Ceaiul de măceșe – util împotriva virozelor respiratorii și a bolilor vasculare

Articol documentat

În ciuda faptului că este un pom fructifer, măceșul are o forță vindecătoare de excepție. Fructele sale au proprietăți terapeutice cunoscute și exploatate încă din antichitate.

Dr. biolog român Virginia Ciocan apreciază că măceșele sunt adevărate panacee, datorită conținutului nutrițional impresionant.

Ceai de macese preparare si beneficii

Ceai de macese preparare si beneficii: Jigsawstocker – www.freepik.com

Ce conțin măceșele

În fructele de măceș se găsesc cantități mari de:

vitamina C
vitamina A
vitamina B1
vitamina B2
vitamina E (alfa și beta-tocoferol)
vitamina K
vitamina P
pectine, lecitine
flavonoide, carotenoide
fibre, proteine

Profesorul doctor Pavel Chirilă apreciază că măceșele sunt o sursă foarte bună de magneziu. Conțin de asemenea doze bune de calciu, potasiu și mangan.

Citește și: Măceșele – campioanele vitaminelor (beneficii și utilizări)

În ce boli ajută măceșele

Măceșele ar putea preveni numeroase îmbolnăviri, mai ales în timpul iernii, când se înmulțesc virozele respiratorii.

Măceșele cresc rezistența organismului la microorganismele dăunătoare și ajută corpul să lupte cu boala deja instalată.

Dar măceșele nu sunt eficiente numai împotriva afecțiunilor respiratorii, ci și împotriva afecțiunilor cardiovasculare. Vitamina P pe care o conțin reglează circulația sangvină și reduc fragilitatea vaselor de sânge.

Dr. Virginia Ciocan recomandă aceste fructe într-o gamă largă de afecțiuni și probleme de sănătate:

» gripă și răceli
» bronșită, astm bronșic, pneumonie, TBC pulmonar
» predispoziție la infecții
» lipsă de vitamine, anemie
» hepatite, ciroză, alte boli de ficat
» colici hepato-biliare
» dischinezie biliară, pietre la bilă
» probleme de digestie, constipație (inclusiv la copii)
» catar intestinal, colite, inflamație intestinală
» pietre urinare, calculi renali
» infecții urinare
» alcoolism, tabagism
» nevroză, anxietate, depresie, insomnie
» oboseală cronică, surmenaj psihic
» tulburări de memorie
» afecțiuni vasculare și cardiace

Preparatele pe bază de măceșe au efecte tonice, vitaminizante și mineralizante. Sunt indicate în regimul persoanelor slăbite, extenuate sau convalescente.

Citește și: Ceaiul de măceșe ajută la scăderea în greutate și prevenirea diabetului

Studiile au arătat că dozele mari de vitamina C reduc severitatea simptomelor de răceală și gripă și scurtează durata bolii.

Organismul nostru folosește vitamina C și pentru producția de colagen. Din acest motiv, măceșele ajută la vindecarea rănilor și menținerea sănătății pielii și a țesuturilor conjunctive.

Potrivit „National Institutes of Health”, cantitățile mari de vitamina C din fructe (precum măceșele) pot reduce riscul de boli canceroase, precum cancerul de plămâni, cancerul de sân și cancerul de colon.

Măceșele au o activitate antioxidantă puternică, datorată conținutului de compuși polifenoli. Aceștia întăresc imunitatea și combat radicalii liberi și bolile cronice.

Cum se prepară corect ceaiul de măceșe

Cea mai bună metodă de preparare a ceaiului de măceșe este prin macerare la rece și infuzare. Acest procedeu se numește „infuzie combinată”.

Ingrediente

• 3 linguri de pulbere de măceșe (fără semințe)
• 250 ml de apă rece

Preparare

Pulberea de măceșe se pune într-o cană. Peste ea se adaugă apa rece și se acoperă. Se lasă la macerat 12 ore, se seara până dimineața.

A doua zi, maceratul se strecoară printr-un tifon gros și se lichidul se pune deoparte.

Pulpa se pune într-un ibric cu 250 ml de apă. Se lasă să fiarbă 5 minute, apoi se strecoară din nou prin tifon. Lichidul obținut se amestecă apoi cu lichidul rece, obținut prin macerare.

Din asocierea celor două extracte rezultă 500 ml de ceai. Se adaugă miere. Această cantitate se consumă în cursul unei zile.

Utilizări și beneficii

Ceaiul de măceșe potolește tusea și durerile în gât provocate de virozele respiratorii și elimină congestia nazală.

Citește și: Sirop de măceșe – cu efecte bune în viroze și boli infecto-contagioase

Ajută inclusiv în afecțiunile cardiovasculare, precum hipertensiune arterială sau ateroscleroză. Are efecte bune asupra circulației, presiunii arteriale și a capilarelor.

Fiind un ceai alimentar (obținut din fructe), ceaiul de măceșe poate fi consumat zilnic. În schimb, ceaiurile din plante medicinale trebuie intercalate și niciodată administrate în continuu, pe perioade lungi de timp.

Academicianul Ovidiu Bojor spune că măceșele se pot asocia cu fructe de cătină, pentru a obține un ceai mult mai bun.

De asemenea, pulpa de măceșe mărunțită se poate amesteca în cantități egale cu miere de albine. Din pasta obținută se consum câte 2-3 lingurițe, în fiecare dimineață, înainte de masă.

Se fac cure de 8-10 zile. acest tratament ajută la eliminarea viermilor intestinali.

 

 

Surse bibliografice:

1. Mariana Borloveanu, Măceșele de scapă de boli vasculare și întăresc imunitatea, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 12, 10 octombrie – 10 decembrie, 2016, Editura Lumea Credinței, București, pp. 18-20
2. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Măceșul, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, pp. 61-62
3. Nature Claim, Rose Hips: https://natureclaim.com/nutrition/info/rose-hip/
4. Gord Kerr, Jill Corleone, Rose Hips Benefits, LIVE STRONG: https://www.livestrong.com/article/117457-rose-hips-benefits/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.