Multe din boli apar din cauză că nu avem gânduri bune – Starețul Tadei

Nu lua aminte ce îți zice careva, dacă te jignește”, spunea Părintele Tadei, starețul de la Mănăstirea Vitovnița din Serbia.

Cu alte cuvinte, nu pune la inimă cuvintele rele pe care ți le spun oamenii. Pentru că ținerea de minte a răului ne pricinuiește multă pagubă sufletească.

Staretul Taidei

Staretul Taidei: manastireasuruceni.md

Dacă ne vom purta ca și cum nu am fi fost jigniți, ne vom păzi inima și mintea nevătămate de răutate și durere.

Sunt mai multe etape în lupta cu jignirile pe care trebuie să le parcurgă creștinul care vrea să sporească în virtuți. În primul rând, nu trebuie să răspundă la jigniri. În al doilea rând, trebuie să-și păzească și mintea de cugete rele împotriva celui care îl jignește.

În al treilea rând, trebuie să se roage pentru acela și să ceară de la Dumnezeu dragoste pentru el.

Nu cuvintele de ocară pe care ni le adresează ceilalți ne rănesc, ci propriile noastre sentimente față de acea situație neplăcută.

Părintele Tadei ne sfătuiește să nu reacționăm la jigniri în nici un fel.

„Tu ostenește-te, roagă-te lui Dumnezeu să-i iubești pe toți. Roagă-te Domnului să le dea tuturor înger bun, ca tu să ai pace înlăuntrul tău. Și dacă te împaci cu toți, dacă dorești binele tuturor, nu va mai fi nimeni care să te muncească (necăjească). Singuri ne muncim pe noi înșine cu gândurile”.

Gândurile rele sunt cele care fac să se înmulțească durerea sufletului și amărăciunea noastră.

Să luăm exemplu de la Mântuitorul Hristos, Care nu răspundea nimic celor care Îl ocărau, îl batjocoreau și Îl scuipau. Nu răspundea împotrivă, nu se îndreptățea pe sine, ci doar tăcea și se ruga, vrând să ne dea pildă de răbdare, de iertare și de dragoste.

„De aceea a și spus Domnul să-i iubim pe vrăjmași, să ne lepădăm (de gânduri). Dacă ne lepădăm din inimă, atunci va f ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat – nimic nu ne mai muncește. Și atunci suntem pașnici”.

Iată cât de ușor este să ne păzim inima și mintea netulburate.

Citește și – Binele și răul din noi se răspândesc în jur, în familie, în mediul în care ne aflăm – Starețul Tadei

Când iubim pe cei care ne fac rău, ne asemănăm cu Dumnezeu și Duhul Sfânt vine și își face sălaș în noi, dându-ne o stare de pace și bucurie.

Dacă însă ne vom supăra peste măsură pentru ce ne-a spus unul sau altul, vom suferi fără folos și ne vom îmbolnăvi, atât sufletește, cât și trupește și psihic.

„Multe sunt bolile trupești de care noi suntem vinovați, pentru că nu avem gânduri bune”.

Citește și – „Nici măcar diavolul nu poate face atâta rău omului cât își face el singur. Dumnezeu ne-a dăruit totul, de noi depinde să fim mai buni” – Starețul Tadei

Iată deci, trebuie să ne silim nu doar să ne înfrânăm de la gândurile rele, ci și să ne umplem mintea și inima de gânduri bune față de ceilalți. Indiferent cât de mult rău ne pricinuiesc și cât de multă dreptate avem să îi urâm.

Gândurile bune sunt cele care dau naștere la sentimente bune, la fapte bune, la o stare de spirit bună. Așa cum o dispoziție proastă îi molipsește și pe cei din jur, la fel și o dispoziție bună poate înveseli și ridica moralul celorlalți.

Citește și – „Gândurile, starea lăuntrică și dorințele, ne conduc viața” – Starețul Tadei

Sursă articol: Atarul Credinței, Multe boli trupeşti apar că nu avem gânduri bune: https://altarulcredintei.md/multe-boli-trupesti-apar-ca-nu-avem-ganduri-bune/

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.