ZMEURA conține compuși benefici în OBEZITATE și DIABET (studii noi)

Una din cele mai noi și atractive domenii de cercetare asupra zmeurei se referă la potențialul acestora de a lupta împotriva obezității și a diabetului de tip 2.

Zmeur

Zmeur

OBEZITATE

În cazul obezității, doi compuși din zmeură au atras atenția cercetătorilor: cetona de zmeură și un tip de flavonoid numit tilirozidă.

Cetona de zmeură (numită chimic 4-(4-hydroxyphenyl) butan-2-o) este un compus regăsit în mod natural și în alte plante, în cantități mai mici. Acest compus a fost inclus încă din anul 1965 pe lista FDA ca fiind sigur, și aprobat ca aditiv alimentar, inițial pentru aromă și gust.

Cetona de zmeură are capacitatea de a crește metabolismul din celulele grase ale corpului nostru, prin creșterea activității enzimelor, a consumului de oxigen și a producției de căldură în unele tipuri de celulele grase, reducând astfel riscul de obezitate și de ficat gras.

Prin efectul de stimulare a metabolismului grăsimilor, acest compus previne depozitarea grăsimii în celulele grase ale corpului, și ne ajută să folosim o parte din grăsimea deja depozitată.

Mai mult, îmbunătățirea metabolismului celulelor grase reduce numărul de molecule pro-inflamatorii mesagere care sunt produse de celulele grase. Prin urmare, riscul de a experimenta unele probleme inflamatorii asociate obezității scade.

În plus față de aceste beneficii, cetona de zmeură reduce activitatea unei enzime care digeră grăsimea, numită lipază pancreatică, care este produsă de pancreas. În consecință, vom digera și vom absorbi mai puțină grăsime.

Oamenii de știință s-au axat în studiile lor pe un alt compus din zmeură cu proprietăți anti-obezitate, numit tilirozidă. Acesta este un tip de flavonoid glicozidic, care se găsește în multe plante din familia rozaceelor, precum măceșele și căpșunile.

În studiile preeliminare, tilirozida a activat un hormon special numit adiponectină, produs de celulele noastre grase. “Adipo” înseamnă “grăsime”, motiv pentru care și celulele noastre grase se numesc adipocite.

În obezitate, se poate face o cură cu peste 200 g de zmeură pe zi, pe o durată mai mare de timp. Această cură ajută la diminuarea apetitului, la reducerea secrețiilor gastrice și a senzației de foame, și implicit la reglarea greutății corpului.

DIABET 

La pacienții cu diabet de tip 2, adiponectina nu este produsă în cantități suficiente, sau rămâne inactivă. Acest lucru creează probleme la pacienții obezi cu diabet de tip 2.

Prin efectul de activare a adiponectinei, tilirozida din zmeură poate îmbunătăți echilibrul insulinei, al zahărului din sânge și al grăsimilor din sânge.

În acest context, cercetătorii au descoperit că fitonutrienții din zmeură au capacitatea de a bloca activitatea unei enzime numite alfa-glucozidază – care atunci când devine activă în tractul digestiv, crește descompunerea amidonurilor în zaharuri. Aceste zaharuri sunt absorbite apoi în fluxul sangvin, unde pot cauza creștere excesivă a glucozei din sânge după o masă (proces numit hiperglicemie postprandială).

Prin blocarea activității acestei enzime, extractele de zmeură îi pot ajuta pe cei cu diabet de tip 2 sau obezitate să-și controleze mai bine nivelul de zahăr din sânge.

În diabet, se recomandă câte 150-200 g de zmeură pe zi. Aceste fructe ajută inclusiv la reglarea valorilor colesterolului și prevenirea complicațiilor cardiovasculare asociate cu diabetul. În acest scop, se recomandă un regim preponderent vegetal (fructe și legume).

Precauții

În timpul sarcinii, nu trebuie depășită doza de 100 g de zmeură/zi. De asemenea, zmeura trebuie consumată în cantități mici de cei care suferă de colită de fermentație sau de sindromul colonului iritabil.

Surse:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15862604
2. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=39

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. multumim este foarte bune retete de sanatate.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.