Măceșele ocupă un loc important pe rafturile farmaciei naturii (rețete)

Biologul și cercetătorul român Virginia Ciocan consideră măceșele adevărate comori de sănătate care „merită un loc în față pe rafturile farmaciei verzi a naturii”.

Fructele sălbatice sunt cel mai prețios dar pe care ni-l face toamna în generozitatea ei. Măceșele, cătina, porumbele și fructele de soc pot fi supranumite „vaccinuri naturale” contra afecțiunilor sezonului rece.

Macesele ocupa un loc important pe rafturile farmaciei naturii

Macesele ocupa un loc important pe rafturile farmaciei naturii

Măceșe – pilule din farmacia naturii

Măceșele abundă în antioxidanți. Vitamina C este cel mai cunscut. Însă aceste fructe conțin și alți compuși care oferă protecție antioxidantă organismului, precum vitamina A, vitamina E, flavonoizi și carotenoide.

În compoziția lor intră de asemenea vitaminele B1, B2, și P, pectine, săruri minerale, ulei gras, ulei volatil și lecitine.

Măceșele măresc rezistența la atacul patogenilor infecțioși și ajută la prevenirea îmbolnvăvirilor.

În ce afecțiuni ajută măceșele

Potrivit biologului Virginia Ciocan, aceste fructe dau rezultate bune într-un spectru larg de afecțiuni, de la cele respiratorii și digestive, până la cele hepatobiliare, articulare și nervoase:

  • răceli, gripe
  • bronșite, astm bronșic
  • pneumonie, TBC pulmonar
  • imunitate scăzută
  • colici hepatobiliare
  • digestie dificilă
  • dischinezie biliară
  • infecții ale căilor urinare
  • hepatită acută și cronică, ciroză hepatică
  • inflamații intestinale
  • pietre la rinichi și vezică
  • pietre la vezica biliară
  • dependență de alcool și tutun
  • nevroză, anxietate, insomnie
  • oboseală cronică
  • dureri articulare (osteoartrită)

Preparate din măceșe

Măceșele pot fi preparate în diverse feluri, de la ceaiuri și siropuri, până la gemuri și vinuri medicinale.

Este important să le folosiți imediat după recoltare, deoarece atunci au cea mai mare valoare nutrițională. În caz contrar, va trebui să le lăsați să se usuce pentru a le folosi ca ceai la iarnă.

Pentru preparatele din măceș este indicat să evitați folosirea vaselor și ustensilelor din aluminiu sau metal, deoarece aceste materiale alterează vitamina C și diminuează culoarea roșiatică a fructelor.

Cum se face ceaiul de măceșe

Dacă vreți să folosiți fructe proaspete, acestea trebuie spălate, tăiate în două și curățate de semințe. Se fierb în apă timp de 20 de minute.

Sau le puteți zdrobi cu un pistil și după fierbere să strecurați ceaiul printr-o sită cu tifon.

Ceaiul din măceșe uscate se folosește din 2 lingurițe de fructe la 1 cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10-15 minute.

Marmeladă de măceșe

Folosiți o cratiță din sticlă sau smălțuită. Spălați măceșele, lăsați-le la înmuiat în apă 2 ore, apoi fierbeți-le 2 ore.

După strecurare, lichidul nu se aruncă, ci se poate folosi la prepararea de jeleuri sau siropuri.

Cantitatea de măceșe rezultate dupp strecurare se măsoară și se adaugă câte 1 cană de zahăr per cană de măceșe.

Se fierb până când capătă o consistență groasă, apoi se toarnă fierbinte în borcane și se sterilizează.

Suc de măceșe

Măceșele se pun într-o cratiță și se toarnă suficientă apă cât să le acopere. Se fierb până când devin moi, apoi se trec printr-o sită. Pasta rezultată se fierbe din nou cu puțină apă, apoi se trece din nou prin sită.

Acest proces se repetă de 3 ori la rând. Se înlătură cojile și semințele rămase după trecerea prin sită, iar pasta se lasă la scurs peste noapte într-un tifon gros.

Sucul care se scurge se poate păstra la frigider în sticle, sau se poate folosi la prepararea de siropuri. Pulpa poate fi folosită la prepararea de gemuri sau jeleuri.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre măceșe:

S-au copt măceșele! Fă din ele un sirop bogat în vitamina C, tonic pentru imunitate, inimă și vasele sangvine
Cum se usucă măceșele pentru iarnă
Pastă de măceșe fără zahăr – cea mai simplă rețetă + beneficii
Tinctură de măceșe proaspete sau uscate – rețete valoroase pentru sănătate

Surse articol:

1. Recipes from the wild, Rosehips: https://recipesfromthewild.wordpress.com/rose-hips/
2. Virginia Ciocan, Măceșele, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Editura Universitară, București, 2012, pp. 47-48

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.