Măceșele au un efect antiinflamator de 3 ori mai mare decât Paracetamolul

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Măceșele au o acțiune antiinflamatoare de 3 ori mai puternică decât cea a Paracetamolului, spune dr. Gheorghe Mencinicopschi în una din cărțile sale recente.

Studiile au arătat că pudra de măceșe ușurează durerile de artrită reumatoidă și osteoartrită.

Macesele sunt de 3 ori mai eficiente decat Paracetamolul

Macesele sunt de 3 ori mai eficiente decat Paracetamolul

Măaeșele au o activitate antiinflamatoare comparabilă cu medicamentele

Știm cu toții că măceșele sunt una din cele mai bune surse de vitamina C și alți antioxidanți cu proprietăți antiinflamatoare, precum polifenoli, izoflavone și antocianini. Conțin de asemenea o doză mare de magneziu.

Însă efectul antiinflamator și anti-artritic al măceșelor este atribuit în special unor substanțe galactolipide. Galactolipidele sunt principalele tipuri de grăsimi din membranele celulare.

Studiile au arătat că extractul de măceșe reduce inflamația articulară și previne deteriorarea articulațiilor. Totodată, diminuează producția unor enzime care descompun cartilajul.

Citește și – Ceaiul de măceșe – util împotriva virozelor respiratorii și a bolilor vasculare

Potrivit unei recenzii publicate în anul 2012 în jurnalul academic „Australian Family Physician”, pudra de măceșe a demonstrat beneficii clinice în osteoartrită, artrită reumatoidă și boala inflamatorie intestinală.

Pudra de măceșe reduce durerile articulare fără efecte secundare

Autorii au analizat trei studii de control care au implicat 287 de pacienți. Comparativ cu Aspirina și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, pudra de măceșe a fost mai eficientă în reducerea durerii, fără să producă efecte secundare, precum ulcer sau probleme de coagulare a sângelui.

Suplimentele cu pudră de măceșe au fost testate cu succes pe persoane cu osteoartrită la genunchi, la șold, la mâini, la umăr și la gât. Acesteau au micșorat durerile după 3 luni de tratament.

În studiile pe persoane cu artrită reumatoidă, 5 g de pulbere de măceșe pe zi, timp de 6 luni, a îmbunătățit semnificativ capacitatea de a face activități fizice, funcția fizică și calitatea vieții, comparativ cu grupul placebo.

Citește și – Ceaiul de măceșe crește imunitatea și menține elasticitatea vaselor de sânge

Pudra de măceșe ar putea fi un adjuvant sau chiar un înlocuitor al terapiilor convenționale folosite pentru afecțiunile inflamatorii, precum artrita.

Unii medici sunt de părere că măceșele ar putea constitui o alternativă la medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene. Spre deosebire de acestea, măceșul nu subțiază sângele, nici nu lezează stomacul.

Inclusiv persoanele cu dureri de spate de mult timp ar putea beneficia de efectele antiinflamatoare ale măceșelor.

Citește și – Sirop de măceșe – cu efecte bune în viroze și boli infecto-contagioase (rețetă)

Alte beneficii ale măceșelor

Unele persoane consumă preparate din măceșe sau pulbere de măceșe pentru a-și întări imunitatea și a preveni sau trata răcelile.

Experimentele pe animale au arătat că o băutură cu pulbere de măceșe (40 g) pe zi poate:

  • reduce nivelul zahărului din sânge
  • proteja împotriva diabetului de tip 2
  • diminua nivelul colesterolului
  • reduce tensiunea arterială
  • reduce riscul bolilor cardiovasculare
  • remedia obezitatea cauzată de o dietă bogată în grăsimi
  • proteja împotriva îmbătrânirii pielii

Dr. Mencinicopschi susține că măceșele pot ajuta la prevenirea bolilor cronice și degenerative, mărind totodată speranța de viață. Aceste beneficii sunt atribuite proprietăților lor antioxidante și antiinflamatoare puternice.

Măceșele cu cel mai mare conținut de vitamina C sunt cele care cresc în zonele de deal sau în regiunile subalpine.

Doză și moduri de administrare

Doza zilnică recomandată este de 2-2,5 g de pudră de măceșe. Aceasta se adaugă în 150 ml de apă clocotită și se bea ca un ceai. În unele studii pudra a fost amestecată cu suc de mere.

Ea poate fi adăugată de asemenea în iaurt, în miere sau alte produse alimentare.

La magazinele naturiste se găsesc și capsule cu pudră de măceșe.

Citește și – Pulbere de măceșe cu miere – un tonic fabulos pentru cei bolnăvicioși

Precauții și contraindicații

WebMD nu recomandă suplimentele cu măceșe persoanelor care suferă de anemie cu celule în seceră, talasemie, anemie sideroblastică, celor care iau Warfarină sau alte medicamente care subțiază sângele, Aspirină sau alți salicilați, estrogeni, Litiu sau Flufenazină.

La unele persoane, măceșele ar putea crește riscul pietrelor la rinichi.

Surse articol:

1. Dr. H. C. Gheorghe Mencinicopschi, Măceșe – Rosa Canina, Crezi că știi să trăiești? Alimentația și longevitatea, Editura Dharana, București, 2019, p. 262
2. WebMD, Rosehip: https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/rosehip-uses-and-risks#1
3. Versus Arthritis, What is rosehip? https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/complementary-and-alternative-treatments/types-of-complementary-treatments/rosehip/
4. Marc Cohen, Rosehip – an evidence based herbal medicine for inflammation and arthritis, Aust Fam Physician. 2012 Jul;41(7):495-8: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22762068/
5. Kelli McGrane, 8 Surprising Health Benefits of Rosehip Tea, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/rosehip-tea#TOC_TITLE_HDR_3

 

 

 

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.