Ceaiul de MĂCEȘE crește IMUNITATEA și menține elasticitatea VASELOR de SÂNGE

Asemenea boabelor de cătină, măceșele au o valoare nutrițională foarte mare. Se remarcă prin conținutul bogat în vitamina C (acid ascorbic și acid dehidroascorbic), precum și în antioxidanți (carotenoide, flavonoizi).

Conțin vitamina A, vitaminele B1 și B2, pectine, vitamina E și vitamina P.

Ceai de Măceșe

Consumul acestor fructe la debutul toamnei sau iernii ajută la întărirea organismului împotriva virozelor, gripei, răcelilor și infecțiilor.

Datorită vitaminei P, măceșele cresc rezistența vaselor de sânge, scad permeabilitatea capilarelor și îmbunătățesc circulația sangvină.

Aportul de fitosteroli, carotenoide și vitamine contribuie la buna funcționare a sistemului cardiovascular și la prevenirea bolilor de inimă.

Indiferent de forma în care sunt administrate, măceșele au efecte bune în afecțiunile respiratorii, în anemie – datorită acțiunii tonice-vitaminizante, în afecțiunile hepatice (hepatite acute și cronice, ciroză) – datorită efectului de stimulare a secrețiilor biliare și în afecțiunile digestive: inflamații intestinale, digestie dificilă, precum și în colici hepatobiliare, dischinezie biliară, infecții urinare, pietre la rinichi și vezica urinară.

Ceaiul de măceșe este recomandat în tuse, dureri în gât, TBC pulmonare, pneumonie, astm bronșic, hipertensiune arterială și ateroscleroză.

Ceaiul de măceșe este nu doar nutritiv, ci și revigorant, fiind recomandat mai ales persoanelor cu imunitatea scăzută și supuse unei suprasolicitări nervoase. Este recomandat în anxietate, nevroză, depresie, insomnie, oboseală cronică mentală și fizică, amnezie, supărări, stres.

Puține persoane știu că măceșele sunt utile și împotriva alcoolismului și tabagismului. Persoanele stăpânite de aceste vicii pot încerca o cură cu măceșe ca adjuvant.

________________________________________________________________________________________________________

Ceaiul de măceșe se poate prepara în două moduri: prin infuzare și prin fierbere (decoct).

Infuzia se obține din 2 lingurițe de măceșe uscate și 1 litru de apă clocotită. Se lasă să clocotească de 2-3 ori, apoi se închide focul și se lasă la infuzat 10 minute. Se strecoară și se beau câte 2-4 căni de infuzie pe zi, fără zahăr.

Decoctul se prepară din 100 g de măceșe uscate și 1 litru de apă. Se fierb timp de un sfert de oră la foc redus. Se strecoară și se beau câte 2-4 căni pe zi, fără zahăr, sau cu miere de albine.

________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Mariana Borloveanu, Ceaiul de măceșe crește imunitatea, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 12, 10 octombrie – 10 decembrie 2016, Editura Lumea Credinței, pp. 19-21

2. Virginia Ciocan, Măceș, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Editura Universitară, pp. 44-48

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.