Congelați pâinea înainte de a o mânca! Va avea mai puține calorii și un impact mai mic asupra glicemiei

Articol bazat pe studii științifice

Vrei să scazi numărul de calorii/carbohidrați din pâine? Pune-o în congelator de cu seară și a doua zi las-o la dezghețat. Va fi nu doar proaspătă și gustoasă, ci și mai puțin calorică.

Iar dacă o prăjești, impactul asupra răspunsului glicemic va fi și mai mic!

Congelati painea inainte de a o manca si va avea mai putine calorii

Congelati painea inainte de a o manca si va avea mai putine calorii: Azerbaijan stockers

Amidonul din pâine face ravagii la nivel metabolic

Oricine iubește pâine, produsele de patiserie și carbohidrații în general trebuie să știe acest truc.

Discuțiile despre care este cel mai sănătos tip de pâine sunt nesfârșite. Cert este că pâinea albă, din făină rafinat este cea mai dăunătoare.

Citește și – Nu mai mâncați carbohidrații goi – „îmbrăcați-i” cu fibre, proteine și grăsimi ca să nu aveți probleme cu glicemia, apetitul și nivelul de energie

Cea mai mare problemă legată de pâine este amidonul pe care aceasta îl conține în cantitate mare. Amidonul se transformă imediat în zahăr și crește la fel de repede zahărul din sânge.

Dacă aportul de carbohidrați este foarte mare și frecvent, secreția de insulină crește și acest lucru poate duce la numeroase probleme de sănătate:

  • rezistență la insulină
  • prediabet
  • diabet
  • obezitate
  • boli de inimă
  • boli ale arterelor
  • ficat gras
  • tulburări intestinale
  • deficiențe imunitare

Așadar, nu doar diabeticii ar trebui să aibă grijă la consumul de pâine, ci oricine vrea să aibă o sănătate metabolică bună și o greutate corporală optimă, fără grăsime abodminală excesivă.

Congelați pâinea înainte de a o mânca! 

Cum putem mânca pâine fără să ne îngrășăm și fără să avem probleme cu glicemia sau insulina din sânge?

Dr. Allan Mandel spune că există un mod prin care putem face pâinea mai sănătoasă, anume prin congelare.

Congelarea nu este doar un mijloc eficient de conservare a alimentelor. Pâinea congelată are un conținut mai mare de fibre și un număr mai mic de calorii.

„Când congelezi pâinea, ea trece printr-un proces numit „retrogradare”. Acesta provoacă o recristalizare a moleculelor de amidon”.

Pâinea congelată devine o sursă de prebiotice

Amidonul din pâinea congelată se transformă într-un amidon rezistent. Trebuie să știm că amidonul rezistent este mult mai sănătos, deoarece stomacul nu-l poate digera. Este rezistent la digestie, de unde și denumirea dată lui.

„Sistemul nostru digestiv nu poate digera amidonul rezistent. Acesta ajunge în colon, unde începe să hrănească probioticele”.

Amidonul rezistent se convertește într-o fibră și devine practic o sursă de prebiotice, adică o hrană pentru bacteriile bune din intestin. El contribuie la îmbogățirea microbiomului și implicit a stării generale de sănătate.

Citește și – Uimitor: Zmeura blochează absorbția carbohidraților, scade inflamația și zahărul din sânge după masă

Când microbii intestinali încep să descompună amidonul rezistent, iau naștere acei acizi grași de lanț scurt, în special acidul butiric. Aceștia au proprietăți antiinflamatoare și previn cancerul de colon.

Congelați și apoi prăjiți pâinea – veți reduce și mai mult indicele glicemic

Dacă pâinea congelată este mai sănătoasă decât pâinea proaspătă, pâinea congelată și prăjită este și mai și!

„Partea frumoasă este că atunci când scoți pâinea din congelator și o pui în toaster dezvoltă și mai mult amidon rezistent, mai multe fibre, mai puține calorii”.

Aceste beneficii au fost demonstrate științific, într-un studiu apărut în 2008 în „European Journal of Clinical Nutrition”.

Autorii au făcut mai multe experimente. Au descoperit că pâinea albă proaspătă are cel mai mare indice glicemic.

Prăjirea pâinii albe reduce într-o oarecare măsură indicele glicemic. Pâinea congelată a avut un indice glicemic cu 31% mai mic.

Congelarea și prăjirea ulterioară a pâine a avut cele mai bune rezultate. Indicele glicemic a scăzut considerabil.

Iată, pe scurt, de ce pâinea congelată este mai sănătoasă. Data viitoare când vrei să mănânci pâine (albă sau nu), nu o înfuleca fierbinte sau caldă! Așteaptă să se răcească, apoi tai-o felii și pune feliile în congelator, într-o pungă cu sigiliu sau într-o caserolă.

Scoate 1-2 felii și prăjește-le. Servește-le la micul-dejun sau cu mâncarea de prânz sau cină. Vei mânca o pâine mai bogată în fibre, mai sățioasă și mai slabă în calorii.

Citește și – Diabeticii pot să consume pâine, paste, orez și cartofi – cu condiția să fie reci!

Aplicați acest truc și la alte alimente bogate în amidon

Acest truc poate fi aplicat și în cazul altor preparate din făină sau produse de patiserie. Funcționeză la fel de bine, în baza aceluiași concept de retrogradare.

În cazul cartofilor și orezului, este suficient să îi răciți înainte de a-i mânca. Mâncărurile din cartofi și orez care stau la frigider 24 de ore dezvoltă amidon rezistent. 

În cazul pastelor, acestea trebuie să stea la rece doar o noapte (12 ore).

Distribuiți articolil! Împărtășiți aceste informații cu cei dragi, ca și ei să beneficieze de un consum mai sănătos de pâine!

Surse articol:

1. Dr. Mandell, Bread lovers, how to get less calories & more fiber: https://www.youtube.com/shorts/ynQI_IfnUr8
2. Motivationaldoc, Something great happens when you freeze your bread: https://www.youtube.com/watch?v=HYZO-AktTeg&ab_channel=motivationaldoc

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.