Cu ceai de măceșe îți păstrezi imunitatea, sănătatea vaselor de sânge și a oaselor

Articol documentat

Măceșele sunt o minune pe pământ. În ciuda faptului că cresc în zonele ferite de aglomerările urbane, aceste fructe constituie o oază de sănătate pentru omul bolnav al zilelor noastre.

Forța lor tămăduitoare este datorată antioxidanților săi, care au fost propuși în diverse afecțiuni care au la bază stresul oxidativ.

Cu ceai de macese iti pastrezi imunitatea, rezistenta vaselor de sange si a oaselor

Cu ceai de macese iti pastrezi imunitatea, rezistenta vaselor de sange si a oaselor

Măceșele – compoziție chimică și proprietăți

Măceșele au proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, anticancerigene, anti-ulceroase, neuroprotectoare, anti-îmbătrânire, antimicrobiene.

Din compoziția chimică a măceșelor face parte:

  • vitamina C
  • carotenoidele (beta-caroten, licopen, beta-criptoxantină, rubizantină, zeaxantină, luteină)
  • compușii fenolici (acid galic, catechine, acid elagic, quercetină, kaempferol)
  • acizii grași (acid linoleic, oleic, palmitic, stearic)
  • tocoferoli

Studiile realizate în ultimele decenii au arătat potențialul lor în prevenirea și combaterea mai multor boli, precum:

  • toxicitate hepatică
  • leziuni hepatice și renale
  • infecții urinare
  • infecții virale, bacteriene și fungice
  • diabet
  • obezitate
  • hiperlipidemie
  • artrită, dureri de spate
  • diaree
  • pete de bătrânețe
  • dermatită atopică
  • riduri
  • cancer
  • Alzheimer
  • epilepsie

Citește și – Cel mai simplu remediu din măceșe pentru creșterea imunității în sezonul rece

Imunitate mai bună împotriva infecțiilor

Măceșele se numără printre plantele care stimulează și întrețin imunitatea organismului.

Cantitatea mare de acid ascorbic pe care o conțin stimulează producția de limfocite și îmbunătățesc funcția lor. Acestea sunt celule albe de sânge care protejează împotriva infecțiilor.

Polifenolii, vitaminele A și E din măceșe contribuie la rândul lor la întărirea imunității.

Studiile pe animale au arătat că extractul concentrat de măceșe potențează funcția imunitară.

Măceșele au proprietăți antivirale, antibacteriene și antimicotice.

Compușii fenolici sunt considerați o sursă de antibiotice naturale împotriva bacteriilor gram-pozitive.

  • Stafilococul auriu
  • Stafilococul rezistent la meticilină
  • Stafilococul epidermis
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Bacillus cereus
  • Bacillus subtilis
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Klebsiella pneumoniae
  • Proteus mirabilis
  • E. coli
  • Candida albicanis

Ceaiul preparat din măceșe este util în viroze, răceli, tuse și dureri în gât.

Mențin sănătatea vaselor de sânge 

Ceaiul de măceșe contribuie la menținerea elasticității vaselor de sânge mici.

Ajută la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare. este util în hipertensiune arterială și ateroscleroză.

Citește și – Ceaiul de măceșe crește imunitatea și menține elasticitatea vaselor de sânge

Protejează oasele

Studiile pe animale au arătat că măceșele au efecte analgezice și antiinflamatoare în artrita reumatoidă.

Ceaiul de măceșe reduce simptomele acestei afecțiuni. Ar putea ajuta inclusiv la prevenirea distrugerii osului.

Antioxidanții pe care îi conțin reglează nivelurile stresului oxidativ și contribuie la refacerea densității minerale osoase.

Cercetătorii sunt de părere că măceșele și afinele pot ajuta la prevenirea osteoporozei, mai ales după menopauză.

Compușii fenolici, terpenoidele, galactolipidele, carotenoidele și acizii grași sunt responsabili pentru efectele farmacologice observate împotriva osteoporozei.

Citește și – Măceșele scad inflamația și durerea articulară

Cum se prepară ceaiul de măceșe

Se pune 1 lingură de fructe mărunțite la infuzat într-o cană (250 ml) de apă clocotită.

Se pune capacul și se lasă un sfert de oră.

Infuzia obținută se bea fără zahăr. Eventual se poate adăuga puțină miere.

Surse articol:

1. Inés Mármol, Cristina Sánchez-de-Diego, Nerea Jiménez-Moreno, Carmen Ancín-Azpilicueta, and María Jesús Rodríguez-Yoldi, Therapeutic Applications of Rose Hips from Different Rosa Species, Int J Mol Sci. 2017 Jun; 18(6): 1137: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5485961/
2. Kelli McGrane, 8 Surprising Health Benefits of Rosehip Tea, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/rosehip-tea
3. Joerg Gruenwald, Ralf Uebelhack, Margret Irmgard Moré, Rosa canina – Rose hip pharmacological ingredients and molecular mechanics counteracting osteoarthritis – A systematic review, Phytomedicine. 2019 Jul;60:152958: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31138475/
4. Mariana Borloveanu, Măceșul, Leacuri și Rețete Mănăstirești, Editura Lumea Credinței, București, 2019, p. 188

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.