„Mai mult face o picătură de rugăciune decât o mare de griji” – Sfântul Nicolae Velimirovici

Grija cea multă aduce numai suferință și boală. Mântuitorul a văzut că omul va fi ispitit să se preocupe peste măsură pentru lucrurile de trebuință trupului, și ne-a atenționat, zicând:

„Nu duceți grijă, spunând: Ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca? Că după toate acestea se străduiesc neamurile; știe doar Tatăl vostru Cel ceresc că aveți nevoie de ele”. (Matei 6, 31-32)

Rugăciune

Cei care aleargă zilnic după bogății și agonisiri sunt oamenii lipsiți de credință, care nu știu să-și pună nădejdea în Dumnezeu și să-și încredințeze soarta în voia Lui.

Dumnezeu știe că avem nevoie de hrană, de îmbrăcăminte și de alte lucruri necesare vieții, și pe toate ni le dă la vremea potrivită.

„Aruncă grija ta spre Domnul. El vrea de la noi ceea ce este în puterea noastră, nu ceea ce este doar într-a Lui”.

Zadarnică este așadar teama și mâhnirea pentru lipsuri și necazuri, căci toate sunt în mâna lui Dumnezeu.

„Cine dintre voi poate, îngrijorându-se, să adauge staturii sale un cot?” (Matei 6, 27)

Să lucrăm deci cu sârguință la cele încredințate nouă, și să nu ne îngrijorăm pentru cele viitoare, care nu stau în puterea noastră.

Una din cele mai mari capacane în care cade omul este frica de ce va fi și gândurile sumbre legate de viitor.

„Cu deplină încredere în Făcătorul nostru să săvârșim lucrarea dată nouă și să nu ne îngrijim de tot ce va veni și de tot ce poate veni”.

Bătrânul Ieronim spunea că viitorul trebuie încredințat lui Dumnezeu:

„Ceea ce e cu voia lui Dumnezeu se va face. Nu vă chinuiți mintea gândind la viitor. Dumnezeu va ajuta!”

Mai folositoare este nădejdea și credința decât frica și mulțimea grijilor.

„Mai mult face o picătură de rugăciune decât o mare de griji”.

Mai de folos ne este să ne rugăm atunci când ne aflăm în necaz și tulburare decât să ne umplem mintea cu gânduri negative.

_______________________________

Surse:

1. Doxologia – Episcop Nicolae Velimirovici, Răspunsuri la întrebări ale lumii de azi, volumul Ii, Editura Sophia, București, 2003, pp. 266-267: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/mai-mult-face-o-picatura-de-rugaciune-decat-o-mare-de-griji

2. Sfântul Munte Athos, Cuvintele Bătrânilor: Hristos este totul: https://sfantulmunteathos.wordpress.com/2012/12/20/cuvintele-batranilor-hristos-este-totul/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]