Binele și răul din noi se răspândesc în jur, în familie, în mediul în care ne aflăm – Starețul Tadei

Starețul Tadei de la Mănăstirea Vitovnița spunea că omul singur își poate face viața frumoasă sau urâtă, ușoară sau grea, prin gândurile și trăirile sale.

Dacă le urmărește doar pe cele bune, bună îi va fi și inima și ușoară îi va fi calea vieții. Dacă le primește pe cele rele, va avea mult de suferit.

Binele si raul din noi se raspandesc in jur

Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că nimeni nu poate face nici un rău omului, nici măcar diavolul, dacă omul nu se vatămă pe sine însuși. De la gând pleacă toate, spune Părintele Tadei, și binele și răul, dar noi nu înțelegem aceste lucruri.

„Și nu înțelegem că prin gândurile noastre îi influențăm pe ceilalți”.

Omul poate fi un mare bine pentru el însuși și pentru cei din jur, sau un mare rău. Depinde de modul în care gândește, simte, dorește.

„Prin gândurile noastre virtuoase, pașnice, liniștite și desăvârșit bune, ne influențăm și pe noi înșine, și răspândim această pace pretutindeni în jur, și în familii, și în societate, și oriunde”.

Noi nu ne dăm seama cât de mare putere au gândurile noastre. Ele au efect nu numai aici, pe pământ, ci și în univers.

Atunci când ne facem slujitori ai lui Dumnezeu și lucrăm cu energia bună pe care a pus-o în noi, toate sunt bune și armonioase, pline de pace și dragoste.

Dacă însă ne îndeletnicim cu gânduri rele sau negative, vom avea de suferit și noi, și cei de lângă noi.

„Când în noi este sălășluit răul, el se răspândește în jur, în familie, în mediul în care ne aflăm”.

Iată de ce, spune Starețul Tadei, putem fi, pe acest pământ, un bine mare sau un rău mare.

„Căci gândurile nimicitoare, rele, ne nimicesc pacea, și atunci nu mai avem pace și nici liniște”.

Noi ne-am obișnuit să vedem răul numai în afara noastră sau numai la cei din jur, fără să vedem propriul rău pe care noi îl săvârșim.

„În loc să începem de la noi înșine, noi dorim întotdeauna să-i îndreptăm pe ceilalți, iar pe noi ne lăsăm mai la urmă”.

Binele în lume începe de la binele care îl săvârșește fiecare la măsura la care poate.

„Când fiecare va începe cu sine, atunci va fi pace pretutindeni! […] Vedeți, noi suntem cei care ne croim viitorul. […] De fapt, fiecare persoană trebuie să se schimbe”.

Iar ca model Îl avem pe Însuși Mântuitorul, Care ne-a arătat cum trebuie să viețuim pe pământ, urmându-I lui în smerenie, blândețe și ascultare față de Dumnezeu.

Sursă: Altarul Credinței, Din Starețul Tadei de la mănăstirea Vitovnița, Pace și bucurie în Duhul Sfânt, Editura Predania, 2010: http://altarulcredintei.md/daca-omul-nu-se-va-vatama-pe-sine-insusi-nimeni-nu-i-poate-face-nici-un-rau-nici-macar-diavolul/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.