Cum să primim Sfânta Împărtășanie dacă nu putem răbda pe cineva? Starețul Tadei

Masa la care suntem chemați în vremea postului este cea mai scumpă și mai generoasă dintre toate. Este cina Domnului, la care primim hrană cerească și îndumnezeitoare.

Chiar dacă părticica Sfintelor Taine este mică, firea noastră gustă plenar din firea dumnezeiască.

Cum sa primim Sfanta Impartasanie daca nu putem rabda pe cineva

Cum sa primim Sfanta Impartasanie daca nu putem rabda pe cineva – Starețul Tadei

Pentru a putea gusta cu vrednicie din această masă sfântă trebuie să venim nemâncați. Trebuie să ne curățim prin post și înfrânare.

Însă postul trupesc nu este suficient.

„Este nevoie să ne pregătim inima pentru a se uni în Sfânta Împărtășanie cu Domnul”.

Trebuie să ne spălăm și să ne albim haina sufletului prin mărturisirea păcatelor. Trebuie să ne luminăm mintea prin multa rugăciune.

Degeaba postim dacă inima nu s-a înfrânat de la rele, spune Starețul Tadei:

„Putem să nu mâncăm nimic, dar inima să ne fie plină de ură și nelegiuire”.

Pentru ca Sfânta Euharistie să ne fie spre mântuire, iar nu spre osândă, trebuie să ne împărtășim având cugetul curat și inima smerită.

Nu ne putem apropia de Hristos și cu atât mai puțin nu ne putem uni cu El dacă suntem certați cu cineva. Dacă ținem ranchiună și nu putem ierta. Dacă avem pizmă, invidie, cârtire.

Acestea sunt „însușiri diavolești”, spune Părintele Tadei, pe care trebuie să le scoatem din suflet.

„Cum să primim Sfânta Împărtășanie dacă nu putem răbda pe cineva?”

Citește și – Răbdarea înseamnă să rabd ce simt eu și nu ce face celălalt

Așadar, se cuvine să acordăm mai multă importanță dimensiunii spirituale a postului de bucate. Înfrânarea trupului trebuie să aibă ca scop înfrânarea simțurilor și a patimilor clocotitoare din inimă.

„Postul este pregătire pentru o inimă smerită. Sfinții Părinți spun: cine nu-și smerește inima și nu și-o curăță de gânduri viclene, în zadar postește”.

Citește și – Dacă nu ai dragoste, nu poți avea nici răbdare

Pentru ca întâlnirea noastră cu Mirele ceresc să fie una fericită, trebuie să ne curățim simțirile și să ne înfățișăm curați de orice urmă de viclenie și răutate.

El nu poate intra în sufletele trufașe, nepocăite, care petrec în neascultare față de poruncile Lui.

„Domnul este dragoste și bucurie. Trebuie să ne pregătim inima spre a fi blândă și smerită, altminteri spre osândă și nu spre mântuire luăm Sfânta Împărtășanie”.

De aceea ne rugăm după ce ne împărtășim ca Euharistia pe care am primit-o să ne fie spre bucurie, spre sănătate și spre veselie, spre dobândirea vieții celei veșnice, iar nu spre certare sau spre osândire.

Sursă articol: Starețul Tadei de la Mănăstirea Vitovnița, Postul este pregătire pentru o inimă smerită, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/smerenia-inimii

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.