Colțunași ucraineni (Varenyky) – cu umplutură de cartofi, varză murată, brânză sau afine

Cu nimic mai prejos decât borșul ucrainean, colțunații cu cartofi sunt o rețetă emblematică în Ucraina.

Se numesc „Varenyky” și pot fi serviți atât ca fel principal, cât și ca desert. În funcție de umplutura folosită. Fiecare regiune și familie din Ucraina are propria versiune.

Coltunasi ucraineni - Varenyky

Coltunasi ucraineni – Varenyky: Marco Verch Professional Photographer

Colțunașii ucraineni – o tradiție duminicală în Ucraina

Varenyky pot fi umpluți cu cartofi, varză murată, ciuperci, hrișcă, brânză de vaci, cireșe, afine, rubarbă sau alte fructe.

Sunt cunoscuți în întreaga lume. În „cinstea” lor au fost alcătuite poeme și cântece, au fost realizate fime și chiar monumente.

În trecut, țăranii ucraineni asociau colțunașii cu o recoltă bogată. De aceea obișnuiau să îi servească atunci când munceau la câmp.

În Ucraina, Varenyky sunt un prânz tradițional în zi de duminici. Întreaga familie participă la realizarea lor.

Se prepară aluatul, se întinde în foi și se decupează cu un pahar, pentru a le da o formă finală de semilună.

Copiii sunt cei care așază umplutura pe cerculețele de aluat și îi sigilează cu atenție.

Colțunașii ucraineni sunt de două ori mai mari decât cei rusești și de trei ori mai mari decât ravioli italieni.

Și noi avem rețetele noastre de colțunași tradiționali. Însă merită să-i încercați și pe cei ucraineni. Se prepară ușor, din ingrediente accesibile.

Se servesc cu smântână. Sunt atât de moi încât se topesc în gură.

COLȚUNAȘI UCRAINENI CU CARTOFI – REȚETĂ

INGREDIENTE PENTRU ALUAT

• 680 g de făină
• 230 g de smântână
• 110 g de unt
• 170 ml de lapte
• 4 ouă
• 1 linguriță de sare

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURĂ

• 620 g de cartofi fierți și pasați
• 100 g de unt
• 1 ceapă medie
• ½ linguriță de sare
• ¼ linguriță de piper

MOD DE PREPARARE

Pregătiți mai întâi umplutura de cartofi.

Puneți untul la încins într-o tigaie. Adăugați ceapa și căliți-o până se înmoaie. Dați deoparte vasul.

Curățați cartofii și tăiați-i bucăți. Fierbeți-i până se înmoaie. Pasați-i ca pentru piure. Adăugați ceapa călită în unt, sare și piper. Amestecați și lăsați compoziția la răcit.

Pregătiți acum aluatul. Puneți laptele la încălzit.

Adăugați untul și amestecați până se topește. Adăugați și smântâna în acest amestec.

Puneți făina într-un bol mare. Turnați amestecul de mai sus.

Separat, bateți ouăle cu o furculiță până se desfac complet. Adăugați-le în făină și amestecați.

Frământați până când obțineți un aluat ferm.

Împărțiți-l în două bile egale.

Rulați fiecare bilă de aluat într-o foaie subțire, pe masa presărată cu făină.

Cu gura unui pahar, decupați aluatul în cercuri.

Pregătiți umplutura amestecând toate ingredientele listate mai sus.

Puneți câte 1 lingură de umplutură pe fiecare cerc de aluat, în mijloc.

Introduceți degetele în făină și împăturiți cerculețul de aluat, dându-i o formă de semilună.

Lipiți bine marginea colțunașului.

Coltunasi ucraineni

Coltunasi ucraineni: Bo&Ko

Când ați terminat de umplut și lipit colțunașii ucraineni, îi puteți fierbe.

Puneți o cratiță mare cu apă și puțină sare pe foc.

Când a început să clocotească, scufundați colțunașii, câte unul pe rând, având grijă să nu se lipească unul de altul.

Amestecați cu o spumieră.

Lăsați colțunașii să fiarbă 3-5 minute. Sunt gata când se ridică la suprafață și plutesc pe apă.

Scoateți-i într-un vas mare cu o spumieră.

Colțunașii ucraineni se pun pe o farfurie. Se adaugă 1 lingură de smântână sau ceapă călită deasupra.

Se servesc calzi. Dar sunt buni și reci.

Citește și – Colțunași cu brânză – deliciul copilăriei

COLȚUNAȘI UCRAINENI CU BRÂNZĂ DE VACI

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURĂ

• 450 g de brânză de vaci
• 1 gălbenuș de ou
• ½ linguriță de sare

MOD DE PREPARARE

Ingredientele și modul de preparare pentru aluat este similar rețetei prezentate mai sus. Doar umplutura diferă.

Pasați brânza cu o furculiță sau cu blenderul împreună cu gălbenușul și sarea.

Umplutura trebuie să fie groasă, încât să nu curgă din lingură.

Dar dacă este prea tare, puteți adăugați câteva linguri de smântână.

Lăsați-o să stea 30-40 de minute înainte de a o folosi la colțunași.

Citește și – Colțunași leneși cu brânză – super rapizi!

COLȚUNAȘI UCRAINENI CU VARZĂ MURATĂ

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURĂ

• 1 borcan de 1 kg de varză murată
• 2 cepe potrivite
• 110 g de unt
• ½ linguriță de sare
• ¼ linguriță de piper

MOD DE PREPARARE

Ingredientele și modul de preparare pentru aluat este similar rețetei prezentate mai sus. Doar umplutura diferă.

Varza călită se toacă mărunt și se călește circa o oră.

Se stoarce excesul de lichid.

Se călește ceapa în unt până devine aurie. Jumătate din ceapa călită se păstrează pentru servire.

În ceapa rămasă în tigaie se adaugă varza călită, sare și piper. Se călește încă 10 minute.

Se folosește la colțunași după ce s-a răcit complet.

Coltunasi cu cartofi si ceapa prajita

Coltunasi cu cartofi si ceapa prajita:Marco Verch Professional Photographer

COLȚUNAȘI UCRAINENI CU AFINE

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURĂ

• 700 g de afine
• 70 g de zahăr
• ¼ linguriță de scorțișoară
• 1 linguriță de coajă de lămâie rasă

MOD DE PREPARARE

Ingredientele și modul de preparare pentru aluat este similar rețetei prezentate mai sus. Doar umplutura diferă.

Puneți afinele, zahărul, scorțișoara și coaja de lămâie într-o crăticioară, pe aragaz.

Amestecați la foc potrivit. Când începe să clocotească, dați focul la mic. Fierbeți fructele 2 minute. Stingeți focul și lăsați umplutura să se răcească complet.

Citește și – Colțunași cu vișine proaspete – o rețetă care merită încercată!

Surse articol:

1. Chef’s Pencil Staff, Traditional ukrainian potato varenyky: https://www.chefspencil.com/recipe-varenyky/
2. Ukrainian Recipes, 10 Astonishing facts about ukrainian varenyky: https://ukrainian-recipes.com/10-astonishing-facts-about-ukrainian-varenyky.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.