ZMEURĂ cu MIERE – elixirul care păstrează TINEREȚEA, scade GREUTATEA, alungă CANCERUL și ne umple de ENERGIE

Zmeura este un fruct care poartă în el binecuvântarea lui Dumnezeu pentru sănătatea noastră. Fructele de pădure în general sunt văzute ca o mană cerească pentru viața noastră, deoarece conțin compuși bioactivi capabili să inverseze sau să stopeze progresia proceselor patogene.

Zmeura abundă în antioxidanți care pun frână procesului de îmbătrânire a organismului și previn dezvoltarea celor mai cumplite boli, precum cancerul.

zmeura

Cercetările științifice au asociat consumul de zmeură cu reducerea riscului de boli cardiovasculare, diabet zaharat, obezitate, Alzheimer și cancer. Toate aceste afecțiuni au în comun aceeași factori de risc pe care zmeura îi combate: inflamațiile, stresul oxidativ și dereglările metabolice.

Zmeura – o armă puternică împotriva cancerului

Proprietățile anticancerigene ale zmeurei sunt bine documentate. Există o pleiadă de studii care au arătat că zmeura conține compuși (antocianini, polizaharide, sanguin H-6, acid elagic) cu o acțiune chemopreventivă și antitumorală remarcabilă.

Cercetătorii americani de la Universitatea Kentucky susțin că zmeura poate ajuta la menținerea greutății corporale și la prevenirea bolii canceroase, datorită a doi compuși – acidul clorogenic și acidul cumaric, care previn dezvoltarea tumorilor și stimulează lupta ficatului împotriva cancerului.

Fructul tinereții și frumuseții

Antocianidinele sunt un alt grup de antioxidanți din zmeură (și alte fructe de pădure) care combat cancerul, varicele, durerile reumatice, îmbătrânirea prematură și evenimentele cardiovasculare. Acești compuși mențin tinerețea pielii datorită faptului că stimulează producția de colagen.

Zmeura este un fruct tonic, vitaminizant și energizant, datorită conținutului de vitamina C, fier, calciu, potasiu și acid folic. Este săracă în calorii, are efecte hipoglicemiante și dă senzația de sațietate. De aceea are efecte bune în curele de slăbire.

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi recomandă celor care vor să piardă în greutate să înlocuiască cina cu o porție de zmeură și puțină miere.

Elixir din zmeură și miere

Elixir din zmeură și miere

Cum se administrează zmeura

Pentru a beneficia de întreg arsenalul de substanțe active din zmeură, aceasta trebuie consumată în stare proaspătă, cel puțin cât este în sezon. Se poate de asemenea conserva sub formă de sirop, preparat însă la rece. Fierberea distruge o mare parte din nutrienți. Iată câteva rețete simple:

Zmeură cu miere. Fructele se spală bine, se zvântă, se pun în borcane și se toarnă peste ele miere de albine. Se poate adăuga și câte 1 crenguță de busuioc, mentă sau rozmarin. Borcanul se închide ermetic și se lasă într-un loc întunecos circa 6 săptămâni. Agitați borcanul de 2 ori pe zi.

După ce s-a scurs perioada de macerare, fructele se scot din miere și se păstrează în borcănele închise bine. Se servesc ca atare, sau se folosesc la diferite deserturi fără foc. Mierea se păstrează de asemenea în sticle brune, în locuri întunecoase și reci. Se poate administra ca un sirop, sau se poate folosi în diferite rețete, ca îndulcitor.

O altă variantă ar fi să deshidratați zmeura și să o amestecați apoi cu miere. Preparatul se consumă ca atare.

♣ Sirop de zmeură cu miere. Spălați fructele, pasați-le cu un blender manual, zdrobiți-le cu furculița sau mâinile, apoi stoarceți sucul printr-un tifon. Amestecați sucul limpede cu miere de albine (proporția este de 1:3) până la omogenizare, apoi lăsați siropul să stea o săptămână. Se bea cu apă plată sau minerală.

În acest sirop se poate adăuga și suc de lămâie proaspăt stors, 1 lămâie la 1 kg de zmeură.

Surse articol:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26773014
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19139022
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26200777
4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20501861
5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26725849
6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20501861

1 comentariu

  1. probeaza o smochina coapta.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.