Cum să faci pulbere de măceșe – o bombă de vitamine

Articol documentat

De ce merită să faci pulbere de măceșe în casă? Deoarece poate fi folosită în scop profilactic sau ca adjuvant în caz de răceli, infecții și imunitate scăzută.

Măceșele sunt foarte bogate în vitamine, minerale și antioxidanți. Sunt considerate o bombă de vitamine.

Cum sa faci pulbere de macesCum sa faci pulbere de macesee

Cum sa faci pulbere de macese

Majoritatea dintre noi folosim măceșele la prepararea ceaiurilor. Unele gospodine se încumetă să facă din ele gem, dulceață sau sirop.

O altă metodă de conservare a măceșelor peste iarnă este pulberea. Aceasta se poate obține ușor în casă, din fructele uscate.

Pulberea de măceșe poate fi un supliment alimentar binevenit în dieta noastră „modernă”, tot mai săracă în nutrienți. Are efect vitaminizant, remineralizant și energizant.

Studiile au arătat că uscarea și congelarea nu afectează conținutul de antioxidanți al măceșelor.

Când se culeg măceșele

Măceșele au un sezon scurt, de aceea trebuie să „fiți pe fază” și să profitați la maxim. Le puteți culege doar în intervalul august-septembrie.

Sunt bune de cules atunci când au atins o culoare roșie închisă. Aplecați crengile cu un cârlig și culegeți fructele cu mâna.

Cum se face pulberea de măceșe în casă

Singurul inconvenient legat de procesarea măceșelor este faptul că înăuntru au multe semințe mici, acoperite cu perișori. Din păcate, aceste semințe nu pot fi consumate, deoarece pot provoca iritații în gât sau alergii.

De aceea trebuie îndepărtate, iar acest lucru necesită timp și răbdare.

Există 2 metode prin care puteți face pulbere de măceșe.

Metoda 1 – pentru uz intern

Prima metodă durează mai mult și presupune îndepărtarea completă a semințelor.

După ce ați cules măceșele, sortați-le și păstrați-le doar pe cele sănătoase.

Spălați-le bine și îndepărtați codițele. Cu un cuțit ascuțit, tăiați fiecare măceașă în două și scoateți cu degetele semințele și perișorii din interior.

Pentru a scoate semințele de la circa 4 mâini de măceșe aveți nevoie de 30 de minute.

Așezați apoi măceșele curățate pe o coală de hârtie la uscat într-un loc însorit. Verificați după 2 zile dacă au devenit casante. Se poate folosi la fel de bine un deshidrator, la o temperatură de maxim 42 de grade Celsius.

După ce măceșele s-au uscat complet, puneți-le în râșnița electrică de cafea și măcinați-le bine de tot. Trebuie să rezulte o pudră fină.

Metoda 2 – pentru uz extern

Dacă intenționați să folosiți măceșele în scop cosmetic, veți avea nevoie de semințe, deoarece acestea sunt bogate în acizi grași esențiali și vitamina E.

Datorită acestor compuși, semințele de măceșe sunt folosite în produsele de îngrijire a pielii (precum creme, loțiuni sau ulei). Au proprietăți anti-îmbătrânire și anti-rid.

După ce ați recoltat măceșele, puneți-le direct în vasul robotului de bucătărie sau în blender. Mixați-le bine, până se mărunțesc complet.

Înșirați-le o coli de hârtie și lăsați-le la uscat 2 zile. Puneți-le apoi în râșnița de cafea și măcinați-le fin. La final, cerneți pulberea de măceșe.

Depozitare

Pulberea de măceșe se păstrează în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase și răcoroase. Rezistă până la 1 an. Ideal ar fi însă să măcinați măceșele înainte de a folosi pulberea. Cu cât stă mai mult, cu atât își pierde calitățile.

Citește și – Sirop de măceșe – cu efecte bune în viroze și boli infecto-contagioase (rețetă)

Mod de consum

Doza zilnică recomandată este de 5-10 g de pulbere de măceșe, împărățită în 2 rații egale.

Se poate consuma câte 1 linguriță de pulbere de măceșe, amestecată cu miere, cu apă, cu suc de lămâie, cu ceai sau cu un smoothie (banană, măr, portocală, ghimbir).

Adăugați pulbere de măceșe în iaurt, în înghețată sau în bolul cu cereale pentru un aport suplimentar de vitamine și antioxidanți.

Folosiți pulberea de măceșe în deserturile raw-vegane (crude), precum trufe sau biluțe).

Citește și – PASTILE din cătină, măceșe și miere – pentru întărirea imunității și a vaselor de sânge

Utilizare externă

Pulberea de măceșe care conțin semințe, obținută după metoda nr. 2 se poate adăuga în diverse produse de îngrijire a pielii: măști de față, săpunuri, creme, loțiuni.

Pulberea de măceșe poate fi adăugată și în mâncarea câinilor afectați de artrită sau dureri articulare.

Ce beneficii are pulberea de măceșe

Măceșele sunt bogate în acid ascorbic (vitamina C), vitamina A, vitaminele B1, B2, vitamina E, vitamina P și vitamina K.

Conțin taninuri, acid citric, acid malic, pectine, ulei volatil, antioxidanți (carotenoide și flavonoizi), lecitine, magneziu, fosfor, zinc și alte minerale.

Semințele conțin galactolipide GOPO – substanțe cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, care stimulează sinteza colagenului. Acești compuși reduc inflamațiile articulare și previn daunele articulațiilor.

Sunt folosite cu precădere în sezonul gripei și răcelilor, datorită capacități lor a întări imunitatea.

Citește și – Ceaiul de măceșe – util împotriva virozelor respiratorii și a bolilor vasculare

Măceșele au numeroase beneficii:

  • îmbunătățesc respirația celulară
  • reduc permeabilitatea și fragilitatea vaselor de sânge
  • reglează circulația sangvină
  • măresc diureza
  • ajută la dilatarea arterelor
  • previn formarea pietrelor la rinichi
  • ajută în afecțiunile hepatice
  • sunt benefice în inflamațiile intestinale
  • reface lipsa de vitamine din corp
  • îmbunătățesc elasticitatea și longevitatea celulelor pielii
  • reduc aspectul ridurilor

Sunt indicate în enterocolită, avitaminoză, calculoză renală, probleme de circulație, viermi intestinali.

Citește și – Oțet de mere cu măceșe – vitaminizant, imunostimulator, vasodilatator arterial

Surse articol:

1. Simply Beyond Herbs, How to make Rosehip powder: https://simplybeyondherbs.com/how-to-make-rosehip-powder/
2. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Măceșul, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 100-101

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.