Cum să conservi frunzele de zmeur pentru ceai

Articol documentat

Vara este anotimpul abundenței de fructe, legume și verdețuri proaspete. Dar și de plante aromatice și medicinale. O gospodină serioasă va profita la maxim de această ofertă generoasă și va purcede la conservarea lor pentru iarnă.

În acest articol vom vorbi despre frunzele de zmeur (Rubus idoeus) și despre cum le puteți procesa și păstra pentru a le folosi la ceai.

Cum se usuca frunzele de zmeur pentru ceai

Cum se usuca frunzele de zmeur pentru ceai

Frunzele de zmeur – proprietăți și beneficii

Ceaiul din frunze de zmeur este mai mult un ceai alimentar decât unul medicinal. Acest lucru înseamnă că poate fi consumat cu regularitate, fără riscuri legate de supradozaj.

Este foarte hrănitor și plăcut la gust. Are efecte tonice și vitaminizante.

Conține vitamina C, vitamine B, potasiu, magneziu, fosfor, zinc, fier, antioxidanți (taninuri și flavonoide) și acid elagic cu proprietăți anticancerigene.

Frunzele de zmeur sunt totodată dezinfectante și antidiareice. Datorită faptului că diminuează nivelul de acid gastric, pot fi utile în gastrita hiperacidă.

Citește și – Frunzele de zmeur – ce beneficii au și în ce afecțiuni le putem folosi

Indicații terapeutice

Ceaiul de frunze de zmeur este recomandat în:

  • diaree
  • arsuri stomacale (pirozis)
  • dureri stomacale
  • răceală
  • fierbințeală
  • dureri de cap
  • dureri de inimă

Ceaiul din frunze de zmeur este considerat util pentru sănătatea femeilor. Datorită faptului că tonifică musculatura pelviană, frunzele de zmeur calmează crampele și spasmele abdominale.

Ameliorează și alte simptome ale sindromului premenstrual, precum vărsături, greață și diaree.

În medicina tradițională a fost folosit pentru întărirea uterului, ușurarea travaliului la femeile însărcinate și reducerea sângerărilor excesive după naștere.

Cu toate acestea, femeile gravide trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a consuma ceai de zmeur.

Citește și – Ceaiul din frunze de zmeur – leac tradițional pentru afecțiunile ginecologic

Frunzele uscate de zmeur pot fi utilizate și extern. Se înmoaie în apă și se aplică pe buboaie. Se leagă cu o cârpă.

Cum se conservă frunzele de zmeur pentru ceai

Frunzele de zmeur se găsesc în zonele de deal și munte de pe tot cuprinsul țării. Se recoltează cât sunt tinere, înainte și în timpul înfloririi plantei.

Se rup codițele și se pun într-un borcan de sticlă uscat. Îndesați-le puțin, să nu existe goluri de aer. Puneți capacele și închideți borcanele ermetic.

Amplasați-le pe pervaz sau în alt loc însorit și călduros. Înveliți-le cu o pânză albă. Lăsați frunzele la fermentat 24 de ore.

Mutați apoi frunzele în pungi de plastic, scoateți aerul, aplatizați-le și dați-le în congelator. După 2 zile, frunzele de zmeur congelate se scot din pungi și se rulează.

Se dau apoi prin mașina de tocat carne. Le puteți da de două ori, ca să obțineți o compoziție cât mai fină.

Puneți frunzele mărunțite într-un bol încăpător. Acoperiți-l cu un prosop de bucătărie udat și stors bine.

Lăsați frunzele în această stare 8 ore.

Urmează să le puneți într-o tavă întinsă și să le uscați în cuptor, la 100 de grade Celsius. Lăsați ușa cuptorului întredeschisă.

După o oră, reduceți temperatura la 50 de grade Celsius și lăsați-le să se usuce complet. Este indicat să amestecați în ele ocazional.

Dacă aveți un deshidrator în casă, uscați frunzele la 30 de grade Celsius.

Dacă stați la casă, întindeți frunzele pe bucăți de pânză în locuri uscate și bine aerisite.

După această procedură de uscare, puneți frunzele mărunțite în săculeți de pânză sau de bumbac și atârnați-le într-un loc uscat și răcoros. mai lăsați-le o săptămână la uscat, ca să fiți siguri că nu vor mucegăi.

Urmează apoi să le depozitați în borcane de sticlă, închise bine.

Citește și – Zmeura – un fruct minune, confirmat științific

Cum se prepară ceaiul de zmeur

Dr. Marc Bosquet citează proprietățile astringente, diuretice și laxative ale frunzelor de zmeur. Acesta sugerează prepararea ceaiului dintr-o lingură de frunze și 1 cană cu apă clocotită. Se lasă 10 minute la infuzat, apoi se strecoară.

Pentru a extrage cât mai mult din nutrienți și substanțele active ale frunzelor, lăsați planta la infuzat câteva ore (minim 4 ore).

Autorul recomandă ceaiul în afecțiunile gâtului și bronhice. Se pot consuma 3-4 căni de ceai de zmeur pe zi.

În cazul durerilor în gât, ceaiul de zmeur se poate folosi și sub formă de gargară, însă într-o formă mai concentrată. Folosiți 1 mână de frunze la 1 litru de apă. Planta se fierbe 10 minute, după care lichidul se strecoară.

Datorită efectului laxativ și diuretic, ceaiul de zmeur poate provoca scaune apoase la unele persoane sau urinări frecvente.

Surse articol:

1. Rețete Ușoare, Ceai din frunze de zmeur: https://retete-usoare.eu/ceai-din-frunze-de-zmeur/
2. Marc Bosquet, Zmeur, 500 de Rețete naturale pentru sănătate și Frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, pp. 217-218
3. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Zmeurul, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura București, 1986, pp. 185-186
4. Amy Goodson, Red Raspberry Leaf Tea: Pregnancy, Benefits and Side Effects, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/red-raspberry-leaf-tea#side-effects-and-dosage

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.