Diabeticii pot să consume pâine, paste, orez și cartofi – cu condiția să fie reci!

Articol documentat

Tot ce este interzis este mai atractiv. Acest lucru este valabil nu doar pentru copii, ci și pentru adulți. În cazul diabeticilor, „fructul interzis” este chiar pâinea și alte produse făinoase.

Există totuși o metodă prin care aceștia se pot bucura în continuare de felia de pâine de la masă și de o garnitură de orez sau cartofi. Secretul este răcirea acestor alimente înainte de consum.

Cum sa mananci paine, paste, cartofi si orez fara sa iti creasca glicemia

Cum sa mananci paine, paste, cartofi si orez fara sa iti creasca glicemia: Kamran Aydinov

Amidonul simplu și diabetul

Există două tipuri de carbohidrați: simpli și complecși. Cei simpli sunt inamicul unei glicemii bune. Făinoasele în general – inclusiv legumele care au amidon, conțin carbohidrați simpli.

Aceștia sunt restricționați în diabet deoarece cresc rapid zahărul din sânge și implicit insulina. Producția crescută de insulină duce la depozitarea grăsimii în corp și stimularea apetitului.

O recenzie publicată în 2017 în jurnalul „Nutrition Bulletin” oferă o soluție simplă la această problemă. Răcirea alimentelor după prepararea termică face ca amidonul simplu să devină un amidon rezistent.

Răcirea transformă amidonul simplu în amidon rezistent

Structura amidonului rezistent este diferită de cea a amidonului simplu. Ea împiedică practic descompunerea lui în zaharuri simple.

Amidonul rezistent funcționează precum fibrele alimentare. Nefiind supus digestiei de către enzimele aferente, trece de intestinul subțire și ajunge direct în colon (intestinul gros).

Aici, el este fermentat de către bacteriile prietenoase, proces care duce la formarea de acizi grași cu lanț scurt. Aceștia au beneficii importante pentru metabolism.

Întrucât nu este absorbit în intestinul subțire, nu urcă brusc glicemia. De aceea diabeticii pot consuma piure răcit sau cartofi prăjiți reci, orez rece, paste reci și chiar pâine rece.

Beneficiile amidonului rezistent

Pe lângă faptul că îmbunătățește metabolismul carbohidraților și lipidelor, amidonul rezistent are și alte beneficii importante pentru persoanele cu diabet.

În primul rând, scade notabil insulinorezistența. În al doilea rând, susține sațietatea și ajută la scăderea în greutate.

Acest amidon nu este important doar pentru dieta diabeticilor de tip 2. El acționează ca un prebiotic care ajută la îmbunătățirea sănătății intestinale. Un alt beneficiu este că sprijină funcția sistemului imunitar.

Amidonul rezistent susține echilibrul glicemic, metabolismul lipidelor și greutatea corporală. De aceea ar putea fi util în prevenirea tulburărilor cauzate de o dietă greșită, precum diabetul, obezitatea și tulburările intestinale.

Cum să mănânci pâine fără să îți crească glicemia

Paine prajita

Paine prajita

Iată cum puteți crește amidonul rezistent din pâine dacă aveți diabet sau țineți cură de slăbire:

→ tăiați pâinea felii (de preferat pâine integrală);
→ puneți feliile în congelator;
→ după 12 ore, pot fi scoase câteva felii, cât consumați într-o zi;
→ prăjiți-le în prăjitorul de pâine și apoi le puteți servi.

Congelarea reduce cu până la 50% indicele glicemic al pâinii.

Cartofi fierți în coajă și răciți 

Spălați cartofii și fierbeți-i în coajă. După ce s-au răcit, decojiți-i și dai-i în frigider. Aceștia trebuie să stea la o temperatură de minim 4 grade Celsius, minim 12 ore.

Transformarea amidonului simplu în amidon rezistent din cartofi duce la scăderea cu 30-40 de procente a indicelui glicemic.

După răcire, cartofii pot fi reîncălziți puțin. Ideal ar fi să evitați prăjelile și să optați pentru fierberea în coajă. Astfel această legumă este nu doar adecvată pentru consum, ci și sănătoasă.

Cartofii proveniți dintr-o sursă sigură pot fi consumați cu tot cu coajă, deoarece în ea se află cea mai mare cantitate de nutrienți.

Orezul și paste fierte și răcite

Cu orezul se procedează la fel ca și cu cartofii – fierbere și răcire timp de 24 de ore. Această metodă crește de două ori cantitatea de amidon rezistent din orez și scade răspunsul la glicemie. Orezul Basmatic este cel mai potrivit pentru diabetici deoarece are cel mai mic IG.

Pastele făinoase se fierb și se răcesc 12 ore. În momentul servirii se scufundă în apă clocotită pentru jumătate de minut, apoi se scurg și se prepară după preferință. Și în cazul pastelor, răcirea crește de 2 ori amidonul rezistent și scade cu 50% impactul asupra glicemiei.

În orice caz, pentru mai multă siguranță, când consumați pâine, paste, orez sau cartofi răciți, măsurați-vă glicemia.

Surse articol:

1. Alimente Geriatrice.ro, Vești bune pentru bolnavii de diabet de tqp 2: https://alimente-geriatrice.ro/blog-VE%C8%98TI-BUNE-PENTRU-BOLNAVII-DE-DIABET-ZAHARAT-TIP-2-26
2. Adrianna Bojarczuk, Sylwia Skąpska, Amin Mousavi Khaneghah, Krystian Marszałek, Health benefits of resistant starch: A review of the literature, Journal of Functional Foods, Volume 93, 2022, 105094, ISSN 1756-4646, https://doi.org/10.1016/j.jff.2022.105094. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464622001645)

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.