Măceșele scad inflamația și durerea articulară

Măceșele sunt deseori administrate sub formă de ceai sau suplimente pentru tratarea simptomelor de răceală și gripă și întărirea imunității.

Studiile recente au arătat că aceste fructe au beneficii mult mai mari, care se datorează proprietăților lor antiinflamatoare și antioxidante.

Macesele scad inflamatia si durerea articulara

Macesele scad inflamatia si durerea articulara: Azerbaijan stockers/Brgfx-freepik.com

Măceșele scad inflamația și durerea articulară

Potențialul antiinflamator al măceșelor este mai puțin cunoscut, deși studiile pe această temă s-au înmulțit în ultimii 20 de ani.

Experimentele efectuate pe animale confirmă capacitatea preparatelor din măceșe de a reduce inflamațiile și durerile.

O recenzie publicată în anul 2015 în „Botanics: Targets and Theraphy” sugerează că măceșele pot fi considerate superioare antiinflamatoarelor de sinteză prin aceea că nu produc sângerări ale tractului gastrointestinal atunci când sunt administrate pe termen lung.

Citește și – Măceșele au un efect antiinflamator de 3 ori mai mare decât Paracetamolul

Măceșele sunt utile în bolile inflamatorii și articulare

Măceșele sunt folosite în medicina tradițională încă din perioada antichității.

Prin anii ’80, un arhitect de origine daneză – Erik Hansen – a descoperit în mod accidental că măceșele atenuează durerile articulare severe.

Acesta suferea de artroză, și a observat că după ce consumă piure de măceșe, durerile sale se ameliorează aproape imediat.

În baza acestor rezultate surprinzătoare, Erik Hansen a hotărât să producă și să comercializeze pudră de măceșe.

Știința avea să confirme descoperirile sale empirice.

Cercetările făcute în ultimele două decenii arată că pudra de măceșe are efecte benefice la pacienții cu diferite tipuri de boli articulare:

  • ameliorează durerile
  • îmbunătățește activitățile zilnice
  • reduc consumul de antiinflamatoare/analgezice sintetice

Pudra de măceșe a demonstrat activități antiinflamatoare și antioxidante în osteoartrită, artrită reumatoidă și boala inflamatorie intestinală.

Este foarte important de precizat că produsele din măceșe nu au efecte ulcerogene.

Compușii antiinflamatori din măceșe

În tratamentul bolilor inflamatorii, precum osteoartrita, cei mai valoroși compuși bioactivi sunt flavonoidele și acizii grași. Aceștia se găsesc (doar) în semințele măceșelor.

Măceșele conțin un tip special de galactolipide care exercită o acțiune antiinflamatoare specifică.

Acest acid gras reduce rapid durerea, sensibilitatea și rigiditatea articulațiilor, fără să producă efecte secundare.

Administrarea compusului activ GOPO (galactolipid) timp de 6 luni la pacienți cu artrită reumatoidă a îmbunătățit cu 30% simptomele și capacitatea de mișcare a articulațiilor și a redus nevoia de medicamente.

Alți compuși din măceșe care scad inflamația și durerea sunt triterpenii.

Pulbere din semințe și coji

Cercetătorii au testat mai multe tipuri de extracții ale pudrei de măceșe și au descoperit că fracțiile solubile lipide sunt cele mai eficiente.

Studiile ample realizate pe cai și câini au arătat că animalele hrănite cu pudră integrală de măceșe erau mai sprintene, aveau o performanță mai bună la competiții și blana lor arăta mai bine.

Studiile umane au folosit pudră obținută din cojile și/sau semințele de măceșe. Dovezile sugerează că, în mare parte, efectul antiinflamator al pudrei de măceșe se datorează combinației dintre semințe și coji.

Pudra din coji de măceșe nu este la fel de eficientă precum pudra obținută și din coji și din semințele acestor fructe.

Citește și – Cum să faci pulbere de măceșe – o bombă de vitamine

Surse articol:

1. Rudi Beiser, Helga Ell-Beiser, Măceșe împotriva artrozei, Tincturi din plante medicinale preparate în casă, Editura M.A.S.T., 2020, p. 91
2. Marc Cohen, Rosehip – an evidence based herbal medicine for inflammation and arthritis, Aust Fam Physician. 2012 Jul;41(7):495-8: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22762068/
3. Marstrand K, Campbell-Tofte J, The role of rose hip (Rosa canina L) powder in alleviating arthritis pain and inflammation – part II animal and human studies, 4 May 2016, Botanics: Targets and Therapy » Volume 6, 2016:6 Pages 59—73: https://www.dovepress.com/the-role-of-rose-hip-rosa-canina-l-powder-in-alleviating-arthritis-pai-peer-reviewed-fulltext-article-BTAT
4. The Magazine for Today’s Christian Woman, Can you use rosehip to treat rheumatoid arthritis: https://www.womanalive.co.uk/stories/view?articleid=3274

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.