, prune, mere, pere, gutui etc.

Sau puteți face o combinație din mai multe fructe pentru a obține un nectar asortat, bogat în arome și vitamine.

Beneficiile consumului de măceșe

Măceșele conțin carbohidrați, fibre, vitamine, minerale și antioxidanți precum compuși fenolici, carotenoide și bioflavonoide.

130 de grame de măceșe oferă 601% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C (541 mg), 49% din DZR de vitamina E, 31% din DZR de vitamina A, 27% din DZR de vitamina K, 21% din DZR de magneziu, 17% din DZR de calciu, 12% din DZR de potasiu, 7% din DZR de fier,

Studiile au arătat că au proprietăți antiinflamatoare semnificative din punct de vedere clinic, datorate unui galactolipid special.

Pudra de măceșe bogată în fitocompuși a demonstrat efecte benefice în afecțiunile marcate de inflamație și stres oxidativ, precum osteoartrită, artrită reumatoidă sau boala inflamatorie intestinală.

Studiile pe măceșe au arătat că aceste fructe au aplicații terapeutice importante în afecțiunile care au la bază o inflamație sau stres oxidativ.

S-au dovedit utile în bolile de piele, toxicitatea hepatică, tulburările renale, diaree, diabet, hiperlipidemie, obezitate și cancer.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete pe bază de măceșe:

Pastă de măceșe cu polen și ghimbir – rețetă cu efect protector împotriva infecțiilor, inflamațiilor și durerilor
Tinctură de măceșe proaspete sau uscate – rețete valoroase pentru sănătate
Pastă de măceșe fără zahăr – cea mai simplă rețetă + beneficii

Surse articole:

1. Calivita, Rețete preparate în perioada curelor cu alimentație crudivoră: https://calivita.bio-sanatate.com/Remedii-naturale/tratamente-naturiste-retete-alimentatie-crudivora/
2. Cohen M. Rosehip – an evidence based herbal medicine for inflammation and arthritis. Aust Fam Physician. 2012 Jul;41(7):495-8. PMID: 22762068.
3. Mármol I, Sánchez-de-Diego C, Jiménez-Moreno N, Ancín-Azpilicueta C, Rodríguez-Yoldi MJ. Therapeutic Applications of Rose Hips from Different Rosa Species. Int J Mol Sci. 2017 May 25;18(6):1137. doi: 10.3390/ijms18061137. PMID: 28587101; PMCID: PMC5485961.
4. Gord Kerr, Jill Corleone, Rose hips benefits, LIVE STRONG: https://www.livestrong.com/article/117457-rose-hips-benefits/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.