„Hristoase al meu, începând de astăzi eu nu mă mai stresez. De acum Te vei stresa Tu în locul meu! Nu ne spui Tu să nu ne facem griji?”

De azi înainte nu mă mai stresez! Aceste cuvinte le-a auzit Părintele Haralambos Papadopoulos din gura unui taximetrist care suferise două atacuri de cord.

Mântuitorul ne-a lăsat numeroase pilde de învățătură și îndreptare. Și totuși, deseori le trecem cu vedere. Nu credem în cuvintele Lui, nu ne silim să le împlinim.

De azi inainte nu ma mai stresez

De azi inainte nu ma mai stresez: Mănăstirea Dragomirna

Unul din cuvintele Mântuitorului pe care le desconsiderăm este cel referitor la grijile vieții.

Ce spune Hristos în Evanghelie? Ajunge zilei neliniștea ei”. Această stare de neliniște la care face referire Domnul este mai prezentă în viețile noastre acum mai mult decât oricând.

Cu cât ne lipim mai mult de cele materiale, cu atât mai mult stres acumulăm. Cu cât ne implicăm mai mult în lucrurile acestei lumi, cu atât ne îndepărtăm de Izvorul păcii, care este Hristos.

Când ne sfătuiește să nu ne îngrijim pentru ziua de mâine și pentru lucrurile de trebuință vieții, vrea să ne deschidă mintea spre cele cerești. Vrea să ne arate lămurit că Dumnezeu poartă de grijă și nu vom duce lipsă de nimic dacă ne încredem în El. Și parcă ne-ar spune:

Destul ați obosit, destul v-ați umplut de gânduri, destul v-ați făcut planuri în mintea voastră în fel și chip. Lasă-le deoparte, copilul Meu! Pune-le pe toate, un pic, în grija Mea!

Dumnezeu ne cere să ne eliberăm de griji și să ne punem nădejdea în El. Ne cere să credem cuvintelor Lui. Mântuitorul ne-a asigurat că dacă vom căuta cele cerești, Dumnezeu ni le va da și pe cele pământești, trebuincioase trupului.

Ai încredere și în Mine puțintel. Nu-ți dori să rezolvi tu totul cu mintea ta”.

Părintele Haralambos a întâlnit un taximetrist pe când mergea odată în Tesalonic. Acel șofer, care părea un om ca oarecare altul, l-a impresionat prin ceea ce i-a spus.

Taximetristul era din Creta, unde avea un magazin. Totul mergea foarte bine, însă era atât de stresat încât din pricina grijilor suferise două atacuri de cord.

În urma acestor experiențe, a început să se gândească mai serios la viața lui. La un moment dat mi-am spus: banii, sau calitatea vieții?” Nu prea se poate să le ai pe amândouă. Dacă ai un trai decent și câștigi cât să te întreții, poți avea și o viață liniștită.

Însă banii mulți aduc și stres și multă presiune, timpul liber se micșorează foarte mult. Calitatea și echilibrul vieții în familie, cu copiii, se pierd”.

Cu cât vrei mai mult și dobândești mai mult, cu atât lucrurile devine mai dificile și greu de gestionat. Este o vorbă care spune: „Cele multe le aduc și pe cele puține”.

După ce a conștientizat că acea afacere poate să-l bage în pământ din cauza stresului, a hotărât să se mute în Tesalonic.

Ceea ce l-a impresionat pe Părintele Haralambos a fost revelația la care ajunsese acel simplu om:

Eu m-am rugat lui Hristos și I-am spus: „Hristoase al meu, începând de astăzi eu nu mă mai stresez. De acum Te vei stresa Tu în locul meu!

Pare o conversație îndrăzneață a unui om cu Dumnezeu. Cuvintele taximetristului nu sunt însă deloc exagerate, fiindcă asta citise în Sfânta Scriptură.

De azi înainte Tu îți vei face griji în locul meu. Nu ne spui Tu să nu ne facem griji?

Cu toții am citit acel minunat capitol în care Hristos ne pune înainte exemplul păsărilor cerului, a florilor câmpului care nu lucrează pentru a găsi de mâncare, pentru a se îmbrăca.

Dacă de toate acestea Dumnezeu se îngrijește în detaliu, cu atât mai mult pe om. Când Mântuitorul ne spune să nu ne îngrijim cu privire la ziua de mâine, parcă ne-ar zice Liniștiți-vă, bucurați-vă de ziua de azi”.

Acel taximetrist a crezut cu adevărat în cuvântul Domnului și i-a zis cu toată convingerea:

De vreme ce Tu ai spus și ai promis acestea. Îți las Ție neliniștea mea. Eu nu mă mai stresez, am făcut două atacuri de cord, altul nu mai fac!”

Această încredințare trebuie să o avem și noi. dacă vrem să ne eliberăm de stres, trebuie să le lăsăm pe toate în grija lui Dumnezeu. Noi să facem partea noastră, cât ține de noi, iar restul să le lăsăm în voia Lui.  

M-am minunat cum de ajunsese acel om la prietenia cu Dumnezeu – cum ajunsese Hristos să fie prietenul său, Părintele său, tovarășul său de drum. Aceste lucruri sunt foarte importante”.

Când Duhul Sfânt se atinge de inima omului, acesta începe să aibă credință profundă. Inima lui se preface și din fricoasă devine tare, din temătoare devine dârză, din șovăielnică devine sigură.

Citește și

Psiholog grec: Stresul nu este nimic altceva decât lipsa încrederii în Dumnezeu
Stresul, îngrijorarea și supărările ne chinuie pentru că nu ne încredințăm voii lui Dumnezeu
Omul smerit nu suferă de stres – Sfântul Paisie Aghioritul

Sursă articol: Mănăstirea Dragomirna, Haralambos Papadopoulos – Cum să ne eliberăm de stres: https://www.youtube.com/watch?v=MFRxM1__OOc&t=9s&ab_channel=M%C4%83n%C4%83stireaDragomirna

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.