Cartofi țărănești cu ceapă și usturoi – ca la mama acasă!
Cartofii țărănești cu ceapă și usturoi sunt un preparat foarte răspândit la noi. Multora le stârnesc amintiri frumoase din copilărie, când părinții sau bunici le făceau această mâncare simplă și totuși atât de gustoasă!
Acest fel de mâncare poate fi regăsit sub mai multe denumiri, în funcție de zona țării.
Unii îi numesc „cartofi țărănești”, alții „cartofi mestecați”, alții „cartofi slămăciți”, „cartofi răzuiți” sau „cartofi cu ceapă”.
Cuprins
Cartofi țărănești cu ceapă și usturoi – rețetă
Pe site-ul nostru am primit mai multe comentarii la o rețetă de „cartofi cu ceapă la ceaun” postată mai demult. Aceasta se face din 4 cartofi, 1 ceapă, puțin ulei, apă și sare. Ceapa se toacă și se călește înăbușit în ceaun cu puțin ulei.
Cartofii se taie cubulețe și se adaugă peste ceapa care s-a înmuiat bine. Se toarnă puțină apă și se fierb cartofii sub capac la foc mediu.
După ce cartofii s-au înmuiat, se zdrobesc ușor cu o furculiță (nu complet. Se pot adăuga și 2-3 căței de usturoi tocați sau zdrobiți spre sfârșit. Cartofii astfel făcuți se pot servi cu pătrunjel sau mărar verde deasupra.
Cartofi țărănești – rețete de la cititori
Diverse cititoare ne-au scris cum prepară dânsele această mâncare sau cum o știu de la părinții lor.
„Din copilărie și până acum consum mereu acești cartofi, doar că eu îi feliez (îi tai ca pe castravete) și se fac mai repede. Un preparat sănătos! Eu pun de la început ulei în cratiță, apoi ceapa tocată, peste ea cartofii feliați. Adaug o ceașcă de apă, pun capacul și las la foc mic, amestecând din când în când pentru a nu se prinde. Apa se mai poate adăuga la nevoie, câte puțin, până sunt gata cartofii” – Angelica Zaharia-Zbercea.
„În ceapa călită se adaugă și puțină boia de ardei dulce și pătrunjel verde. O bunătate, ne făcea mama și continui și eu” – Lucy Anghel.
„Eu pregătesc cartofii ca pentru pireu (tăiați cubulețe, îi fierb în apă cu sare). Separat, prepar ceapa – tăiată peștișori (felii). O înăbuș în puțin ulei și o ceașcă de apă, până devine translucidă. Adaug două linguri de boia dulce și amestec foarte bine cu ceapa înăbușită. Adaug o ceașcă de apă și mai fierb câteva minute. Puteți adăuga și puțin piper sau puteți folosi boia iute (dacă vă place). Scurg apa în care au fiert cartofii, îi zdrobesc puțin (cu dispozitivul pentru piure) și adaug ceapa pregătită separat. Amestec bine cu o lingură de lemn. Las să se odihnească câteva minute pentru a se întrepătrunde aromele. Adaug pătrunjel verde tocat doar în farfurie. Este delicioasă servită împreună cu murături asortate (în saramură). Vă invit să încercați!” – Iuliana Vlad.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete similare pe care le puteți încerca:
Cartofi înăbușiți ca în Muntele Athos – simplitatea care cucerește
Conopidă înăbușită cu cartofi – rețetă tradițională grecească
Cartofi noi cu usturoi la ceaun – rețetă de sezon
Supă de cartofi dreasă cu lapte – rețetă mănăstirească
Colțunași ucraineni (Varenyky) – cu umplutură de cartofi, varză murată, brânză sau afine