Pastă de măceșe fără zahăr și fără fierbere – cel mai simplu remediu pentru creșterea imunității în sezonul rece

După ce vei încerca această pastă de măceșe fără zahăr și fără fierbere, cu siguranță o vei înscrie în caietul cu rețete preferate și o vei prepara an de an!

Această metodă de preparare a măceșelor păstrează toate calitățile nutriționale și terapeutice ale fructelor.

Pasta de macese fara fierbere, bogata in vitamina C

Pasta de macese fara fierbere, bogata in vitamina C

Pastă din măceșe fără zahăr și fără fierbere – rețetă

Pasta de măceșe obținută după indicațiile de mai jos are o valoare nutrițională remarcabilă, dat fiind că fructele nu se fierb.

Nu se adaugă zahăr, nici nu se folosește altă metodă de procesare. Măceșele își păstrează vitamina C și ceilalți antioxidanții nealterați.

Luați două mâini de măceșe uscate. Tăiați fiecare măceașă în două și cu grijă scoateți semințele. Dacă fructele sunt crude, lăsați-le la uscat câteva săptămâni, până devin casante și pot fi transformate în pulbere.

După ce ați scos semințele din măceșe, dați-le prin râșnița electrică de cafea. Trebuie să obțineți o pulbere fină.

Puneți pudra de măceșe într-un bol. Adăugați puțin cidru de mere sau suc de mere, cât să obțineți o consistență similară dulceții. Lăsați pasta să stea 5 minute, iar apoi mai adăugați lichid dacă mai este nevoie.

Transferați pasta obținută într-un borcan de sticlă și păstrați-l în frigider. Rezistă până la 2 săptămâni fără probleme. O puteți la fel de bine congela.

Note și sugestii

În cazul în care pasta de măceșe este acră și vreți să fie mai dulce, adăugați miere de albine.

Citește și – Pune măceșe în miere și vei avea o imunitate mai bună la viroze și răceli

Puteți adăuga și alte ingrediente în pastă, precum pudră de scorțișoară sau de cuișoare, pudră de cătină, de ghimbir sau turmeric.

Sugestii de servire

Serviți pasta de măceșe pe pâine, pe biscuiți, sau ca atare, câteva lingurițe pe zi. O puteți folosi și la clătite sau gogoși.

Este un mod delicios de a vă întări imunitatea în sezonul rece și de a vă proteja de răceli și viroze. Puteți da acest preparat inclusiv copiilor (peste 2 ani).

Asta deoarece măceșele sunt una din cele mai bogate surse de vitamina C naturală! Iar această vitamină acționează în corp ca un antioxidant puternic.

Pe internet se poate găsi pudră de măceșe ambalată, la fel de și pudră de cătină. Este foarte sănătoasă și ușor de consumat sau folosit în rețete.

Citește și – Pastile din cătină, măceșe și miere pentru tonifierea imunității și a vaselor de sânge (rețetă video)

Beneficiile măceșelor

Măceșele constituie un mod natural de aprovizionare a organismului cu nutrienți valoroși pe timp de iarnă. Conțin cantități impresionante de vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamina K și vitamine din complexul B.

Sunt bogate în minerale, precum calciu, fier, fosfor și siliciu.

În măceșe găsim de asemenea antioxidanți puternici, precum rutină și licopen.

Rutina tonifică vasele de sânge și inima și împiedică degenerarea țesuturilor, iar licopenul previne cancerul.

Pectina din măceșe sprijină sănătatea intestinală.

Consumul de măceșe este asociat cel mai des cu prevenirea gripei și răcelilor. Soiurile sălbatice au cea mai mare concentrație de vitamina C, care poate fi de 30-50 de ori mai mare decât în portocale.

Citește și – Sirop de măceșe – cu efecte bune în viroze și boli infecto-contagioase

În timpul celui de-al doilea război mondial, ministerele sănătății distribuiau un sirop de măceșe ca supliment nutrițional, datorită conținutului bogat în vitamina C.

În magazine se găseau de asemenea ceaiuri și capsule din măceșe.

Când se culeg măceșele

Măceșele se culeg toamna, când au căpătat o culoare roșie aprinsă sau portocalie intensă.

După ce dă prima brumă, măceșele devin mai dulci, însă există riscul să se strice repede din cauza frigului.

Se recoltează pe timp uscat.

Cum se usucă măceșele

Se întind într-un singur strat pe coli de hârtie într-o încăpere bine aerisită și ferită de lumina soarelui.

Se lasă la uscat 1-2 săptămâni, până devin complet casante. Întoarceți-le cel puțin o dată pe zi.

Măceșele uscate se depozitează apoi în pungi de hârtie sau borcane de sticlă.

Citește și – Cum să faci pulbere de măceșe – o bombă de vitamine

Sursă articol: Wild Foods and Medicines, Rosehips: http://wildfoodsandmedicines.com/rosehips/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.