Cu acest truc poți mânca pâine fără să-ți crească mult glicemia, chiar și dacă ai diabet
Pâinea și produsele de panificație în general sunt o interdicție destul de importantă în diabet.
Acestea conțin carbohidrați care cresc nivelul glicemiei imediat după consum.
Există totuși un truc prin care putem atenua creșterea nivelului de glucoză din sânge după consumul de pâine. Chiar și diabeticii pot să mănânce pâine mai relaxați urmând acest sfat.
Cuprins
Carbohidrații răciți sunt mai sănătoși
Mai mulți nutriționiști recomandă răcirea preparatelor bogate în carbohidrați sau amidon înainte de consum.
În această categorie intră pâinea, pastele, orezul, cartofii. Dacă sunt lăsate în frigider câteva ore sau o noapte după ce au fost gătite, nu vor mai crește atât de mult glicemia.
Procesul de răcire transformă amidonul simplu din ele într-un amidon rezistent, care se comportă ca o fibră prebiotică în intestin.
Pâinea congelată crește mai puțin glicemia
Mult mai eficace decât refrigerarea pâinii este congelarea ei. Când congelăm pâinea are loc un fenomen de retrogradare, care duce la recristalizarea moleculelor de amidon din ea.
Astfel, pâinea gătită și apoi congelată va dezvolta un amidon rezistent la digestie. Neputând să-l digere, sistemul digestiv îl va lăsa să circule mai departe și să ajungă în colon.
Astfel, pâinea congelată se transformă într-o sursă de hrană pentru bacteriile bune din intestin.
Mai este un lucru pe care-l putem face pentru ca pâinea să devină și mai inofensivă pentru glicemie: să o prăjim.
Dacă după ce a fost gătită, răcită sau congelată, pâinea este prăjită, indicele ei glicemic se va reduce și mai mult.
Experiment și rezultate
Dr. Ancuța Leonte, medic specialist în diabet și nutriție, a testat această teorie. A folosit un senzor de monitorizare continuă a glicemiei.
Testul a constat în compararea consumului de pâine proaspătă cu consumul de pâine răcită.
Inițial a mâncat 110 g de pâine integrală proaspătă. Aceasta a crescut glicemia cu 40 mg/dl față de nivelul de bază.
Apoi a consumat 110 g de pâine integrală congelată și ulterior prăjită în prăjitorul de pâine. De această dată, vârful glicemic a fost cu 50% mai mic. Mai exact, pâinea a crescut doar cu 20 mg/dl glicemia.
Rezultatele acestui experiment confirmă faptul că amidonul din pâine își schimbă structura și funcția după ce este răcit și reîncălzit.
Prin faptul că devine mai rezistent la enzimele menite să-l digere, se convertește într-o fibră care atenuează absorbția glucozei în intestin. Prin urmare, nici glicemia, nici insulina nu vor crește la fel de mult ca înainte.
Concluzii
„Scopul acestui experiment nu este de a încuraja un consum mai mare de pâine, ci de a împărtăși un mic truc care ne ajută să consumăm carbohidrații într-un mod care minimizează impactul lor asupra creșterii glicemiei”.
Este o concluzie bună, cumpătată și responsabilă, venită din partea unui medic cu experiență în tratarea diabetului.
Așadar, data viitoare când vreți să mâncați pâine, țineți cont de aceste sfaturi și puneți-le în aplicare. Ele sunt benefice nu doar pentru diabetici, ci pentru oricine dorește să aibă glicemii cât mai stabile și un nivel de energie mai bun.
Oricât de tentați ați fi să mâncați pâine caldă sau un piure cald, lăsați-le să se răcească în frigider sau serviți-le a doua zi dacă țineți la sănătatea voastră metabolică.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:
Congelați pâinea înainte de a o mânca! Va avea mai puține calorii și un impact mai mic asupra glicemiei
Un truc inedit prin care putem reduce caloriile din orezul fiert cu 50%!
Diabeticii pot să consume pâine, paste, orez și cartofi – cu condiția să fie reci!
Bananele verzi și făinoasele reci – prebiotice naturale pentru microbiom și imunitate
Sursă articol: Dr.ancuntaleonte: https://www.instagram.com/p/C5RI-rHKE01/?e=49444880-9f06-4cf5-94f7-9c041cb8f8fe&g=5