Zmeura – „aspirina” dulce a naturii

Articol documentat

Zmeura este una din cele mai sănătoase fructe de pe terra. Este o sursă naturală de acid salicilic, care acționează la fel ca aspirina, însă la o intensitate mai mică.

100 de grame de zmeură acoperă 54% din doza zilnică recomandată de vitamina C, 41% din DZR de mangan și 12% din DZR de vitamina K. Acest fruct savuros de vară este o sursă valoroasă de oligoelemente și minerale:  fier, magneziu, fosfor, potasiu și cupru.

Zmeura aspirina naturii

Zmeura aspirina naturii

Zmeura susține sănătatea cardiovasculară

Experții recomandă persoanelor cu bolile cardiovasculare sau predispoziție spre maladii ale sistemului cardiovascular să mănânce fructe, legume și alimente bogate în fibre.

Zmeura nu conține doar fibre. Ci este și o sursă foarte bună de antioxidanți. Acești compuși protejează inima și vasele de sânge.

Se remarcă în special antocianinii și elergitaninii. Iată ce beneficii au acești antioxidanți:

  • împiedică oxidarea colesterolului
  • inhibă formarea cheagurilor de sânge
  • previne accidentele vasculare cerebrale, embolia pulmonară, bolile vasculare periferice și atacul de cord
  • susține colesterolul bun (HDL)
  • inhibă enzimele implicate în inflamații (prostaglandinele COX-1 și COX-2)

Citește și – Zmeura  – un fruct salvator de vieți

Zmeura – o „mini aspirină zilnică”

Zmeura acționează direct asupra enzimelor care favorizează coagularea, având un efect inhibitor similar Aspirinei și Ibuprofenului. Conține acid salicilic, datorită cărora zmeura exercită efecte cardioprotectoare la persoanele cu boli cardiace sau risc cardiovascular.

Totodată, acidul salicilic poate încetini progresia aterosclerozei și preveni apariția cancerului.

Un studiu realizat de Universitatea de Stat din Michigan a arătat că zmeura conține antocianini care au mecanisme similare Ibuprofenului. Mai exact, acești compuși ajută corpul să blocheze semnalele care cauzează durere și inflamației.

Zmeura este de asemenea o sursă foarte bună de magneziu. Acest mineral este la rândul lui asociat cu beneficii pentru sistemul cardiovascular.

Studiile recente au arătat că acesta poate reduce inclusiv riscul apariției sindromului metabolic (diabet de tip 2, atac de cord, accident vascular cerebral).

În 100 de grame de zmeură se găsesc circa 5 mg de acid salicilic. Nu este o cantitate mare, de aceea nu poate înlocui aspirina sintetică în tratamentele recomandate de medic.

În ce boli ajută zmeura

Datorită proprietăților sale similare aspirinei sintetice, zmeura stimulează circulația sângelui, ajută la scăderea febrei și ameliorarea gutei și a reumatismului.

Dr. Marc Bosquet spune că sucul de zmeură este foarte bun pentru febra infecțioasă și inflamațiile căilor urinare. Se pot consuma câteva pahare pe zi, diluate cu puțină apă. Pentru un efect și mai puternic, sucul de zmeură se poate combina cu suc de coacăze negre.

Academicianul Ovidiu Bojor recomandă zmeura ca adjuvant în afecțiunile febrile, cardiace, pulmonare, renale și digestive.

Autorul citează de asemenea efectele sale tonice. O consideră benefică pentru copiii aflați în perioada de creștere și pentru cei care suferă de astenie. Zmeura este foarte bogată în vitamina C și în zahăr, ceea ce îi conferă efectele sale energizante.

Este de asemenea ușor acidă și laxativă. De aceea este indicată în dispepsie și constipație.

Datorită faptului că are efect diuretic și mărește cantitatea de urină eliminată, zmeura ajută la detoxifierea corpului.

Citește și – Zmeura conține compuși benefici în obezitate și diabet (studii noi)

Cum să ne bucurăm de zmeură

Zmeura poate fi consumată pe toată durata sezonului. Se găsește și în cursul anului în formă congelată. Fructele congelate păstrează o bună parte din nutrienți.

Fructele de zmeură pot fi servite ca atare, ca gustare sau desert. Le putem adăuga în iaurt, în bolul cu cereale sau în salate de verdețuri. Din ele se pot face sosuri pentru fripturi, sucuri, smoothie sau dulceață.

Se pot prepara și sub forma unui sirop delicios, obținut din suc de zmeură presat la rece și o cantitate egală de miere.

Citește și – Cum se face siropul de zmeură cu miere – o delicatesă de sezon care previne și tămăduiește multe boli

Surse articol:

1. Washington Red Raspberries, Raspberries in view of their traditional nutrient and beneficial phytochemical composition: https://rubus.ces.ncsu.edu/wp-content/uploads/2012/10/raspberry-health-benefits.pdf?fwd=no
2. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Zmeurul, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, p. 63
3. Marc Bosquet, Zmeură, 500 de rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, p. 100
4. Melissa Groves, Red Raspberries: Nutrition Facts, Benefits and More, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/raspberry-nutrition#uses

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.