Uimitor: zmeura blochează absorbția carbohidraților, scade inflamația și zahărul din sânge după masă

Zmeura este unul din acele fructe pe care le găsești în porții mici în magazine.

Cele proaspete vin ambalate de regulă în caserole, iar cele congelate la pungi.

Zmeura blocheaza absorbtia carbohidratilor, scade inflamatia si glicemia dupa masa

Zmeura blocheaza absorbtia carbohidratilor, scade inflamatia si glicemia dupa masa

Din cauza prețului ridicat, nu mulți îndrăznesc să se apropie de ele.

Însă, vă asigurăm, merită toți banii!

Studiile au arătat că aceste fructe de pădure au beneficii uimitoare, mai ales pentru diabetici.

Citește și – Zmeura – un fruct minune, confirmat științific

ZMEURA – SĂRACĂ ÎN  CALORII ȘI CARBOHIDRAȚI

Se numără printre cele mai bune alegeri pentru persoanele care au probleme cu glicemia sau cu greutatea corporală.

Dacă sunteți la dietă, mâncați mai des zmeură.

În ciuda faptului că sunt foarte plăcute la gust, dulci și parfumate, au un conținut redus de zahăr, calorii și carbohidrați.

Sunt fructe hipocalorice, bogate în nutrienți.

123 de grame de zmeură proaspătă conțin:

• 64 de calorii
• 14,7 g de carbohidrați
• 8 g de fibre
• 0,8 g de grăsimi
• 54% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C
• 41% din DZR de mangan
• 12% din DZR de vitamina K
• 7% din DZR de magneziu
• 6% din DZR de cupru
• 5% din DZR de vitamina E
• 5% din DZR de fier
• 5% din DZR de potasiu
• 4% din DZR de fosfor

BOGATĂ ÎN FIBRE

Pe lângă faptul că au puțini carbohidrați, jumătate din ei sunt fibre.

123 de grame de zmeură conțin în realitate doar 6,7 g de carbohidrați neți.

Această cantitate acoperă 32% din necesarul zilnic de fibre pentru femei și 21% din necesarul pentru bărbați.

BOGATĂ ÎN ANTIOXIDANȚI

Doi antioxidanți importanți din zmeură sunt quercetina și acidul elagic.

Aceștia protejează celulele corpului de stresul oxidativ și totodată ajută la repararea ADN-ului afectat.

Stresul oxidativ este responsabil pentru multe boli, precum cancer, boli de inimă, diabet sau obezitate.

Citește și – Zmeura – un fruct salvator de vieți

Un studiu pe șoareci diabetici și obezi a arătat că zmeura diminuează efectele inflamației și a stresului oxidativ.

ZMEURA REDUCE REZISTENȚA LA INSULINĂ ȘI RISCUL DE FICAT GRAS

Fiind săracă în carbohidrați și bogată în fibre, zmeura este o alegere inspirată pentru cei care contorizează aportul de carbohidrați.

Este puțin probabil ca aceste fructe să crească zahărul din sânge.

Studiile au arătat că zmeura are un efect contrar. Reduce glucoza din sânge și crește sensibilitatea la insulină.

Zmeura

Zmeura

Animalele care au primit zmeură în cadrul unei diete grase aveau niveluri mai mici de glucoză în sânge și insulinorezistență.

Șoarecii hrăniți cu zmeură aveau de asemenea mai puține semne de ficat gras.

BLOCHEAZĂ ABSORBȚIA CARBOHIDRAȚILOR DUPĂ MASĂ

Zmeura conține taninuri. Acești compuși blochează o enzimă digestivă implicată în descompunerea amidonului.

Acest lucru înseamnă că zmeura blochează absorbția carbohidraților în tractul intestinal după masă.

În consecință, acea masă va avea un impact mai mic asupra zahărului din sânge.

Recapitulând, zmeura este săracă în carbohidrați, dar totodată împiedică absorbția carbohidraților consumați.

SCADE ZAHĂRUL DIN SÂNGE ȘI INFLAMAȚIA LA 2-4 ORE DUPĂ MASĂ

Un studiu apărut în 2019 în „Annals of Nutrition Metabolism” a descoperit că zmeura îmbunătățește nivelul glicemiei după masă și inflamația cronică.

Studiul a fost realizat pe adulți cu diabet de tip 2.

Autorii au investigat impactul consumului de zmeură la 2 și 4 ore după masă.

Când participanții au inclus zmeura la masă, nivelul glicemiei a fost mult mai bun la 2 ore după masă.

La 4 ore după masă, cercetătorii au constat o îmbunătățire a markerilor inflamatori și o scădere a tensiunii arteriale.

Zmeura nu doar îmbunătățește modularea glucozei, ci scade de asemenea inflamația la 4 ore după masă.

Citește și – Zmeura conține compuși benefici în obezitate și diabet (studii noi)

Acest studiu arată că zmeura produce efecte benefice în corp nu doar pe moment, ci pe termen lung.

Controlul glicemiei și inflamației declanșat în primă fază a continuat să se îmbunătățească în următoarele săptămâni.

PREVINE CREȘTEREA ÎN GREUTATE ÎN URMA UNEI DIETE GRASE

Un studiu pe șobolani hrăniți cu o dietă grasă a arătat că zmeura a readus glucoza din sânge la un nivel de bază.

Totodată, a redus creșterea în greutate în urma dietei grase.

A ameliorat intoleranța la glucoză și rezistența la insulină agravate de consumul crescut de grăsimi.

Zmeura suprimă o substanță care reglează inflamația care poate declanșa rezistența la insulină.

IMUNITATE, CANCER, ARTRITĂ

Zmeura furnizează peste 50% din doza zilnică recomandată de vitamina C.

Această vitamină oferă suport sistemului imunitar și asigură absorbția fierului.

Consumul de zmeură are multe alte beneficii majore.

Combate cancerul și îmbătrânirea prematură.

Ameliorează simptomele de artrită.

Vestea bună este că zmeura congelată furnizează la fel de mulți nutrienți și beneficii precum zmeura proaspătă. Este mai ieftină și mai ușor de găsit.

Surse articol:

1. Thomas DeLauer, These berries reduce blood sugar and blocks carbs (+ fatty liver): https://www.youtube.com/watch?v=jyJ6pHfo1GU
2. Melissa Groves, Red raspberries: nutrition facts, benefits and more, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/raspberry-nutrition

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.