De ce toată lumea cumpără hrișcă? Un aliment dacic, bun și pentru diabetici

De ce toată lumea cumpără hrișcă? Pentru că este un aliment foarte sănătos! Mulți o consumă ca alternativă la grâu, din cauza unei intoleranțe la gluten.

Hrișca este bună și pentru slăbit. Diabeticii și cardiacii au de asemenea motove să o includă în alimentația lor.

Hrisca - un aliment dacic

Hrisca – un aliment dacic: Timolina

Hrișca este un aliment dacic, care revine în atenție datorită beneficiilor sale pentru organism. La finalul articolului veți găsi idei de rețete cu hrișcă, pe care le puteți încerca.

Ce este hrișca

Hrișca este o pseudo-cereală, sau mai bine-zis, o sămânță. Nu conține gluten, drept care este recomandată în dieta persoanelor cu boala celiacă sau intoleranță la gluten.

Oamenii de știință o consideră un aliment funcțional, adică un aliment cu potențial terapeutic. Asta deoarece conține compuși nutraceutici care pot ajuta la prevenirea bolilor.

Hrișca este o sursă bună de proteine, fibre, vitamine. Proteinele conțin aminoacizi bine echilibrați, precum albumine, globuline, prolamine, gluteline. Acestea nu conțin gluten.

Substanțele bioactive care au beneficii sunt flavonoidele, acizii fenolici și peptidele. Dintre flavonoide se evidențiază rutina, isoorientina, quercetina, isovitexina, vitexina și orientina.

Rutina se găsește doar în hrișcă, aceasta având proprietăți antiinflamatoare, anticancerigene și tonice vasculare remarcabile.

Hrisca verde ecologica

Hrisca verde ecologica

Ce beneficii are hrișca

Hrișca are proprietăți hipocolesterolemiante, hipoglicemiante, anticancerigene, antiinflamatoare.

– combate alergiile
– are activitate anticancerigenă
– stimulează imunitatea
– previne vătămarea țesuturilor
– are efecte hepatoprotectoare
– are activitate antidiabetică
– suprimă nivelul de zahăr din sânge
– scade glucoza a jeun și hemoglobina glicată
– reduce rata de diabet zaharat
– scade mediatorii de inflamație, inhibă reacțiile inflamatorii
– combate oboseala
crește capacitatea de efort fizic
– reduce colesterolul
– previne acumularea de grăsimi în vasele de sânge și ficat
– reduce riscul de ateroscleroză
– scade tensiunea arterială
– previne tulburările neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer)
– protejează integritatea materialului genetic celular ADN și ARN

Iată doar câteva motive, evidențiate științific, pentru a include hrișca în alimentația voastră. Este benefică în diabet, afecțiunile cardiovasculare, malnutriție, oboseală, pierderea în greutate.

Hrișcă verde la vrac, la ofertă

Hrisca verde la vrac

Hrisca verde la vrac

Hrișca poate fi consumată sau folosită în rețete sub formă de semințe, paste, făină, turte, pâinici integrale sau fulgi.

Rețete cu hrișcă

Pe site-ul nostru puteți găsi numeroase rețete cu hrișcă, pe care vă recomand să le încercați:

Budincă de hrișcă, fără zahăr, gluten, lactate – mai sănătoasă decât terciul de ovăz
Prăjitură de post pufoasă, cu hrișcă și portocale – fără zahăr
Pâine din hrișcă fermentată – fără drojdie, fără ulei
Clătite din hrișcă crudă, înmuiată – fără ulei (dieta Oshawa, dieta fără gluten)

Surse articol:

1. Sofi SA, Ahmed N, Farooq A, Rafiq S, Zargar SM, Kamran F, Dar TA, Mir SA, Dar BN, Mousavi Khaneghah A. Nutritional and bioactive characteristics of buckwheat, and its potential for developing gluten-free products: An updated overview. Food Sci Nutr. 2022 Dec 22;11(5):2256-2276. doi: 10.1002/fsn3.3166. PMID: 37181307; PMCID: PMC10171551.
2. Minunea Naturii, Hrișca: https://www.instagram.com/p/C9kf0dVIhMy/?e=7434be29-f924-4b75-84c7-6ac1e0244b12&g=5

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.