Omul smerit nu suferă de stres – Sfântul Paisie Aghioritul
Stresul este una din cele mai grave boli ale societății moderne, despre care Mântuitorul ne-a avertizat. În Sfânta Scriptură, această boală apare sub numele de „grija cea multă”, sau „grija cea lumească”.
Înalt Prea Sfințitul Iustinian Chira spunea că stresul apare din cauza grijilor excesive.
„Din grijă și iar din grijă. Toate relele vin din această exagerată grijă…”.
Omul își face griji cu privire la viața lui trupească și sufletească, uitând că are un Dumnezeu deasupra Care îi poartă de grijă.
Mântuitorul ne spune că nu este bine să ne îngrijim peste măsură de ceea ce vom mânca, de ceea ce vom bea sau de cele cu care ne vom îmbrăca. Tatăl nostru Cel ceresc știe că avem trebuință de toate acestea și ni le asigură din multa Sa iubire de oameni.
Stresul apare atunci când ne îngrijorăm cu privire la ziua de mâine sau atunci când ne dorim mai mult.
Iar de îndată ce câștigă mai mult, omul devine stresat pentru că trebuie să gestioneze mult mai multe lucruri, obiecte, materiale, situații.
Stresul este mult mai mare când ai două mașini sau două case. Simplificați-vă viața! – ne îndeamnă Părintele Paisie, și stresul va fugi.
Sufletul înseamnă mai mult decât hrana alimentară, iar trupul mai mult decât îmbrăcămintea, ne spune Mântuitorul. Dacă alergăm zi-lumină să strângem comori pământești, ne vom îmbolnăvi, și trupește și sufletește.
Ne vom împovăra cu mai multe griji și datorii. Orice lucru material la care ținem ne înrobește sufletul și mintea. În loc să fim stăpâni asupra creației, noi devenim robi ai lucrurilor. Ele ne stăpânesc, ele ne conduc. Și în cele din urmă ne fac pătimași.
La baza stresului, a neliniștii, a îngrijorărilor și a tuturor tulburărilor din viața noastră se află de fapt mândria și necredința în Dumnezeu.
Preocuparea excesivă față de trup (în toate aspectele posibile) ne arată oameni necredincioși, lipsiți de înțelepciune. Mântuitorul îi aseamănă pe oamenii care caută doar lucrurile acestei lumi cu păgânii. Doar ei se frământă și se îngrijorează cu privire la cele de trebuință trupului, pentru că își pun încrederea doar în ei înșiși.
Oamenii „se umplu de stres pentru că nu-L pun și pe Dumnezeu în treburile lor”.
Dumnezeu ne hrănește. Dumnezeu ne dă somn și odihnă. Dumnezeu ne ține sănătoși și apți de muncă. Dumnezeu rânduiește toate împrejurările favorabile în viața noastră. Dar noi nu vedem aceste lucruri și de aceea ne stresăm.
„Omul smerit este exclus să aibă stres”.
Chiar și atunci când vin greutăți și încercări peste noi, să ne lăsăm în grija lui Dumnezeu. Să arătăm încredere și smerenie. El știe mai bine decât noi ce ne este de folos.
„Doamne, Tu le știi pe toate. Dacă îngădui să fie așa, să fie binecuvântat!”
Dacă vom reacționa așa, nici un stres nu se va atinge de noi. Este foarte important să ne păstrăm pacea sufletului în cele mai dificile împrejurări. Pentru că de la multa grijă, tensiune, neliniște, mânie, răzvrătire și nemulțumire ni se trag unele boli.
Citește și: Nu mai lua asupra ta grijile acestei lumi, păzește-ți pacea sufletului!
Secretul unei vieți sănătoase și liniștite este așadar credința în Dumnezeu. Și cugetarea smerită. Orice s-ar întâmpla, să nu intrăm în panică. Să ne ferim de agitație, anxietate și teamă.
Creștinul adevărat nu are de ce să se teamă. Nu are motiv să fie trist sau deprimat.
Toate sunt în mâna lui Dumnezeu. Iar mâna lui Dumnezeu este darnică, milostivă, mângâietoare și plină de dragoste față de cei care Îl iubesc și nădăjduiesc în El.
Atunci când ne punem nădejdea în Dumnezeu, El ne dă și mai mult, ca răsplată pentru credința noastră.
Să nu ne omorâm zilele pentru lucruri trecătoare, perisabile. Să nu ne cheltuim toată energia și toată viața în lucruri care nu merită, care putrezesc sau le mănâncă molima.
Să lucrăm așadar pentru viața veșnică, pentru dobândirea virtuților care ne înveșnicesc: dragostea, facerea de bine, milostenia, răbdarea, iertarea, smerenia.
Citește și: „Mai mult face o picătură de rugăciune decât o mare de griji” – Sfântul Nicolae Velimirovici
Surse:
1. Nera Plant, Mai puţin stres prin înnoirea stilului de viaţă şi cu ajutorul remediilor Nera Plant: https://neraplant.ro/mai-putin-stres-prin-innoirea-stilului-de-viata-si-cu-ajutorul-remediilor-nera-plant/
2. Citate Ortodoxe, Sfinți Părinți: https://www.citateortodoxe.ro/sfinti-parinti/citate-despre-stres
3. Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul, Ce ne facem cu stresul de la serviciu? https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/ce-ne-facem-cu-stresul-de-la-serviciu