Pune măceșe în miere și vei avea o imunitate mai bună la viroze și răceli

Cum ne putem întări imunitatea? Iată o întrebare la care mulți caută răspuns. Răspunsul este simplu: prin mijloace naturale.

Imunitatea înnăscută poate fi crescută sau întărită printr-o dietă hrănitoare, printr-un echilibru între muncă și odihnă, prin evitarea stresului.

Macese in miere reteta

Macese in miere reteta: Freepik – www.freepik.com

Există de asemenea o serie de plante sau alimente care pot îmbunătăți funcțiile sistemului imunitar, păzindu-ne de răceli și alte infecții.

Măceșele sunt un bun exemplu în acest sens. La ele ne vom opri în acest articol, pentru că dorim să vă prezentăm un mod simplu de a le include în dieta zilnică.

Citește și – Ceaiul de măceșe – util împotriva virozelor respiratorii și a bolilor vasculare

Măceșe în miere – rețetă pentru imunitate

Pentru această rețetă puteți folosi măceșe în trei variante: proaspete, uscate sau făcute pulbere.

Dacă aveți măceșe proaspete, trebuie să le curățați înainte de a le pune în miere.

Întrucât trebuie să luați măceașă cu măceașă la curățat, alegeți o zi în care aveți timp. Înarmați-vă cu răbdare și începeți treaba.

Orice lucru bun necesită un pic de efort. Așa că osteneala aceasta va va răsplăti la iarnă, dându-o rezistență mai mare la răceli și viroze.

Tăiați fiecare măceașă în două și scoateți interiorul cu semințe. După ce ați terminat toate fructele, puneți-le într-un castron cu apă și spălați-le bine.

Trebuie înlăturați complet acei perișori din interior care pot cauza alergii.

Măceșele curățate și spălate se întind pe pat pe coli de hârtie și se lasă la zvântat până dispare toată apa de pe ele.

Dacă sunt umede, vor strica rețeta.

Așadar, puneți măceșele uscate într-un borcan de sticlă. Umpleți borcanul pe trei sferturi cu fructe. Completați până sus cu miere de albine.

Proporția dintre măceșe și miere poate să fie de 2:1 sau de 1:1.

Puneți capacul, strângeți-l cât de puteți de bine și poziționați borcanul într-un loc din casă (nu în frigider). După 5 zile, mutați-l în frigider.

Mai lăsați măceșele la macerat încă 10 zile. O dată pe zi – dacă vă aduceți aminte – răsturnați borcanul în sus și în jos, pentru a ajuta la macerarea fructelor.

După ce au trecut cel puțin 2 săptămâni de când ați pus măceșele în miere, puteți începe cura de imunitate.

Mod de administrare

Luați câte 1-2 lingurițe de amestec pe zi, în cursul dimineții. Preparatul poate fi consumat ca atare, sau se poate pune în ceai cald (nu fierbinte, pentru a nu afecta conținutul nutrițional al mierii și al măceșelor).

Sugestii

Dacă aveți măceșe uscate, iată cum puteți face pulbere din ele:

Cum să faci pulbere de măceșe – o bombă de vitamine

Dacă nu aveți măceșe proaspete sau uscate, puteți cumpăra pudră de măceșe de la magazinele naturiste. Amestecați-o cu miere și veți obține o pastă foarte bună pentru imunitate. Iată o rețetă în acest sens:

Pastile din cătină, măceșe și miere – pentru întărirea imunității și a vaselor de sânge

Proprietățile și beneficiile măceșelor

Fructele de măceș sunt consumate în scop medicinal de sute de ani. Cel mai des sunt preparate sub formă de ceai, gem, dulceață, sirop sau vin.

Au proprietăți terapeutice multiple:

 • antioxidante
 • antiinflmatoare
 • anti-artritice
 • analgezice
 • antidiabetice
 • cardioprotectoare
 • antimicrobiene
 • gastroprotectoare
 • regeneratoare la nivel celular

Aceste calități se datorează conținutului bogat în antioxidanți: vitamina C, carotenoide (licopen, beta-criptoxantină, beta-caroten, rubixantină, gazaniaxantină, zeaxantină), antocianini, flavonoide și compuși fenolici.

Toți acești antioxidanți conferă măceșelor calitatea de aliment funcțional – adică un aliment care poate preveni sau chiar trata unele afecțiuni.

Măceșele au cea mai mare concentrație de vitamina C naturală din toate fructele și legumele. Conțin de asemenea:

 • vitaminele A, B1, B2, B6, D, E și K
 • acizi grași polinesaturați (acid linoleic, acid alfa-linoleic, acid oleic)
 • minerale (fosfor, magneziu, calciu, potasiu, zinc și mangan)

În medicina tradițională sunt folosite pentru întărirea imunității și tratarea tulburărilor digestive.

Pe lângă faptul că ne pot feri de răceli și viroze în sezonul rece, măceșele au efecte stimulente și asupra metabolismului. Pot ajuta la scăderea în greutate.

Citește și – Măceșele sunt cele mai bogate fructe în magneziu (cum se prepară corect ceaiul) – dr. Pavel Chirilă

Surse articol:

1. Sunt Gospodină, Rețete Gustoase, Măceșe în miere de albine – întăresc imunitatea și reglează metabolismul: https://suntgospodina.net/macese-in-miere-de-albine-intaresc-imunitatea-si-regleaza-metabolismul/
2. Noémi Koczka, Éva Stefanovits-Bányai, and Attila Ombódi, Total Polyphenol Content and Antioxidant Capacity of Rosehips of Some Rosa Species, Medicines (Basel). 2018 Sep; 5(3): 84: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6165473/
3. Akifumi Nagatomo, Norihisa Nishida, Ikuo Fukuhara, Akira Noro, Yoshimichi Kozai, Hisao Sato, and Yoichi Matsuura, Daily intake of rosehip extract decreases abdominal visceral fat in preobese subjects: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial, Diabetes Metab Syndr Obes. 2015; 8: 147–156: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4358417/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.