Cum se usucă măceșele pentru iarnă
Măceșele sunt o sursă valoroasă de nutrienți și compuși bioactivi cu rol terapeutic.
Din păcate, potențialul lor curativ este subestimat sau prea puțin cunoscut și exploatat.

Cum se usuca macesele: Marco Verch Professional Photographer
Ce conțin măceșele
Compoziția lor chimică este deosebit de diversă:
- polifenoli (acizi triterpeni, flavonoide, proantocianidine, catechine)
- acizi grași esențiali
- vitamina C
- vitamina A
- vitamina E
- acid folic
- galactolipide
- calciu
- magneziu
- potasiu
- siliciu
- seleniu
- mangan
- fier
Citește și – Măceșele cresc rezistența la atacul patogenilor și previn multiple boli
Ce proprietăți au măceșele
Extractele din măceșe au demonstrat proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, imunomodulatoare, cardioprotectoare, antidiabetice, neuroprotectoare, antimicrobiene și anticancerigene.
În ce boli ajută
Studiile au arătat că măceșele pot fi benefice în afecțiuni severe, precum:
- boala ficatului gras non-alcoolic
- osteoartrită
- artrită reumatoidă
- obezitate
- cancer
- pietre la rinichi
- depresie
Aceste calități fac din măceșe un aliment funcțional, care merită integrat în alimentația noastră obișnuită.
Măceșele pot fi consumate sub formă de infuzie, decoct, tinctură, pulbere, sirop sau cidru.
Când se culeg măceșele
Măceșele sunt gata de cules când au căpătat o culoare roșiatică-portocalie, la începutul lunii septembrie. Este perioada în care fructele au cea mai mare concentrație de vitamine.
Măceșele recoltate în perioada iernii au valoare nutrițională mai mică, dar un gust mai bogat.
Din fructele proaspete se pot face dulcețuri, siropuri, gem sau vin.
Cum se usucă măceșele
Dacă vreți să uscați măceșele, încingeți cuptorul la 80 de grade Celsius. Puneți măceșele într-o tavă și dați-o în cuptor. Opriți focul și lăsați-le să se usuce.
Măceșele conțin perișori care pot provoca iritații și mâncărimi. De aceea manevrarea lor se realizează cu echipament protector: mănuși, mască de tifon și ochelari.
Trebuie evitate vasele de metal când prelucrați măceșele, deoarece metalul afectează conținutul de vitamina C.
Citește și – Ceai călugăresc de măceșe (tonifică inima și vasele de sânge)
Infuzie de măceșe – rețetă
Se pune un litru de apă la fiert într-un ibric. Se lasă să dea 2-3 clocote, apoi se stinge focul. Când apa a juns la 70 de grade Celsius, se pun 2 linguri de măceșe măcinate.
Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară.
Se pot consuma câte 2-4 ceaiuri pe zi.
Decoct de măceșe – rețetă
Se pun 100 g de măceșe uscate la fiert într-un litru de apă. După un sfert de oră, se stinge focul. Se lasă la infuzat sub capac până când ceaiul s-a răcorit.
Se pot administra câte 2-4 căni de ceai pe zi.
Sirop de măceșe – rețetă
Se pun 4 căni de măceșe la firt cu 3 căni de apă. Când fructele s-au înmuiat, se dau prin sită.
Pulpa și sucul obținut se pune într-o cratiță. Se adaugă 4 căni de zahăr și ½ cană de suc de lămâie. Se pune pe foc și se lasă să se dizolve zahărul.
Siropul obținut se toarnă fierbinte în sticle.
Se pot consuma câte 3 linguri de sirop pe zi. Ajută în tuse și dureri în gât.
Citește și – Cum să faci pulbere de măceșe – o bombă de vitamine
Surse articol:
1. Virginia Ciocan, Măceș, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Editura Universitară, București, 2012, pp. 49-50
2. Seema Patel, Rose hip as an underutilized functional food: Evidence-based review, Trends in Food Science & Technology Volume 63, May 2017, Pages 29-3: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224416304277?via%3Dihub