După 2 săptămâni fără pâine – scapi de balonare, grăsime abdominală, oboseală, pofte alimentare
Ce se întâmplă în corpul tău când nu mai mănânci pâine 2 săptămâni? O întrebare captivantă, provocatoare.
Dr. Nicoleta Lupașcu ne oferă un răspuns documentat și probat prin experiență.
Dr. Lupașcu este medic primar în diabet, nutriție și boli metabolice. Într-un clip recent postat pe canalul de Instagram, medicul susține că organismul tău îți va mulțumi dacă renunți o perioadă de timp la pâine.
Am văzut tot mai mulți medici, nutriționiști și dieteticieni care recomandă eliminarea glutenului din alimentație. Această recomandare îi vizează în special pe cei care vor să slăbească.
Nu doar celiacii și cei cu intoleranță la gluten pot vedea beneficii în urma renunțării la pâine.
Persoanele cu diabet, boli cardiovasculare, inflamatorii și autoimune sunt de asemenea vizate.
Cuprins
Care e problema cu pâinea?
De ce pâinea a devenit atât de blamată în ultima vreme? Din cauză că majoritatea cerealelor cultivate astăzi sunt modificate, hibridizate, stropite, contaminate.
Au o cantitate prea mare de gluten, pe care organismele multora nu îl pot digera optim. Trebuie să recunoaștem că pâinea din zilele noastre nu mai este ce a fost odată.
Ce schimbări apar când renunți la pâine
Țineți un jurnal alimentar și consemnați schimbările pe care le observați, atât în starea de sănătate fizică și mentală, cât și în greutatea corporală și aspectul fizic.
Dr. Lupașcu ne spune dinainte ce rezultate vom avea dacă renunțăm la pâine.
Dispare balonarea
Un motiv mai puțin cunoscut al balonării – mai ales după masă – este chiar pâinea noastră cea de toate zilele.
„Dintre toate alimentele, cerealele balonează cel mai tare”.
Primul lucru pe care o să-l constatați după câteva zile fără pâine este dispariția acelui abdomen umflat, care provoacă disconfort și un aspect neplăcut.
Pierzi grăsime abdominală
Pâinea este unul din primele alimente pe care trebuie să îl tai de pe listă dacă vrei să slăbești.
Da, pâinea îngrașă foarte mult. Acționează aproape la fel ca și zahărul în ceea ce privește favorizarea depunerii de grăsime pe burtă.
Pâinea crește grăsimea abdominală și circumferința taliei din cauză că urcă glicemia și implicit insulina.
Renunțați o perioadă la pâine și veți slăbi, mai ales în secțiunea de mijloc. Pentru cei care nu știu, insulina este un hormon care se ocupă cu stocarea grăsimii în corp.
Câștigi mai multă energie
Un alt motiv pentru care merită să evitați pâinea este că veți avea mai multă multă energie.
Acest lucru se explică prin faptul că reducerea carbohidraților rafinați în general înseamnă mai puține vârfuri glicemice.
„Nimic nu fură energia mai mult decât fluctuațiile de glicemie”. Când glicemia este stabilă și nivelul de energie al corpului este optim.
Dispoziție mai bună, memorie mai bună
Glutenul este de multe ori acuzat de faptul că provoacă un soi de „ceață mentală”, sau „creier încețoșat”.
Da, glutenul poate afecta gândirea, memoria, atenția și concentrarea. Din nou, inculpatul este glicemia crescută.
„Creșterile de glicemie date de pâine încețoșează mintea, dau stări de anxietate și schimbări ale dispoziției”.
Mâncați mai puțină pâine și veți obține stabilitate nu doar la capitolul energie, ci și la nivelul creierului și a stării de spirit.
Scapi de poftele alimentare
Pofta vine mâncând, spune o vorbă înțeleaptă. Acest lucru este dovedit mai ales în cazul zahărului și carbohidraților rafinați.
Cu cât consumi mai mult, cu atât vrei mai mult, deoarece aceștia activează centrii de plăcere din creier.
Dacă vei reduce consumul de pâine vei asista numaidecât la dispariția poftei de pâine.
Citește și – 5 idei de mese fără pâine – ideale pentru dieta keto, diabet, slăbit
Accepți provocarea?
Dr. Nicoleta Lupașcu ne provoacă să facem această încercare. Nu vă setați obiective prea mari. Începeți prin a reduce frecvența cu care mâncați pâine. Altfel spus, consumați-o mai rar.
Oricine dorește să se mențină sănătos și suplu ar trebui să fie atent la cantitatea de pâine consumată zilnic.
„Buna măsură face diferența între un metabolism reglat și unul dereglat, care adună kilograme de grăsime”.
Dr. Lupașcu ne propune să privim pâinea ca pe un desert. Multora chiar le place să mănânce pâine goală.
Așa cum trebuie să reducem consumul de zahăr, tot așa trebuie să diminuăm consumul de pâine. Medicul îndeamnă la moderație.
„Fiecare persoană, mică sau mare, normoponderală sau cu obezitate, ar trebui să aibă măsură la pâine, la fel ca și la zahăr/miere/alte siropuri”.
Este important ca acea mică porție de pâine pe care o alegeți să fie cât mai naturală și sănătoasă.
La modul ideal, pâinea trebuie făcută în casă, din maia și ingrediente cât mai naturale și simple.
Cu cât mai mare este cantitatea de fibre din pâine, cu atât mai bine. Fibrele ne salvează în sensul că „amortizează” efectul asupra glicemiei și siluetei.
Rețete de pâine fără gluten
Pe site-ul nostru puteți găsi diverse rețete de pâine fără gluten pe care le puteți face în casă din diverse semințe, leguminoase și pseudo-cereale:
Pâine din mei 100% naturală – fără gluten, fără amidonuri
Pâine fără gluten – din hrișcă și ovăz
Pâine din quinoa și ovăz – fără gluten, drojdie sau ulei
Pâine de hrișcă și năut, bogată în fibre și proteine – fără gluten, fără ulei
Înlocuitor de pâine, din semințe de in și ceapă – doar 2 ingrediente
Surse articol:
1. Dr.nicoletalupascu, Organismul îți mulțumește dacă te lași te pâine: https://www.instagram.com/p/Cz4HDhNI7ho/
2. Ecoferma, O nouă generație de cereale: grânele antice câștigă popularitate în rândul consumatorilor: https://ecoferma.ro/o-noua-generatie-de-cereale-granele-antice-castiga-popularitate-in-randul-consumatorilor/?cn-reloaded=1