Zmeura – un fruct minune, confirmat științific

Articol documentat

Fructele de pădure se numără printre cele mai sănătoase fructe de pe pământ. Din ele face parte și zmeura.

În ciuda clasificării lor ca fructe, valoarea lor depășește domeniul alimentar. Zmeura este înzestrată cu proprietăți farmacologice de excepție.

Zmeura proprietati si beneficii

Zmeura proprietati si beneficii

Informațiile pe care le veți citi în continuare sunt expuse de dr. Joe Powers de la Universitatea de Stat din Washington.

Numeroase studii au arătat că zmeura este un aliment care susține sănătatea și bunăstarea organismului. Beneficiile ei se datorează conținutului ridicat în antioxidanți.

Este important ca din dieta noastră să nu lipsească antioxidanții. Acești compuși combat daunele radicalilor liberi și ne pot feri de bolile cronice asociate cu îmbătrânirea, precum bolile de inimă, cancerul sau declinul cognitiv.

Ce conține zmeura

Compoziția fitochimică a zmeurei este dată de:

  • fibre (1 cană de zmeură acoperă 32% din doza zilnică recomandată)
  • vitamina C (50% din DZR)
  • potasiu (5% din DZR)
  • acid folic (6% din DZR)
  • polifenoli (antocianini)
  • acid elagic
  • magneziu

Zmeura nu este un pericol din punct de vedere ale caloriilor și grăsimilor. O cană de zmeură conține 70 de calorii, 1 gram de grăsimi și nici un pic de colesterol.

Ce beneficii are zmeura

Așa cum spuneam mai sus, consumul de antioxidanți este esențial pentru protejarea noastră împotriva bolilor.

Rezultatele sunt și mai bune când dieta corectă este axată pe o restricție calorică adecvată și însoțită de mișcare fizică regulată.

Acestea sunt strategii simple și naturale prin care ne putem îmbunătăți sănătatea și vitalitatea, sau chiar recupera după o boală cronică.

Zmeura a fost asociată în studii cu beneficii în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară, îmbătrânirea organismului, funcțiile cognitive, diabetul, controlul greutății corporale și prevenirea cancerului.

Iată care sunt – pe scurt – beneficiile consumului de zmeură:

– reducerea stresului oxidativ
– protejarea împotriva daunelor celulare
– prevenirea creșterii celulelor canceroase
– scăderea riscului de boli cardiovasculare
– reglarea glucozei din sânge și reducerea riscului de diabet
– protejarea funcțiilor cognitive împotriva îmbătrânirii
– prevenirea reacțiilor alergice la anumite alimente
– protecție împotriva afecțiunilor virale și bacteriene

Cercetătorii converg asupra faptului că la baza celor mai multe boli cronice se află inflamația. Efectele binefăcătoare ale zmeurei se datorează tocmai proprietăților lor antiinflamatoare puternice.

Zmeura este un combatant puternic al cancerului

Principalul compus din zmeură cu acțiune antimutagenă și anticancerigenă dominantă este acidul elagic.

Studiile arată că acesta combate cancerul prin mai multe mecanisme:

– Ajută corpul să dezactiveze anumiți carcinogeni (se leagă de compușii cancerigeni și îi face inactivi)
– Previne dezvoltarea cancerului în primă fază
– Inhibă apariția mutațiilor în bacterii
– Combate substanțele care ajută tumorile să formeze noi vase de sânge
– Previne legarea carcinogenilor de celulele ADN
– Reduce incidența cancerului la celulele umane expuse la agenți carcinogeni
– Protejează celulele de substanțele cancerigene din țigări și aditivii alimentari
– Ucide celulele infectate cu HPV și previne cancerul cervical
– Diminuează creșterea celulelor anormale în colon
– Încetinește progresia tumorilor deja formate

Cercetările efectuate în laborator arată că acidul elagic poate preveni cancerul de piele, de vezică, de plămâni, de pancreas, de esofag, de sân și de prostată.

Testele clinice sugerează că acest antioxidant stopează creșterea cancerului la persoanele care au o predispoziție genetică la boală.

Doar 1 cană de zmeură pe zi poate preveni dezvoltarea celulelor maligne.

Antocianinii sunt alți antioxidanți din zmeură care ajută la repararea celulelor și reduc riscul de cancer, precum cancerul mamar și gastrointestinal.

De asemenea, fibrele și vitamina C contribuie la prevenirea cancerului esofagian, colorectal și mamar.

Citește și – Zmeura – un fruct salvator de vieți

Beneficii la nivel cardiovascular

Zmeura este superioară altor fructe sau legume recomandate în dietele care susțin sănătatea cardiovasculară datorită conținutului de antocianini și elergitaninuri.

Aceștia au beneficii importante asupra inimii și a vaselor de sânge:

– împiedică oxidarea colesterolului LDL („rău”)
– susține creșterea benefică a colesterolului HDL
– reduc coagularea trombocitelor
– inhibă formarea cheagurilor de sânge care pot duce la accidente vasculare cerebrale, embolie pulmonară, boli vasculare periferice și atac de cord

Zmeura este considerată o versiune naturală a aspirinei sintetice. Asta deoarece inhibă enzimele implicate în inflamații (COX-1 și COX-2).

Acționează la fel ca Aspirina și Ibuprofenul în ceea ce privește inhibarea enzimelor implicate în coagularea sângelui.

Antocianinii din zmeură ajută corpul să blocheze semnalele care produc inflamație și durere.

Zmeura conține de asemenea o cantitate mică de acid salicilic, care a demonstrat efecte protectoare împotriva afecțiunilor cardiace la persoanele cu boli sau cu risc cardiovascular.

Citește și – Zmeura – „aspirina” dulce a naturii

Zmeura este un fruct anti-îmbătrânire

Dietele bogate în antioxidanți și polifenoli antiinflamatori pot preveni dezvoltarea bolilor neurodegenerative asociate cu vârsta înaintată.

Zmeura reduce inflamația și stresul oxidativ. Oferă protecție împotriva deficitelor cognitive și motorii. Sucul de fructe de pădure poate reduce riscul de Alzheimer și Parkinson.

Obezitate și diabet

Datorită faptului că sunt sărace în calorii și bogate în fibre, fructele de zmeur influențează pozitiv sațietatea și pot ajuta la controlul apetitului și al greutății corporale.

Fibrele reduc senzația de foame și numărul de calorii absorbite de corp.

Zmeura poate contribui de asemenea la reglarea zahărului din sânge. acidul elagic potențează acțiunea insulinei, scade rezistența la insulină, nivelul zahărului din sânge și nivelul tensiunii arteriale.

Rezultatele recente ale unor studii sugerează că acidul elagic poate contracara inclusiv daunele la nivelul ochilor, rinichilor, inimii și a capilarelor de la mâini și picioare la persoanele cu niveluri mari de glucoză în sânge.

Citește și – Zmeură cu miere – elixir energizant care păstrează tinerețea, scade greutatea și combate cancerul

Sursă articol: Washington Red Raspberries, Raspberries in view of their traditional nutrient and beneficial phytochemical composition: https://rubus.ces.ncsu.edu/wp-content/uploads/2012/10/raspberry-health-benefits.pdf?fwd=no

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.