„Gândurile, starea lăuntrică și dorințele, ne conduc viața” – Starețul Tadei

Felul în care gândim, simțim și ne raportăm la lucrurile din jur, la oameni și evenimentele din viața noastră, influențează decisiv starea noastră de spirit, și în egală măsură și sănătatea noastră fizică.

Starețul Tadei de la Mănăstirea Vitovnița din Serbia spune foarte simplu și cuprinzător: „Cum îți sunt gândurile, așa îți este și viața”.

Starețul Tadei de la Vitovnița

„Prin cugetele și dorințele noastre ne complicăm viața”. Binele și răul își au obârșia în gânduri, pentru că omul este un „aparat cugetător”. Calitatea gândurilor noastre este importantă deoarece ele pot aduce sau risipi pacea sufletului.

„Dacă avem gânduri de pace, liniște, dragoste deplină, bunătate, virtute, curăție, atunci și în noi va fi pace. Dacă purtăm în noi gânduri rele, diavolești, atunci se nimicește și pacea noastră lăuntrică”.

Trebuie să știm că toate gândurile și pornirile rele care tulbură sufletul și mintea sunt de la diavol, și de aceea trebuie îndepărtate imediat.

Gândurile noastre, bune sau rele, îl ating și pe cel de lângă noi, exercitând asupra lui o influență negativă sau benefică.

„Gândurile noastre ne înrâuresc nu numai pe noi, ci și tot ceea ce ne înconjoară. Trebuie să răspândim gânduri bune. Domnul ne poruncește să-i iubim pe vrăjmașii noștri, nu pentru ei, ci pentru noi înșine”.

Foarte mulți suferă din cauză că nu pot ierta și nu pot iubi. Iar dacă noi nu iertăm, nici Dumnezeu nu ne iartă și Duhul Sfânt nu se poate apropia de noi, ci ne lasă într-o stare de părăsire, de nemulțumire, de întuneric și apăsare.

„Trebuie să iertăm totul din inimă. Pacea lăuntrică nu poate fi păstrată atâta vreme cât conștiința noastră este mustrată de ceva”.

Dispoziția noastră are o influență covârșitoare asupra celor din jurul nostru, mai ales asupra celor apropiați.

„Dacă suntem părtași la pace, atunci pacea naște bucurie și mângâiere în toți cei din jurul nostru. Toți simt gândurile noastre pașnice și liniștite”.

Acest lucru este cu atât mai vizibil într-o familie. Când tatăl vine acasă îngrijorat, ceilalți membri ai familiei simt neliniștea lui, mai ales copiii mici.

„De aceea cârmuitorii căminului trebuie să se încredințeze Domnului, să I se roage și să priceapă că Domnul este Atotputernic, că El ne aduce mângâiere”.

Gândurile noastre influențează chiar și lumea plantelor, spune Părintele Tadei, pentru că și plantele au sistem nervos. De aceea toate așteaptă pace, mângâiere și dragoste”.

Cel mai important scop al vieții noastre pe pământ este să dobândim dragostea față de toți și să învățăm să ne păstrăm pacea sufletului în orice împrejurare.

„Trebuie să ne ostenim să fim buni, întotdeauna plini de pace, liniștiți, ca pretutindenea oamenii să simtă pacea și liniștea ce izvorăsc din noi. Însumi am văzut cum prin gândurile pe care le am, pot să atrag sau să îndepărtez pe cineva”.

Dumnezeu vrea ca noi să fim asemenea Lui, blânzi, smeriți și pașnici, pentru că „din sufletul blând și smerit izvorăște virtute și bunătate”.

„Dumnezeu ne-a dăruit totul, de noi depinde să fim buni. Putem fi toți buni dacă ne unim cu Izvorul vieții, cu Dumnezeu, din toată inima noastră; atunci El ne va da putere să ne iubim pe noi și pe aproapele nostru. Prin el putem toate, căci El este puterea și viața noastră”.

____________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Starețul Tadei, Cum îți sunt gândurile, așa îți este și viața, Editura Predania, București, 2006

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.