Cum se usucă măceșele pentru iarnă

Măceșele sunt o sursă valoroasă de nutrienți și compuși bioactivi cu rol terapeutic.

Din păcate, potențialul lor curativ este subestimat sau prea puțin cunoscut și exploatat.

Ce conțin măceșele

Compoziția lor chimică este deosebit de diversă:

  • polifenoli (acizi triterpeni, flavonoide, proantocianidine, catechine)
  • acizi grași esențiali
  • vitamina C
  • vitamina A
  • vitamina E
  • acid folic
  • galactolipide
  • calciu
  • magneziu
  • potasiu
  • siliciu
  • seleniu
  • mangan
  • fier

Citește șiMăceșele cresc rezistența la atacul patogenilor și previn multiple boli

Ce proprietăți au măceșele

Extractele din măceșe au demonstrat proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, imunomodulatoare, cardioprotectoare, antidiabetice, neuroprotectoare, antimicrobiene și anticancerigene.

În ce boli ajută

Studiile au arătat că măceșele pot fi benefice în afecțiuni severe, precum:

  • boala ficatului gras non-alcoolic
  • osteoartrită
  • artrită reumatoidă
  • obezitate
  • cancer
  • pietre la rinichi
  • depresie

Aceste calități fac din măceșe un aliment funcțional, care merită integrat în alimentația noastră obișnuită.

Măceșele pot fi consumate sub formă de infuzie, decoct, tinctură, pulbere, sirop sau cidru.

Când se culeg măceșele

Măceșele sunt gata de cules când au căpătat o culoare roșiatică-portocalie, la începutul lunii septembrie. Este perioada în care fructele au cea mai mare concentrație de vitamine.

Măceșele recoltate în perioada iernii au valoare nutrițională mai mică, dar un gust mai bogat.

Din fructele proaspete se pot face dulcețuri, siropuri, gem sau vin.

Cum se usucă măceșele

Dacă vreți să uscați măceșele, încingeți cuptorul la 80 de grade Celsius. Puneți măceșele într-o tavă și dați-o în cuptor. Opriți focul și lăsați-le să se usuce.

Măceșele conțin perișori care pot provoca iritații și mâncărimi. De aceea manevrarea lor se realizează cu echipament protector: mănuși, mască de tifon și ochelari.

Trebuie evitate vasele de metal când prelucrați măceșele, deoarece metalul afectează conținutul de vitamina C.

Citește șiCeai călugăresc de măceșe (tonifică inima și vasele de sânge)

Infuzie de măceșe – rețetă

Se pune un litru de apă la fiert într-un ibric. Se lasă să dea 2-3 clocote, apoi se stinge focul. Când apa a juns la 70 de grade Celsius, se pun 2 linguri de măceșe măcinate.

Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară.

Se pot consuma câte 2-4 ceaiuri pe zi.

Decoct de măceșe – rețetă

Se pun 100 g de măceșe uscate la fiert într-un litru de apă. După un sfert de oră, se stinge focul. Se lasă la infuzat sub capac până când ceaiul s-a răcorit.

Se pot administra câte 2-4 căni de ceai pe zi.

Sirop de măceșe – rețetă

Se pun 4 căni de măceșe la firt cu 3 căni de apă. Când fructele s-au înmuiat, se dau prin sită.

Pulpa și sucul obținut se pune într-o cratiță. Se adaugă 4 căni de zahăr și ½ cană de suc de lămâie. Se pune pe foc și se lasă să se dizolve zahărul.

Siropul obținut se toarnă fierbinte în sticle.

Se pot consuma câte 3 linguri de sirop pe zi. Ajută în tuse și dureri în gât.

Citește șiCum să faci pulbere de măceșe – o bombă de vitamine

Surse articol:

1. Virginia Ciocan, Măceș, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Editura Universitară, București, 2012, pp. 49-50
2. Seema Patel, Rose hip as an underutilized functional food: Evidence-based review, Trends in Food Science & Technology Volume 63, May 2017, Pages 29-3: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224416304277?via%3Dihub

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.