Pastă de măceșe cu polen și ghimbir – rețetă cu efect protector împotriva infecțiilor, inflamațiilor și durerilor

Combinația dintre fructele de pădure și produsele apicole este reușită nu doar ca efect nutritiv și terapeutic, ci și ca gust.

În acest articol vă prezentăm o rețetă propusă de cei de la „Leacuri Vechi”, care conține măceșe, miere, polen, ghimbir și lămâie.

Pasta de macese cu polen si ghimbir - reteta cu efect protector impotriva infectiilor, inflamatiilor si durerilor

Pasta de macese cu polen si ghimbir: Marco Verch Professional Photographer

Este un preparat inedit, adecvat pentru anotimpul răcelilor și virozelor. Pe lângă faptul că sporește forța imunitară, o mărește și pe cea fizică, dând corpului mai multă energie.

Pastă de măceșe cu polen și ghimbir – rețetă

Ingrediente

  • ½ kg de măceșe
  • 100 g de polen crud
  • 400 g de miere de salcâm
  • 50 g de rădăcină de ghimbir
  • 1 lămâie mare
  • 150-300 ml de apă

Mod de preparare

Măceșele proaspete pe care le folosiți la paste sau gemuri trebuie să fie cărnoase și nu foarte uscate.

Spălați-le în mai multe ape și tăiați capetele negre. Puneți-le în vasul blenderului împreună cu apa. Adăugați tot acum ghimbirul decojit și tăiat felii. Porniți blenderul și mixați până când ingredientele s-au măcinat complet.

Puneți sucul stors de la lămâie și mai mixat câteva secunde, cât să se incorporeze în compoziție. Pasul următor este filtrarea pastei.

Cel mai eficient mod de a separa cojile și semințele de măceșe este să treceți compoziția printr-o sită cu găuri medii, care să nu permită trecerea semințelor. Sita trebuie să fie largă și înăltuță.

Turnați în mai multe rânduri pasta în sită (deasupra unui bol) și presați-o cu dosul unei linguri de lemn sau de plastic. Trebuie să rămână în sită doar un reziduu gros, format din pieliță, semințe și fibre din rădăcina de ghimbir.

Peste pasta colectată se adaugă mierea și polenul. Se amestecă energic cu un tel ca să se dizolve granulele de polen. Acestea pot fi adăugate împreună cu restul ingredientelor la mixarea în blender, însă pentru a nu pierde nimic, pot fi puse la final.

În acest amestec se pot pune și uleiuri esențiale (mentă, cimbru, eucalipt etc.), câte 2-3 picături.

Reziduurile obținute după filtrarea compoziției nu se aruncă. Se întind pe hârtie de copt și se lasă la uscat. Pot fi depozitate apoi în borcan și folosite la prepararea de ceaiuri.

O altă propunere este să puneți reziduurile în blender și să mai adăugați puțină apă. Mixați și stoarceți din nou. Veți obține un suc mai slab, care poate fi combinat cu miere și băut ca atare.

Pasta de măceșe combinată cu mierea și polenul se toarnă în borcane mici. Se înfiletează bine capacele și se păstrează în frigider.

Preparatul poate fi consumat după o zi. Pasta de măceșe cu polen și ghimbir rezistă în frigider până la 6 luni. Borcanul odată deschis trebuie terminat în circa 3 luni.

Mod de administrare

Se pot lua câte 1-3 linguri sau lingurițe pe zi, ca atare, pe stomacul gol. Doza pentru copii este de 1-3 lingurițe pe zi. Sau îl puteți pune în apă sau ceaiuri calde, câte 1 lingură la 200 ml de lichid.

Administrarea trebuie făcută în prima parte a zilei și nu seara. Puteți face cure de câte 2-4 săptămâni toamna și iarna. Între cure este recomandată o pauză de 1-2 săptămâni.

Beneficii

Acest amestec ingenios de fructe sălbatice și produse apicole este plin de vitamine și nutrienți binefăcători organismului.

Este o adevărată infuzie de sănătate! Are efecte tonice, revigorante, energizante, imunostimulatoare, antiinflamatoare, antioxidante și detoxifiante.

Indicații terapeutice

Pe lângă protecția pe care o oferă împotriva afecțiunilor respiratorii specifice sezonului rece, acest elixir are și alte indicații terapeutice:

  • scăderea colesterolului crescut
  • reglarea tensiunii arteriale
  • purificarea sângelui
  • drenarea ficatului
  • combaterea anemiei
  • protejarea pielii
  • susținerea sistemului nervos
  • stimularea metabolismului
  • reducerea inflamației și durerilor articulare

Precauții

Nu depășiți dozele recomandate deoarece pot să apară tulburări digestive. Persoanele cu alergie la produsele apicole trebuie să evite astfel de rețete.

Diabeticii pot prepara acest amestec fără miere, însă durata de valabilitate a produsului final este mult mai mică.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete similare:

Cum să faci sirop de măceșe cu miere – cea mai simplă rețetă
Pastă de măceșe cu miere și ghimbir – protecție sporită împotriva bolilor de sezon
Pastă de măceșe fără zahăr – cea mai simplă rețetă + beneficii
Miere cu lămâie și polen – rețetă pentru imunitate și energie în sezonul rece

Sursă articol: Leacuri Vechi, Pastă de măceșe cu miere, polen, ghimbir, lămâie și miere: https://leacurivechi.ro/remedii/pasta-de-macese-cu-miere-polen-ghimbir-lamaie-si-menta-la-rece–264

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.