Miere cu lămâie și polen – rețetă pentru imunitate și energie în sezonul rece

A sosit sezonul virozelor și răcelilor! Cu toții suntem expuși la infecțiile respiratorii specifice anotimpului rece, de la mic la mare.

Din fericire, avem multe soluții la îndemână pentru a ne proteja. Produsele apicole sunt deosebit de valoroase. La fel și fructele de pădure, precum măceșele, cătina, porumbele. Citricele sunt și ele utile, mai ales lămâia.

Miere cu lamaie si polen – reteta pentru imunitate si energie in sezonul rece

Miere cu lamaie si polen – reteta pentru imunitate si energie in sezonul rece

În acest articol vă prezentăm o rețetă simplă pe care o puteți face în casă. Este un tonic imunitar și energizant natural, obținut din miere, lămâie și polen crud.

Îl pot consuma atât adulții, cât și copiii peste 3 ani, cu excepția celor care au alergie la produsele apicole.

Miere cu lămâie și polen – rețetă

Ingrediente

  • 3 lămâi mici
  • 1-2 linguri de polen crud
  • miere de salcâm

Mod de preparare

Puneți polenul într-un borcan de 250-300 ml. Adăugați puțină miere, suficientă să se omogenizeze cu polenul și să rezulte o pastă.

Curățați lămâile de coajă cu un cuțit. Îndepărtați și membrana albă. Tăiați lămâile cubulețe mici și înlăturați sâmburii. Puneți-le în borcan și amestecați cu o lingură de lemn, zdrobind ușor bucățile de lămâie.

Turnați miere, cât încape în borcane, până sus. Amestecați din nou cu lingura. Puneți capacul și păstrați borcanul în bucătărie. Lăsați amestecul la macerat 1-2 zile la temperatura camerei, apoi dați-l în frigider.

Miere cu lamaie si polen la borcan

Miere cu lamaie si polen la borcan

Se pot lua câte 1-3 lingurițe pe zi. Este un preparat delicios! Cu cât stă mai mult, cu atât lămâile își vor lăsa sucul și vor crea un sirop galben și dulce în borcan.

Beneficiile ingredientelor

Polenul de albine este un cocktail nu doar de materii, ci și de nutrienți. Acest produs apicol este făcut din nectar floral, polen din flori, enzime și secrețiile salivare ale albinelor.

Conține cantități generoase de proteine, aminoacizi, lipide, vitamine, minerale, polizaharide și polifenoli.

Cercetătorii susțin că are un impact important asupra sănătății și poate oferi protecție împotriva multor boli, precum infecții, afecțiuni cardiovasculare, diabet sau cancere.

Cel mai sănătos și bogat în nutrienți este polenul crud. Acesta se poate procura de la magazinele naturiste sau apicole. Se păstrează în congelator.

La rândul ei, mierea este un produs prețios al stupului. Este folosită în scop medicinal din antichitate.

Dintre utilizările sale tradiționale menționăm: infecții ale gâtului, tuberculoză, astm bronșic, oboseală, amețeală, constipație, hepatită, viermi intestinali, eczeme, ulcere, răni.

Mierea are activități antimicrobiene, antiinflamatoare, antioxidante, anticancerigene, antiproliferative, antimetastazice.

Lămâia este un fruct foarte valoros pentru sănătate. Nu o subestimați! O recenze recentă a arătat că are proprietăți terapeutice care se datorează în special conținutului de antioxidanți: flavonoizi (hesperidină, limocitrină, diosmină) și acizi fenolici (acid ferulic, sinapic, p-hidroxibenzoic).

Lămâia conține ulei esențial bogat în monoterpenoizi bioactivi (D-limonen, beta-pinen, y-terpinen).

Cercetările arată că lămâia are proprietăți antiinflamatorii, antimicrobiene, antiparazitare și anticancerigene.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de acest fel:

Lămâie cu miere la borcan – tonic imunitar și medicament pentru răceli, viroze, afecțiuni hepatice și biliare (video)
Rețetă pentru imunitate din aloe vera, miere, lămâie și nucă
Miere fermentată cu ghimbir, lămâie și turmeric – pentru tuse și dureri în gât
Borcanul cu imunitate: pastă de miere, lămâie, scorțișoară și turmeric

Surse articol:

1. Algethami JS, El-Wahed AAA, Elashal MH, Ahmed HR, Elshafiey EH, Omar EM, Naggar YA, Algethami AF, Shou Q, Alsharif SM, Xu B, Shehata AA, Guo Z, Khalifa SAM, Wang K, El-Seedi HR. Bee Pollen: Clinical Trials and Patent Applications. Nutrients. 2022 Jul 12;14(14):2858. doi: 10.3390/nu14142858. PMID: 35889814; PMCID: PMC9323277.
2. Klimek-Szczykutowicz M, Szopa A, Ekiert H. Citrus limon(Lemon) Phenomenon-A Review of the Chemistry, Pharmacological Properties, Applications in the Modern Pharmaceutical, Food, and Cosmetics Industries, and Biotechnological Studies. Plants (Basel). 2020 Jan 17;9(1):119. doi: 10.3390/plants9010119. PMID: 31963590; PMCID: PMC7020168.
3. Ranneh Y, Akim AM, Hamid HA, Khazaai H, Fadel A, Zakaria ZA, Albujja M, Bakar MFA. Honey and its nutritional and anti-inflammatory value. BMC Complement Med Ther. 2021 Jan 14;21(1):30. doi: 10.1186/s12906-020-03170-5. PMID: 33441127; PMCID: PMC7807510.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.