S-au copt măceșele! Fă din ele un sirop bogat în vitamina C, tonic pentru imunitate, inimă și vasele sangvine

Măceșele au început să se coacă și ne invită la cules. Făceți-vă provizii pentru iarnă. Aceste fructe sunt tonice extraordinare pentru organism în sezonul rece!

Prin bogăția lor de vitamina C sprijină sistemul imunitar și ajută la tonifierea vaselor de sânge.

S-au copt macesele - sirop tonic imunitar, cardiac, vascular

S-au copt macesele – sirop tonic imunitar, cardiac, vascular: cristina.sanvito

Toamna debutează cu un an nou școlar. Riscul de contactare a unei răceli sau viroze este mult mai mare pentru copiii care merg la grădinință sau la școală.

Vitamina C este un suport minunat pentru organism în sezonul răcelilor și virozelor.

Vitamina C din măceșe – protecție împotriva răcelilor și virozelor

Măceșele sunt un scut natural împotriva afecțiunilor respiratorii care își fac apariția odată cu scăderea temperaturilor.

Aceste perle rubinii reprezintă una din cele mai valoroase surse de vitamina C ale naturii! Conținutul de vitamina C din măceșe depășește lejer alte alimente:

O cană de măceșe = 541 mg de vitamina C
O cană de ardei iuți verzi = 364 mg de vitamina C
O cană de lămâie = 112 mg de vitamina C
O cană de portocale = 98 mg de vitamina C
O cană de papaya = 88 mg de vitamina C
O cană de căpșune = 85 mg de vitamina C

Doza zilnică de vitamina C, recomandată pentru adulți, este 90 de mg. Pentru protejarea organismului împotriva răcelilor, experții recomandă acum cantități mai mari, de la 1.000 de mg în sus.

Pe lângă vitamina C, măceșele furnizează și alți compuși valoroși, precum vitaminele A, B1, B2, B3, K și P, pectine, compuși fenolici, flavonoide, carotenoide, taninuri, săruri minerale, ulei volatil și acizi grași nesaturați.

Fiind o sursă bogată de pectină, măceșele se pretează foarte bine la gemuri și siropuri. Pectina este o fibră care leagă și dă o consistență groasă preparatelor.

Sirop de măceșe cu miere – rețetă

Ingrediente

 • 60 g de măceșe uscate
 • 950 ml de apă filtrată sau distilată
 • 500 g de miere
 • 125 ml de brandy

Mod de preparare

Turnați jumătate din cantitatea de apă într-o cratiță. Adăugați măceșele. Lăsați fructele la înmuiat 30-60 de minute.

Puneți apoi vasul pe foc și aduceți la punctul de fierbere. Când apa începe să clocotească, dați focul la mic. Fierbeți măceșele jumătate de oră.

Stingeți focul și lăsați decoctul la răcit. După ce s-a răcorit, se strecoară printr-o sită tapetată cu un tifon des. Compoziția rezultată în urma filtrării se toarnă înapoi în cratiță. Se adaugă restul de apă și se fierbe din nou 30 de minute la foc redus.

Repetați procesul de strecurare prin tifon. Clătiți bine cratița, turnați decocotul în ea și fierbeți din nou, până scade la 2 căni.

Stingeți focul și lăsați ceaiul la răcorit timp de 10 minute. Adăugați apoi mierea și amestecați bine, până când aceasta se dizolvă complet și rezultă un sirop.

Alcoolul se adaugă doar după ce siropul s-a răcit de tot. Amestecați bine și turnați siropul de măceșe în sticle sau borcane de 400 ml. Puneți-le etichete cu numele preparatului și data preparării.

Siropul de măceșe făcut după această rețetă rezistă până la 6 luni la frigider. După deschidere, o sticlă sau un borcan trebuie consumat în 1-2 săptămâni.

Acest sirop de măceșe poate fi consumat cu lingurița, ca tonic imunitar, vascular și circulator. Sau se poate folosi ca îndulcitor în terciul de ovăz, ca topping pentru vafe, clătite etc.

Beneficiile consumului de măceșe

Măceșele au proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, anaglezice, imunostimulatoare, hepatoprotectoare, antidiabetice, antiartritice și tonice capilare.

Diverși botaniști menționează efectele cardiotonice ale măceșelor. Acestea fortifică funcția sistemului circulator, hrănesc și susțin sănătatea inimii.

Iată câteva indicații terapeutice ale măceșelor:

 • răceli, gripe, viroze respiratorii
 • anemie
 • imunitate scăzută
 • afecțiuni hepatice
 • inflamații intestinale
 • diaree
 • diabet
 • obezitate
 • hipertensiune arterială
 • colesterol crescut
 • pietre la rinichi și vezică
 • intoxicații hepatice
 • artrită, osteoartrită
 • cancere
 • nevroze, anxietate, depresie
 • oboseală cronică

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre măceșe și beneficiile lor:

Decoctul de măceșe – tonic circulator, venos și imunitar
Măceșele – leacuri din medicina monastică pentru răceli, boli de stomac, rinichi și oase 
Pastă de măceșe fără zahăr – cea mai simplă rețetă + beneficii
Cum se usucă măceșele pentru iarnă

Surse articol:

1. Kira Merrick, How to make rosehip syrup, The Herbal Academy: https://theherbalacademy.com/rosehip-syrup/
2. Mármol I, Sánchez-de-Diego C, Jiménez-Moreno N, Ancín-Azpilicueta C, Rodríguez-Yoldi MJ. Therapeutic Applications of Rose Hips from Different Rosa Species. Int J Mol Sci. 2017 May 25;18(6):1137. doi: 10.3390/ijms18061137. PMID: 28587101; PMCID: PMC5485961.
3. Pekacar S, Bulut S, Özüpek B, Orhan DD. Anti-Inflammatory and Analgesic Effects of Rosehip in Inflammatory Musculoskeletal Disorders and Its Active Molecules. Curr Mol Pharmacol. 2021;14(5):731-745. doi: 10.2174/1874467214666210804154604. PMID: 34348637.
4. The Herbal Academy: https://www.instagram.com/p/CxaZFNLu04v/
5. Virginia Ciocan, Măceșele, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Editura Universitară, București, 2012, pp. 47-48

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.