Mâncați cartofii după ce i-ați lăsat o noapte în frigider! Se transformă într-un aliment alcalinizant și prebiotic
Cartofii fac parte dintre alimentele cele mai demonizate, cel puțin în ultimii ani. Ba că au mulți carbohidrați, ba că îngrașă, ba că nu au nicio valoare nutritivă.
Fără îndoială, cartofii prăjiți sunt dăunători sănătății, din cauza compușilor pro-cancerigeni care se formează prin prăjire.
Cartofii fierți în coajă sunt mai buni, la fel și cei copți în cuptor. Însă cei mai sănătoși cartofi sunt cartofii reci! Nu cartofii cruzi, ci cartofii gătiți și răciți.
Cuprins
Mâncați cartofii după ce au stat o noapte la frigider
Tot mai mulți nutriționiști vorbesc despre procesul de recristalizare a amidonului care are loc în urma răcirii alimentelor bogate în amidon.
Cartofii devin mult mai sănătoși și nutritivi dacă îi consumăm a doua zi după ce i-am gătit.
Chiar dacă sunt mai apetisanți calzi, gata făcuți, dacă îi vom lăsa în frigider o noapte, vor deveni mai buni pentru sănătatea noastră intestinală.
Dr. Susan E. Brown – medic nutriționist și antropolog, cu specializare în osteoporoză și boli autoimune, recomandă cartofii răciți, pentru beneficiile pe care le aduc florei intestinale și nu numai.
Diabeticii pot consuma cartofi gătiți și refrigerați
Cartofii sunt bogați în vitamine și minerale. Au însă un indice glicemic mediu spre mare. Dacă îi gătim și apoi îi răcim în frigider, amidonul simplu din ei se va transforma în amidon rezistent.
Chiar și diabeticii pot consuma cartofi dacă îi răcesc după ce i-au preparat termic. Amidonul rezistent nu este digerat mult în intestin, ceea înseamnă că zahărul din sânge nu va urca foarte mult.
Cartofii gătiți și răciți devin alicalinzanți și prebiotici
Pe lângă faptul că atenuează creșterea glicemică, amidonul rezistent are rol de prebiotic. Prin răcire, el devine hrană pentru bacteriile intestinale bune, susținând astfel sănătatea microbiomului.
Un al treilea beneficiu este că ajută la alcalinizarea corpului.
Așadar, orice tip de mâncare faceți cu cartofi – fie cartofi prăjiți, fie salată orientală, fie piure, fie ghiveci – lăsați-o să stea o noapte în frigider înainte de a o servi. Veți avea parte de o masă mult mai sănătoasă!
Cartofii răciți nu își pierd proprietățile prin re-încălzire.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă, pe care vă recomand să le citiți:
Mâncărică de broccoli și cartofi – rețetă de post
Salată de cartofi cu porumb și ardei, fără ulei
Cartofi țărănești cu ceapă și usturoi – ca la mama acasă!
Diabeticii pot să consume pâine, paste, orez și cartofi – cu condiția să fie reci!
Sursă articol: Dr. Susan E. Brown, Try this health gut potato tip: https://www.youtube.com/watch?v=ZHrHkVGH4Nk&ab_channel=Dr.SusanE.Brown