Un truc inedit prin care putem reduce caloriile din orezul fiert cu 50%!

Articol bazat pe studii științifice

Orezul – la fel ca alte alimente bogate în amidon – este evitat în general de persoanele care au diabet sau țin cură de slăbire. În cantități mari, orezul alb afectează zahărul din sânge sânge și greutatea corporală.

Un studiu din 2008 sugerează că orezul poate fi consumat în siguranță dacă adăugăm un ingredient-cheie atunci când îl gătim. Este vorba despre uleiul de cocos.

Un truc inedit care reduce caloriile din orezul fiert cu 50%

Un truc inedit care reduce caloriile din orezul fiert cu 50%: Racool studio / Kamran Aydinov

Cercetătorii brazilieni au descoperit că uleiul de cocos adăugat în timpul fierberii alterează în mod pozitiv structura nutrițională și funcția orezului.

Factori care determină impactul alimentelor asupra zahărului din sânge

Impactul pe care un aliment îl produce asupra zahărului din sânge depinde nu doar de indicele său glicemic, ci și de modul în care este gătit sau asociat la masă.

Sunt anumite condimente și grăsimi pe care le putem include la masă pentru a atenua efectele unui ingredient sau aliment asupra zahărului din sânge.

Orezul alb crește glucoza din sânge din cauză că a fost intens rafinat. Înlăturarea cojilor și tărâțelor înseamnă înlăturarea fibrelor, vitaminelor, mineralelor și grăsimilor din bobul de orez.

Ceea ce rămâne este un amidon pur, bogat în glucoză. De aceea orezul alb are un indice glicemic crescut (65), aproape la fel de mare ca cel al zahărului alb (68).

Grăsimile reduc impactul amidonoaselor asupra zahărului din sânge

Nu doar fibrele încetinesc creșterea zahărului din sânge, ci și grăsimile. Experții în nutrienți știu că asocierea anumitor grăsimi cu alimentele bogate în carbohidrați ajută la atenuarea efectelor pe care acestea le au asupra zahărului din sânge.

Citește și – Diabeticii pot să consume pâine, paste, orez și cartofi – cu condiția să fie reci!

Doi cercetători de la Institutul de Tehnologie Industrială din Sri Lanka au testat această teorie și au obținut rezultate remarcabile, pe care le-au expus în cadrul unei întâlniri din anul 2022.

„Am gătit orezul în mod normal, însă atunci când apa a început să fiarbă, înainte să adăugăm orezul crud, am adăugat ulei de cocos – circa 3% din greutatea orezului folosit la gătit”.

Orezul fiert cu ulei și răcit ulterior are mai puține calorii

Orezul fiert astfel a fost lăsat să se răcească și dat la frigider. Această metodă face amidonul mai rezistent la digestie.

Când reduci amidonul digerabil dintr-o mâncare – precum orezul fiert – reduci implicit numărul de calorii. Este un impact foarte mare și important, spune dr. Pushparajah Thavarajah.

Cercetătorii au testat 8 rețete diferite făcute cu 38 de tipuri diferite de orez din Sri Lanka. Prin metoda de mai sus, au reușit să scadă cu 10-12% caloriile din sortimentele de orez considerate cel mai puțin sănătoase.

Autorii acestui experiment susțin că ar putea obține o reducere calorică de 50-60% în cazul tipurilor mai sănătoase de orez.

Uleiul de cocos modifică structura amidonului din orez

Adăugarea unei grăsimi înainte de fierberea orezului și răcirea imediată a acestuia a modificat în mod pozitiv compoziția orezului.

Uleiul de cocos modifică structura orezului din punct de vedere molecular, și face ca amidonul pe care îl conține să devină mai puțin nociv.

„Uleiul interacționează cu amidonul din orez și îi schimbă arhitectura”. Răcirea orezului gătit favorizează pe mai departe conversia amidonului. 

Răciți orezul gătit înainte de a-l consuma

Este obligatoriu ca orezul fiert să stea la frigider minim 12 ore înainte de a-l servi sau reîncălzi. În acest interval se formează legături de hidrogen între moleculele de amiloză din exteriorul boabelor de orez, transformându-l într-un amidon rezistent.

Ceea ce rezultă este o mâncare mai sănătoasă. Chiar și după reîncălzire, orezul fiert și răcit își păstrează aceste noi calități.

Orezul prefiert – mai sănătos decât orezul crud

Orezul prefiert este mai sănătos decât orezul crud. Acesta are mai puține calorii și un indice glicemic mai mic (38).

Citește și – Bananele verzi și făinoasele reci – prebiotice naturale pentru microbiom și imunitate

Mai mult decât atât, nutrienții săi sunt conservați în proporție de 80%. Orezul prefiert mai are o calitate: acționează ca un prebiotic pentru bacteriile benefice din intestin.

Sursă articol: Sayer Ji, This coconut oil hack can reduce white rice calories 50-60%, GreenMedInfo: https://greenmedinfo.com/blog/coconut-oil-may-reduce-white-rice-calories-50-60

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.