6 minute de ceartă reduc sistemul imunitar la zero – legătura dintre stres, imunitate și boală
Gândurile rele, discuțiile în contradictoriu, certurile și orice alt lucru negativ care afectează psihicul nostru se răsfrânge în plan fizic.
Starețul Tadei de la Vitovnița avea o vorbă. El spune adesea: cum îți sunt gândurile, așa îți este și viața. Dacă ai gânduri bune, viața ta este frumoasă și plină de lumină. Dacă ai gândurile negre, viața ta este grea, incomodă și plină de întuneric.
Cuprins
Multe boli apar din cauza gândurilor
Omul își face singur rău prin felul în care gândește, prin modul în care se raportează la alte persoane și la evenimentele din viața lui.
Problemele nu sunt decât în capul nostru, spunea cineva. Ele nu există în realitate, ci sunt construcții mentale. Noi suntem cei care dăm evenimentelor semnificații și o încărcătură energetică pozitivă sau negativă.
Aceasta este o alegere. Da, a gândi frumos și pozitiv este o alegere. Ține de noi să avem întotdeauna speranță și nădejdea că totul va fi bine.
Multe boli apar din cauza gândurilor, spune Părintele Tadei: „Multe sunt bolile trupești de care noi suntem vinovați, pentru că nu avem gânduri bune”.
Stresul – un factor puternic de îmbolnăvire
Stresul este numele inamicului care ne războiește mintea. Sub cupola lui se află grijile excesive, frământările, fricile și angoasele, dar și așteptările.
Stresul este factor de îmbolnăvire. O persoană care are un stres continuu timp de câțiva ani riscă să dezvolte chiar și un cancer.
Chiar dacă nu îl vedem și poate chiar nici nu-l percepem în mod plenar, stresul ne sabotează sănătatea. Acesta perturbă homeostaza (echilibrul) corpului și modifică funcțiile fiziologice normale.
Afectează în mod nefavorabil memoria, gândirea și învățarea, sistemul cardiovascular, sistemul gastrointestinal și endocrin.
Este deopotrivă factor declanșator și agravant al bolilor. A fost asociat cu afecțiuni cardiace, respiratorii, infecții virale, inflamații. Exacerberează bolile autoimune. Depreciază procesele de vindecare.
Persoanele stresate au o apărare redusă la boli. Sunt mai vulnerabile în fața patogenilor și totodată au un răspuns imunitar mai slab la boli.
Legătura dintre stres, imunitate și boală
Stresul poate duce la patologii, deoarece scade imunitatea în mod dramatic. Acest lucru este studiat de decenii. Persoanele aflate sub stres au șanse mari să aibă un sistem imunitar compromis și să se îmbolnăvească mai des.
Galenus – ultimul medic al antichității, spunea că femeile melancolice sunt mai predispuse la cancer decât femeile cu o atitudine pozitivă.
Încă din anii ’20, cercetătorii au descoperit că activitatea fagocitelor scad în tuberculoză în prezența stresului emoțional.
În realitate, o situație de stres major în viață suprimă sistemul imunitar și crește riscul de tuberculoză.
Mediatorii de stres trec de bariera de sânge a creierului și influențează sistemul imunitar. Stresul sever poate duce la malignitate prin suprimarea sistemului imunitar. Acesta diminuează activitatea limfocitelor T citotoxice și a celulelor NK (natural killer), ducând la creșterea de celule anormale, instabilitate genetică și expansiune tumorală.
Certurile reduc activitatea sistemului imunitar la zero
Sunt studii care au arătat că 6 minute de ceartă aduce sistemul imunitar în stare de colaps.
Atât de mult rău fac doar câteva minute de ceartă. Unele persoane stau supărate o zi întreagă sau chiar ani de zile.
„Boala pleacă din cap și se termină în cap”, spune onco-nutriționistul Marius Văduva. Nu se poate să vindeci trupul fără să vindeci trupul.
Nu trebuie să picăm în capcana gândurilor rele. Nu trebuie să ne lăsăm „seduși” de gândurile de tristețe, de melancolie, de depresie, de mânie, de ranchiună.
Articole similare
Vă recomand și alte articole pe această temă:
Multe din boli apar din cauză că nu avem gânduri bune – Starețul Tadei
Gândurile bune sunt vitamine pentru minte și suflet
Tulsi (busuiocul sfânt) – planta care combate orice fel de stres: fizic, psihic, chimic, metabolic
Surse articol:
1. Lu S, Wei F, Li G. The evolution of the concept of stress and the framework of the stress system. Cell Stress. 2021 Apr 26;5(6):76-85. doi: 10.15698/cst2021.06.250. PMID: 34124582; PMCID: PMC8166217.
2. Yaribeygi H, Panahi Y, Sahraei H, Johnston TP, Sahebkar A. The impact of stress on body function: A review. EXCLI J. 2017 Jul 21;16:1057-1072. doi: 10.17179/excli2017-480. PMID: 28900385; PMCID: PMC5579396.
3. Schneiderman N, Ironson G, Siegel SD. Stress and health: psychological, behavioral, and biological determinants. Annu Rev Clin Psychol. 2005;1:607-28. doi: 10.1146/annurev.clinpsy.1.102803.144141. PMID: 17716101; PMCID: PMC2568977.
4. Iusti Fudulu, Top 5 alimente ori ingrediente periculoase pentru organism – Marius Văduva – iTHINK: https://www.youtube.com/watch?v=5HdbS_Yt0hc&ab_channel=IustiFudulu